Parkowanie wycieraczek...czy to przekaźnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy przekaźnik od wycieraczek jest odpowiedzialny za parkowanie wycieraczek w swoim miejscu???
A jak nie przekaźnik to co?
Bo nei chodza mi czasowki ale po prostu nie mam przekaźnika i to jest pewnei ten problem ale tez nie parkuja mi wycieraczki na swoje miejsce...i tera znei wiem co moze byc przyczyna
dzieki
Jacek
gg 1357756

i juz wszystko wiem.
ie parkowaly mi wycieraczki ani nie bylo czasowek.Okazalo sie ze wszystkiemu winny byl PRZEAŹNIK!!!! Kupilem nowy (28zł) i dziala wszystkoNawet sie zdziwilem jak ustawielm czasowki i chlapnelem spryskiwaczem i nagle wycieraczka zaczela mazac 3 raz i spowrotem zaczela dziala w trybie przerywanym:niezły bajer
Pozdrawiam Wszystkich
Jaca

Cytat:
2005-01-20 16:06:41, papciak pisze:
Nawet sie zdziwilem jak ustawielm czasowki i chlapnelem spryskiwaczem i nagle wycieraczka zaczela mazac 3 raz i spowrotem zaczela dziala w trybie przerywanym:niezły bajer

..... no tak to już jest standardowo w naszych lymuzynach....

Panowie i Panie skoro już jesteśmy przy wycieraczkach,,,,,to co uczynić z tym draństwem jeśli ciągle (nawet po zakupie nowych i uzywaniu ich zaledwnie kilka tygodni)skrzypią po szybie,,,,koszmar!!!!

Nie wycierać szyby na sucho
A tak na poważnie to niektóre wycieraczki tak mają np.motgum`y.
Jak idą po mokrym to jest ok., jak wracają po suchym to skrzypią. Po kilku miesiącach im przechodzi i trzeba wtedy wymienić na nowe bo zaczynają rozmazywać. Taka ich motgumowska natura.
Wybór należy do Ciebie albo wycieraczki albo rozmazywaczki - MZiOS.
Pozdrawiam
Artur

Sportsterek, nie ma znaczenia czy na szybie jest więcej wody(opady deszczu) czy też mniej to i tak skrzypią. A co do rodzaju i firm używanych wycieraczek były one bardzo różniaste i sytuacja się powtarzała za każdym razem. I to ma być urok?

Chyba to urok i przemarsz wojsk. Ale za to dobrze zbiera i nie rozmazuje. Miałem kiedyś boscha dwustronnego działania i one nie skrzypiały i ppiskały. Ale jakaś k....a pożyczyła sobie na wieczne nieoddanie jak robiłem zakupy w markecie. Można zawsze głośniej puścić radyjko.
Pozdrawiam
Artur

Eee tam zaraz urok Ja mam motgumy i nic nie piszczy Obecne mają juz rok. Myslę, ze moze to piszczenie jest spowodowane złym kątem wycieraczki w stosunku do szyby. Spróbuj je delikatnie przekręcić.

Skrzypienie jest spowodowane na pewno złą jakością gumy lub zużyciem wycieraczki. Tak czy inaczej spróbuj wymienić na inną.

A ja bym stawial na zuzyty mechanizm wycieraczek Z tego co piszecie to wlasnie o niego chodzi. Kiedy wyrabiaja sie tulejki zmienia sie kont natarcia wycieraczki na szybe i zaczynaja sie trzastki i piski. Dodatkowy minus to to, ze ramiona wycieraczek zaczynaja obcierac o maske

Adam, sprawdzę to, dziękuję.
Cytat:
2005-01-21 14:56:00, Adam4302 pisze:
Eee tam zaraz urok Ja mam motgumy i nic nie piszczy Obecne mają juz rok. Myslę, ze moze to piszczenie jest spowodowane złym kątem wycieraczki w stosunku do szyby. Spróbuj je delikatnie przekręcić.

Ja tez tak mialem. Halasowaly tak ze wstyd bylo je ruszac. Zdjalem je i zalozylem do gory nogami Teraz chodza idealnie.

Jeśli powyższe sposoby zawiodą, spróbuj usunąć z szyby gromadzący się z różnych źródeł... silikon.

