MotoNews.pl

Do czego to służy ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W moim E 30 nie potrafie stwierdzić do czego służy pewne ustrojstwo, a mianowicie:
-z zewnątrz wygląda jak głośniczek, kratka o wymiarach około 8 x 4 cm dziurkowana, znajduje się na osłonie kolumny kierowniczej poniżej regulacji kąta świateł mijania(mniejwięcej na wysokości lewego kolana) doprowadzone do "tego" jest pare przewodów od środka. Może ktoś wie co to jest i do czego służy, bo ciekawość nie daje mi spokoju.
Dzięki

https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=77331&c=0&hq=glosniczek&f=29&m=flat

trzeba szukac na forum !

tolo a to głośniczek czy czujnik temperatury?

to jest glosniczek, czujnik temp wew. jest na panelu klimy (taka mala okragla krateczka)

ja nie mówie o klimie tylko o zwykłym ogrzewaniu. ja mam w tym miejscu czujnik temperatury.

u mnie na 100% jest to glosnik a czujnika temp wew. nie mam bo mam maly BC i on podaje tylko zew. temperature. czujnik temperatury wew. ma klima na panelu ale to zeby utrzymac wlasciwa temperature. nie wiem gdzie jest czujnik temperatury wew. w modelach bez klimy...

Wydaje mi się że to będzie czujnik tep., bo napewno głośniczkiem jest ten okrągły który znajduje się obok regulacji temperatury.(napewno on wydaje dźwięki)

Hmm. a może jest to głośnik od zestawu głośnomówiącego?
Ja też gdzies po miesiącu odnalazłem jakieś ustrojstwo od strony pasażera daleko pod schowkiem. ktoś miał instalację głośnomówiącą. ]
Może się kiedyś przyda.

Pozdrawiam.

Cytat:
2005-01-25 11:37:56, olafson3 pisze:
Wydaje mi się że to będzie czujnik tep., bo napewno głośniczkiem jest ten okrągły który znajduje się obok regulacji temperatury.(napewno on wydaje dźwięki)

a masz klime albo duzy komputer ktory pokazuje temperature wewnetrzna ??

Niemam klimy, tylko wskaźnik temp. zewnętrznej i zegarek cyfrowy.

[ wiadomość edytowana przez: olafson3 dnia 2005-01-25 12:25:04 ]

czyli nie masz wskaznika temp. wewnetrznej a glosniczki sa 2, 1 odpowiada za sygnalizacje wlaczonych swiatel a drugi za komunikaty komputera, np +3 stopnie i nizej na zewnatrz. jeden jest tam gdzie napsiales pod kierownica a drugi wlasnie chyba gdzies w desce blizej srodka samochodu.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-01-25 12:40:33 ]

To w takim razie nie działa mi sygnalizacja zapalonych świateł Dzięki za info i pozdrawiam

ale glowy nie dam ze w e30 sygnalizacja jest standardem, a ona dziala nie po zgaszeniu silnika nie po otwarciu drzwi tylko dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki.

Jak by nie patrzeć i tak NIE DZIAŁA !!

to jest mikrofon fabrycznego zestawu telefonicznego

Teraz to ja w ogóle nie wiem co to jest i do czego służy
Troche dziwne żeby montować mikrofon na wysokości kolan kierowcy!!!

[ wiadomość edytowana przez: olafson3 dnia 2005-01-25 13:35:09 ]

kochani nie mieszajmy juz chłopakowi. w grę wchodzi tylko czyjnik temperatury i głośnik od BC.
Cytat:
nie wiem gdzie jest czujnik temperatury wew. w modelach bez klimy..

ja nie mam klimy i własnie tam mam czujnik temperatury wewnatrz auta. ale moja becia to stary model i nie ma takich bajerów gadajacych i pikających jak nowe.
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-25 19:41:17, MARCIN_RADOM pisze:
kochani nie mieszajmy juz chłopakowi. w grę wchodzi tylko czyjnik temperatury i głośnik od BC. ja nie mam klimy i własnie tam mam czujnik temperatury wewnatrz auta. ale moja becia to stary model i nie ma takich bajerów gadajacych i pikających jak nowe. pozdrawiam

ale ja stawiam na glosniczek bo czujnika wewnetrznej temperatury on nie ma, u niego wyswietla sie tylko temperatua zewnetrzna i zegarek, klimy tez brak. czyli z tego czujnika w kabinie nie byloby uzytku.

Cytat:
z tego czujnika w kabinie nie byloby uzytku.

tak?
na panelu od regulacji temperatury wewnątrz są napisane liczby oznaczające temperaturę. skąd auto ma wiedzieć, czy do nagrzewnicy puscic więcej czy mniej wody? powtarzam JA NIE MAM KLIMY A MAM CZUJNIK TEMPERATURY WEWNĄTRZ POJAZDU I DZIAŁA ON W POŁĄCZENIU Z POTENCJOMETREM OD REGULACJI TEMPERATURY I ZAWORKIEM ZWIEKSZAJĄCYM/ZMNIEJSZAJACYM PRZEPŁYW CIECZY CHŁODZĄCEJ PRZEZ NAGRZEWNICĘ.
tolo wiekszymi literami juz sie niestety nie da.

czyli mozesz sobie nastawic temp na 24 stopnie i on bedzie regulowal ogrzewaniem zeby utrzymac ta temperature ???
jesli tak to ok
ale w wieksozsci samochodow bez klimy nie ma skali temperatury przy pokretle od ogrzewania tylko jest poprostu czerwone pole tak jak np w e36 czy e30.