Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
borejek3 Olsztyn | 2005-07-22 12:08:03 A czy możliwe jest żeby blok pękł pomiędzy cylindrem a kanałem wodnym? |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-07-22 12:27:19 Tylko raz w życiu ale miałem taki przypadek w fiacie mojego klienta że była pora międzykrystaliczna w bloku silnika do płaszcza wodnego ale 1,6 ma o ile dobrze pamiętam wtapiane tuleje więc nie powinno być takiego przypadku.
pora lub pęknięcie może być raczej w głowicy silnika. |
borejek3 Olsztyn | 2005-07-23 23:16:38 A czy czarny tłok (jego góra) pierwszego cylindra może o czymś świadczyć? |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-07-23 23:18:56
Kumpel ma tak w 2.3 Volvowskim... Ale jeździ, strzelił już 40.000km i jakoś się turla. Dobre silniki, bueheheh ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-07-24 09:13:45
chyba o tym że jest za bogata mieszanka w tym cylindrze |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-07-24 11:27:28 ja mialem podobne problemy.
jak 3 lata temu wlozylem 1.6 DOHC bylem zadowolony ale zawsze mu czegos brakowalo. tzn z moca bylo ok natomiast zawsze kiedy rano zapalalem jeden cylinder zaczynal pracowac po 30 sek. kupilem z 5 aparatow zaplonowych. niepamietam ile wymiemienilem swiec. wkoncu dalem za wygrana i tak jezdzilem. kolejnym zonkiem bylo ze co jakies 6 mies. wywalalo mi uszczelke pod glowicom -tlumaczylem sobie ze przy kompresji 16 ata jest to mozliwe. najlepsze jest to ze nigdy nie udalo mi sie zlokalizowac wody w cylindrze. gdy wlozylem turbo przed odpaleniem zobaczylem ze cieknie mi z nagrzewnicy i przy pierwszem odpaleniu wlalem mu plyn do uszczelniania chlodnic. jezdzilem z 3 miechy /ok 4000km/ na turbo i bylo zajebiscie .pieknie zapalal.bez plucia. jednego dnia stoje w korku i patrze w lusterko a on puscil chmure bialedo dumu z wydechu. dojechalem do domu i WULKAN. ![]() po rozebraniu okazuje sie ze cylindry sa rowno wypalone, zlozylem silnik juz bez turbo zeby sprawdzic czy Turbo nie padlo. przezejezdzilem 2 tygodnie. tyle ze niepalenie 1 cylindra nie pojawialo sie tylko rano ale juz nawet po 1 godzinnym postoju. 2 tygodnie i WULKAN ![]() tym razem silnik byl zalany woda a nie plynem i w 2 cyl. byly slady wypalania przez wode. dalem glowice do sprawdzenia i okazalo sie ze ma wrzera pomiedzy kanalem wodnym a kanalen wydechowym nad zaworem 2 cylinrda. silnik jak nie pracowal to woda sie zlewala do srodka lub na zawor. mam juz inna glowice, silnik poskladany i juz jest w aucie. zostalo mi regulacja zaworow i moze w wtorek bedzie jezdzil. ![]() ![]() ![]() |
Maxsus1 Kielce | 2005-07-24 16:06:27 Odkamień chłodnice .90% że to jest to . |