Dla niewtajemniczonych:
Najlepsze do usuwania ww. są amoniak bądź (jakie to odkrywcze) zmywacz do silikonu. Można go kupić w sklepach z art. lakierniczymi.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2005-01-21 19:26:45, QLogic pisze:
A ja bym stawial na zuzyty mechanizm wycieraczek Z tego co piszecie to wlasnie o niego chodzi. Kiedy wyrabiaja sie tulejki zmienia sie kont natarcia wycieraczki na szybe i zaczynaja sie trzastki i piski. Dodatkowy minus to to, ze ramiona wycieraczek zaczynaja obcierac o maske

Popieram, i ostrzegam, bo sam przez to przeszedłem, ratuje jedynie wymiana mechanizmu lib(tego nie sprawdzałem) motyw naprawczy z tulejami od malczasa, ale czy warto sie dłubać???

ja w lato naprawiłem za pomocą dopiłowania kształtek (w miejsce ubytków seryjnych tulei) z końcówki od tuby z siliconem - materiał poliuretanowo-jakiś... działało ale niestety znowu sie wyrobiło i oprocz chałasu przestało również zbierać syf z szyby przy prędkościach ponad 80 km/h.

tym razem wymieniam mechanizm - niby 120 zeta ale za to na jakies 3 lata styknie. i bez znaczenia jakie pióra się założy

a ja kupiłem wycieraczki w markecie za 12 zł komplet (byłem sceptycznie nastawiony, ale wczesniejsze skrzypiały jak drzwi w stodole u dziadka) i miłe zaskoczenie. Mam je juz 4 miechy i nie ma zadnego piskania. Jak zerkne w markecie to podam co to za firma.

Po pierwsze - zawsze kupuje wycieraczki w hipermarkecie za mniej niż 9 zł - zawsze są dobre i nie szkrzypią - nie ma sensu kupować markowych za kilkadziesiąt zł, bo słyszałem złe o nich opinie (np o Bosch-u). Chyba że dałoby sie zamontować wycieraczki takie jakie montują np. w nowych golfach...
Po 2 - popsikałem sobie kilka lat temu silikonem gniazda wycieraczek (pewnie tam sie wyrabiają - nie wiem, bo mi sie nie wyrobiły do tej pory :-p) i może dzięki temu mój mechaniazm jeszcze działa sprawnie? Zabieg ten powtarzam od czasu do czasu.
po 3 - silikon na szybie.... hmm kiedyś posmarowałem pióra wycieraczek silikonem, bo lekko skakały na suchej szybie. Silikon im pomógł, więc nie rozumiem dlaczego innym on na szybie przeszkadza?

ja kiedys kupilem w geant takie cuda za 10zl to wycieraly gorzej niz te moje stare co mialem jak auto kupilem i przez rok uzywalem...

Ja tez zawsze kupuje supermarketowe. Ostatnio kupilem za 7,90 wycieraczki 510mm (o 3cm dluzsze) i wycieraja pieknie. Dla porownania na ktoryms zlocie dostalem od MackaGT Boshe - oddal mi nowe wycieraczki, bo mu skakaly po szybie. Zalozylem i bylo calkiem calkiem, dopoki nie wymienilem mechanizmu wycieraczek. Kiedy wszystko bylo juz nowe Boshe zaczely niemilosiernie skakac po szybie no i poszly w kat. Wrocilem do supermarketow.

Roznica w cenie jest straszna 50zl do 8zl... A wycieraczki wycieraja tak samo... Moze dlatego, ze zawsze kupuje grafitowane, a nie zwykle gumiaki

Aha co do piór wycieraczek - nie są one symetryczne, tzn nie jest obojętne jak je zamontujemy. NIeraz odwrotne zamontowanie pomaga zlikwidować skakanie po szybie.
POnadto ktoś wspomniał, że ważny jest "kąt natarcia". To tak jak z brzytwą - musi być ona pod odpowiednim kątem do skóry, bo inaczej albo się zatniemy, albo nie ogolimy. Ramiona wycieraczek można podginać i eksperymentując uzyskac odpowiedni kąt.

Cytat:
2005-01-25 13:28:14, KaZaK pisze:
... ratuje jedynie wymiana mechanizmu lib(tego nie sprawdzałem)
motyw naprawczy z tulejami od malczasa, ale czy warto sie dłubać???

NIE, nie warto.
Ja już to przerabiałem z tymi tulejkami.
Pomogło, ale niewiele.

Na wiosnę zmieniam cały mechanizm