MotoNews.pl

Glowica 128 coupe 1300 1973 rok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ciekawi mnie jedna sprawa, oznaczenie silnika 1300 ze 128 coupe to 128 AC 000, tak tez jest u mnie, zato glowica jest onaczona 128 AR 000 co sugeruje fiata 128 rally 1300, i teraz pytanie:
czy ktos moglby dla mnie u siebie w 128 sprawdzic czy ma glowice AC czy AR? bo jestem ciekaw czemu u mnie jest AR... mozliwe ze wzystkie 128 coupe 1300 mialy glowice AR bo preciez ten silnik pochodzi od 128 rally albo moze akurat moj rocznik ma jescze AR?

Bart moja głowica tez ma oznaczenie AR. Natomiast blok silnia 138, co sugeruje ze ritmo 1.3. Coś tam ktoś kombinował już z tym silnikem kiedyś widocznie. Witem tylko że w ciągu produkcji 128 silniki te miały wkładane rózne wałki nierządu, ale jak, co, kiedy i dlaczego to już nie wiem.

Postaram się sprawdzić jakie oznaczenia ma w sedanie dominik, i zobaczymy jak sie to ma do 1.3 sedanów

u mnie na wszystkich głowicach było z tego co wiem AR

sprawdze

na dwoch glowicach ktore mialem zbunkrowane znalazlem oznaczenie ac na 90% jest to orginal. pod pokrywami nie sprawdzalem.

z tego co sie zdazylem ostatnio dowiedziec wnioskuje ze glowice z AR na AC mogly zostac przemianowane w momencie wprowadzania do sprzedazy 128 3p ktory mial nieco inna komore spalania...{normy czystosci spalin}

calkiem mozliwe kryzys paliwowy szczegulnie odbil sie na srednich i masowo produkowanych samochodach ,