| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-18 10:14:22
No na P to jest (na zewnątrz skrzyni, widać z przodu tunelu haczyk po wydłubaniu przycisków od szyb), odblokowuje się po naciśnięciu hamulca. Ale na 1 i 2 to nie, czyli masz coś skopane.
pozdr, Robert |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-18 14:48:59 Aż poszedłem wymontować konsolę środkową przy lewarku: haczyka nie ma
Liczyłem jeszcze, że to może blokada dźwigni zmiany biegów haczy o którąś z zapadek, ale niestety - blokada wysoko, a lewarek ani na R ani na 2 i 1 przestawić się nie daje
Najciekawsze, że D działa, programy S i * też dają się załączać, na wyświetlaczu błąd się nie pokazuje
JaC |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-18 15:02:38
Blokada parkingowa ASB. Myślałem, że jest standardem - ale może np. od roku modelowego '98. Aby przestawić pozycjoner z P konieczne jest aby: - przekręcić kluczyk w stacyjce - nacisnąć hamulec Aby wyjąć kluczyk ze stacyjki należy - ustawić pozycjoner na P Zrobione jest to w banalnie prozy sposób: w tunelu środkowym z przodu jest nieduży haczyk przestawiany elektromagnesem. Nie wiem co tym steruje, ale pewnie bezpośrednio komputer ASB. U mnie ten patent nieco niedomaga, i czasem jak ustawiam na P bez przytrzymania hamulca, nie daje się przekręcić kluczyka do pozycji 0 i wyjąć go Wtedy muszę pomachać pozycjonerem.
pozdr, Robert |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-19 00:55:12
|
TD Caravan Warszawa | 2005-01-19 18:45:14
Racja Nixon, ta blokada wyjmowania kluczyka pojawiła się od początku '98 i całe szczęście, bo inaczej nie mógłbym wyjąć
Mój automacik ma trzy problemy: mały, średni i duży. Mały to od czasu do czasu 'poślizgi', nie wyczuwam czy 2 czy 3 bieg. Średni to selekcjoner palący na R bezpiecznik skrzyni. Duży (jak dla mnie, to moje trzy słowa) to blokujący się przed skrajnymi pozycjami drążek. Byłem w Samko dwa razy, jedna bardzo długa i jedna bardzo krótka rozmowa: wg kierownika kłopoty jak najbardziej typowe dla Omegi, nie ma sensu dłubać drobiazgów oddzielnie, a kompleksowe doprowadzenie skrzyni do porządku części i robota to 3 - 4,5 tys zł + vat, gwarancja na robotę 6 miesięcy. To była ta długa rozmowa, a ta krótka "jak już Pan uzbiera, zapraszamy"
No to lecę pracować, pa
Jac |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-20 00:46:56 i dlatego własnie nigdy nie kupie automata, a tym bardziej kombinacji Omega B-automatic....brrrr. To jest po prostu o jedną rzecz więcej, która może się w tym aucie (i prędzej czy poźniej tak się dzieje) spierdolić...
proszę mnie źle nie zrozumieć, ja nadal kocham Omegi....bez wzajemności........ |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-20 10:05:21 Akurat wczoraj widziałem się z kumplem mającym wiele lat caravana '93 z automatem - przyznam, że zasięgałem opinii przed kupnem
Benzyna bez gazu, 240 tys. km i absolutnie_żadnego_problemu ze skrzynią, wymienia olej w automacie regularnie co około 30 tys km zresztą w Samko i bardzo zadowolony. Czyli są szczęśliwcy na tym świecie
Ale jak kupował wówczas trzyletnie autko od drugiego właściciela, na wejściu włożył. ok 4 tys. zł w różne niby duperele
JaC
|
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-01-20 11:49:12 Ja tez cos dodam.
Przez 6 lat smigalem oplem vectra C20NE automat. Jak ja kupilem, miala przejechane 180tys km, a teraz ma 377tys km . Przez caly ten okres nawet nie wymienilem oleju w skrzyni. Doslownie nic. I nigdny nie mialem problemow z automatem. Teraz mam MV6 i tez automat. Innego auta bym nie chcial. Na forum wyczytalem, ze niektore automaty w oplu nie wymagaja wymiany leju. wymieniac czy nie A wracajac do problemu TD, moze polega na - rozregulowaniu linki, ktora laczy drazek ze skrzynia, nie wiem czy omegi tak maja, ale vectry A maja laczenie linka - mala iloscia oleju w skrzyni - zepsutym alternatorem (mialem kiedys problem, zepsuty regulator napiecia, wtedy skrzynia wlaczala sie w tryb awaryjny) - uszkodzona lapka ktora sie podnosi podczas wlaczania P, 3, 2 i 1 - nie wiem z ktorego roku masz auto, ale sprawdz wlacznik swiatel stopu (po 97 roku) Ja ostatnio mialem z nim problemy, nie moglem wyjac kluczyka, przelaczyc z P na D, i musialem ten przelacznik (przy pedale hamulca) rozebrac i przeczyscic styki - pomoglo
![]() |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-21 00:13:51 jak to mowia, co czlowiek to opinia, ale wystarczy prześledzić forum, żeby zobaczyć jakie ludzie mają problemy z automatami....co więcej ile ich to kosztuje....
olaboga pozdr. |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-22 23:37:21 DRĄŻEK ODBLOKOWANY
Przyczyna absolutnie nieprawdopodobna
W warsztacie Olczaka dojście do niej krok po kroku zajęło parę godzin: Zdjęcie obu misek po kolei - nic, rozpinanie wodzika - nic, zdejmowanie zapadek - nic, odpięcie wału napędowego i zdjęcie 'dupy' skrzyni - nic, wreszcie zdjęcie płyty sterującej i - zablokowany taki suwak zmieniający biegi do którego na sztywno podpięty jest drążek
Okazało się, że w kanał tego suwaka niewiadomo skąd, niewiadomo jak i niewiadomo dlaczego wpadła... zawleczka, taka rurka jak nit, jest tego parę sztuk w płycie do zamocowania paru elementów, m.in. elektrozaworów. Tyle że zawleczki ŻADNEJ NIE BRAKOWAŁO w tej płycie
Jedyna możliwość to taka, że jakiś Helmut próbował grzebać i zgubił zawleczkę w skrzyni, nie poszukał, dał na jej miejsce nową, a starą zostawił ale to musiał być jakiś kompletny .....
Zmontowane, nowa uszczelka, założone i drążek chodzi jak... pssst, dzieci słuchają
Niestety, jeszcze dwie inne sprawy w skrzyni pozostały do przyszłego tygodnia, bo sobota była i trzeba było już kończyć w Nadarzynie, a chciałem wrócić becią, bo do domu kawał drogi. Od poniedziałku z robotą polecimy dalej, generalniue weryfikacja elektryki, bo najprawdopodobniej gdzieś jest przytarta wiązka i ciągle pali bezpiecznik na 'R', ale o tym jak i o selekcjonerze, dokładnie dzisiaj rozebranym i wyczyszczonym, to już w innym wątku
JaC
|
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-23 11:02:45
Podłość ludzka nie ma granic
Tak przy okazji to świetny kontrprzykład na obiegową opinię jaką to Niemcy w odróżnieniu od nas mają kulturę techniczną. pozdr, Robert |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-01-26 17:52:52
|