| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-01-21 09:38:22
..... no tak to już jest standardowo w naszych lymuzynach.... |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-01-21 11:50:14 Panowie i Panie skoro już jesteśmy przy wycieraczkach,,,,,to co uczynić z tym draństwem jeśli ciągle (nawet po zakupie nowych i uzywaniu ich zaledwnie kilka tygodni)skrzypią po szybie,,,,koszmar!!!! |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-01-21 12:35:16 Sportsterek, nie ma znaczenia czy na szybie jest więcej wody(opady deszczu) czy też mniej to i tak skrzypią. A co do rodzaju i firm używanych wycieraczek były one bardzo różniaste i sytuacja się powtarzała za każdym razem. I to ma być urok? ![]() |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-01-21 14:56:00 Eee tam zaraz urok Ja mam motgumy i nic nie piszczy Obecne mają juz rok. Myslę, ze moze to piszczenie jest spowodowane złym kątem wycieraczki w stosunku do szyby. Spróbuj je delikatnie przekręcić. |
Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-01-21 15:13:48 Skrzypienie jest spowodowane na pewno złą jakością gumy lub zużyciem wycieraczki. Tak czy inaczej spróbuj wymienić na inną. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-01-21 19:26:45 A ja bym stawial na zuzyty mechanizm wycieraczek Z tego co piszecie to wlasnie o niego chodzi. Kiedy wyrabiaja sie tulejki zmienia sie kont natarcia wycieraczki na szybe i zaczynaja sie trzastki i piski. Dodatkowy minus to to, ze ramiona wycieraczek zaczynaja obcierac o maske |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-01-21 22:44:16 Adam, sprawdzę to, dziękuję.
|
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-01-24 12:50:28 Ja tez tak mialem. Halasowaly tak ze wstyd bylo je ruszac. Zdjalem je i zalozylem do gory nogami Teraz chodza idealnie. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-24 22:42:14 Jeśli powyższe sposoby zawiodą, spróbuj usunąć z szyby gromadzący się z różnych źródeł... silikon.
Dla niewtajemniczonych: Najlepsze do usuwania ww. są amoniak bądź (jakie to odkrywcze) zmywacz do silikonu. Można go kupić w sklepach z art. lakierniczymi. Pozdrawiam - SpeedR |
nnorbi ESPERO 1.5 GLX Lubin | 2005-01-25 14:25:59 a ja kupiłem wycieraczki w markecie za 12 zł komplet (byłem sceptycznie nastawiony, ale wczesniejsze skrzypiały jak drzwi w stodole u dziadka) i miłe zaskoczenie. Mam je juz 4 miechy i nie ma zadnego piskania. Jak zerkne w markecie to podam co to za firma. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-25 15:34:11 Po pierwsze - zawsze kupuje wycieraczki w hipermarkecie za mniej niż 9 zł - zawsze są dobre i nie szkrzypią - nie ma sensu kupować markowych za kilkadziesiąt zł, bo słyszałem złe o nich opinie (np o Bosch-u). Chyba że dałoby sie zamontować wycieraczki takie jakie montują np. w nowych golfach...
Po 2 - popsikałem sobie kilka lat temu silikonem gniazda wycieraczek (pewnie tam sie wyrabiają - nie wiem, bo mi sie nie wyrobiły do tej pory :-p) i może dzięki temu mój mechaniazm jeszcze działa sprawnie? Zabieg ten powtarzam od czasu do czasu. po 3 - silikon na szybie.... hmm kiedyś posmarowałem pióra wycieraczek silikonem, bo lekko skakały na suchej szybie. Silikon im pomógł, więc nie rozumiem dlaczego innym on na szybie przeszkadza? |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-01-25 19:56:37 ja kiedys kupilem w geant takie cuda za 10zl to wycieraly gorzej niz te moje stare co mialem jak auto kupilem i przez rok uzywalem... |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-01-25 22:55:08 Ja tez zawsze kupuje supermarketowe. Ostatnio kupilem za 7,90 wycieraczki 510mm (o 3cm dluzsze) i wycieraja pieknie. Dla porownania na ktoryms zlocie dostalem od MackaGT Boshe - oddal mi nowe wycieraczki, bo mu skakaly po szybie. Zalozylem i bylo calkiem calkiem, dopoki nie wymienilem mechanizmu wycieraczek. Kiedy wszystko bylo juz nowe Boshe zaczely niemilosiernie skakac po szybie no i poszly w kat. Wrocilem do supermarketow.
Roznica w cenie jest straszna 50zl do 8zl... A wycieraczki wycieraja tak samo... Moze dlatego, ze zawsze kupuje grafitowane, a nie zwykle gumiaki |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-25 23:16:21 Aha co do piór wycieraczek - nie są one symetryczne, tzn nie jest obojętne jak je zamontujemy. NIeraz odwrotne zamontowanie pomaga zlikwidować skakanie po szybie.
POnadto ktoś wspomniał, że ważny jest "kąt natarcia". To tak jak z brzytwą - musi być ona pod odpowiednim kątem do skóry, bo inaczej albo się zatniemy, albo nie ogolimy. Ramiona wycieraczek można podginać i eksperymentując uzyskac odpowiedni kąt. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-01-28 07:57:41
NIE, nie warto.
Ja już to przerabiałem z tymi tulejkami. Pomogło, ale niewiele.
Na wiosnę zmieniam cały mechanizm
|