| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-03 00:16:16 W mojej Samarce drazek zmieny biegow lata jak chce - od fotela do fotela ma luz. Biegi da sie oczywiscie zmieniac, ale tego trzeba sie nauczyc...
Mam tak od dawna, ale chcialbym to w koncu naprawic i nie wiem co moze byc "zrabane". Poradzcie co mam z tym zrobic... |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2005-01-03 00:47:59 a czy tam jakies sprezynki czy cos takiego nie powinno byc aby ten drazek tal nie latal, nie rozbieralem nigdy tego, ale chyba powinno cos stabilizowac jego polozenie
pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-01-22 23:35:58 ] |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-03 00:54:47
Sprezynka jest i to sprawna Podejrzewam, ze to moze byc cos dalej na lini drazek-skrzynia, ale nie mam pojecia jak to wszystko tam jest skonstruowane |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2005-01-03 01:51:29 U mnie lata i nawet go slychac |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-03 03:03:49
Kiedys "macalem" drazek u znajomego |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2005-01-03 21:43:09 Sprawdź przy samej skrzyni. Jest tam gumowa osłonka a pod nią przegub może tam jest coś nie tak? A najprędzej może to być sprężynka na wybieraku(wewnątrz skrzyni). |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-22 00:49:39 Wlasnie odebralem Lade od mechanika i naprawil mi ta luzna dzwignie
UWAGA, SPRAWA JEST POWAZNA! Wszyscy, ktorzy maja podobne objawy niech lepiej to naprawia... Problem niestety lezy w skrzyni, a dokladniej w mechanizmie wybierania biegow: jest tam sruba z takim stozkowatym koncem, ktora czesto sie sama odkreca, a w koncu moze wypasc i narobic niezlego bigosu w skrzyni. Mechanik mi opowiadal, ze niedawno przycholowali do niego Samarke z ta wlasnie dolegliwoscia, tylko ze bylo juz za pozno - sruba wypadla i trzeba bylo robic kapitalny remont skrzyni... U mnie srubka ta trzymala sie na "ostatnim wlosku" i mialem szczescie, ze zdecydowalem sie to w koncu zrobic. Aha, trzeba bylo tez w mechanizmie wybierania biegow podgiac lekko takie male widelki, ktore sie troche odgiely przez uzywanie do zmiany biegow zbyt duzo "Newtona". Reasumujac, teraz jest jak w nowym samochodziku ![]() |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-23 22:09:09
Grzegorzu Dzieki Ci za te peany az sie zaczalem zastanawiac czy my sie przypadkiem nie znamy ale chyba jednak nie
Pozdrawiam Cie serdecznie i polecam sie... |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-01-26 00:41:52
Dzięki i niemartw się może poznamy sie na jakimś zlocie. Przekładam skrzynię. Jadę teraz przez modem bo szukam jaki w końcu olej zalać do skrzyni. Tyle opinii, że wlęję ten po frytkach Moja skrzynia jest czysta a dawcy mniej schludna jednak w lepszym stanie a ze starszego rocznika /może to jeszcze z tych dobrych/ na pewno o mniejszym przebiegu. Jakie tam były oleje ??? W mojej jakiś jasny. Kumpel mówi, że to przekładnoiowy a u dawcy bez oleju bo wyciekł przez ubity korpus. Jednak resztki wskazują na ciemną barwę. Zastosuję chyba jednak przekładniowy. |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-26 10:23:20
Faktycznie jest wiele opini co do oleju, ale jednak na Twoim miejscu lal bym silnikowy. Z tego co wiem to skrzynia zostala tak skonstruowana, aby pracowala na olejach silnikowych, a nie przekladniowych. Sam producent Lad w instrukcji obslugi zaleca lanie wlasnie olejow silnikowych... Pozdrawiam. |
83matys SYMPATYCZNY GOŚĆ Toyota Corolla / Yam ... Łódź | 2005-01-26 11:06:49 Ja tez ostatnio stalem przed wyborem i wlalem silnikowy. Ktos pisal na forum ze po wlaniu Hipolu skrzynia zaczela pracowac gorzej niz na silnikowym. Producent zaleca taki, na taki sie zdecydowalem i teraz jakbym mial zmieniac wlalbym to samo. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-01-26 11:30:40 Nie wiem jak do Samar, ale do klasyków zaleca instrukcja wielosezonowe oleje przekłądniowe SAE 75W/90 lub SAE 85W/140 ::
[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2005-01-26 11:31:11 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-26 22:49:43 Ehehe, a mi sie zlamal drazek zmiany biegow!
Cie skubany choroba - i to tak po prostu, wizal sie i odlamal, bez uzycia nadmiernej sily. Dobrze ze skubanstwo da sie wymienic bez wybebeszania skrzyni(ponoc). I chyab na moje szczescie latwiej sie to robi w 5cio biegowej jak w 4ro. Ciekawe tylko czy dorwe taka czesc, bo np. w takim skorpionie to tylko do 4ro biegowej maja w ofercie. Nie wiem, moze te mrozy ostatnie mu dopomogly(choc powiem wam ze wyglada mi na juz pekniety od dawna, a do tego zle odlany. |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-01-26 23:04:28
No to wspolczuje...
Ale na szczescie nie jest to straszna awaria - mozesz sobie to sam naprawic bez rozbebeszania skrzyni, pod warunkiem oczywiscie, ze uda Ci sie dostac taki drazek
Pozdro |
cybermycha Lada NIVA Olawa | 2005-01-27 09:48:21 Witam Szanownych Kolegów. Wpadł mi do rąk,stary "motor" z lat '90. Pisza tam ,że bardzo dobrze sprawdza sie ten sam olej,jaki lejemy do silnika. Klasa 15W-40-ja bynajmniej taki leję do swej Samarki. Historia oleju silnikowego,do skrzynki biegów, w Samarce jest taka,że kiedy Porsche w latach'80 projektowało silnik, co wiem to 1500ccm,to Ludzie Radzieccy ,nie posiadali odpowiedniej klasy,swojego przekładniowego oleju. Co mieli było za gęste,a jeszcze jak mróz nacisnął to masło . Skrzynia Samarki jest delikatna a taki olej ją rozwalał przy 1 próbie ruszenia. Stąd pomysł by lać silnikowy, co się sprawdza. Nawet zwykły Hipol-takie opinie słyszałem-jest w stanie zimową porą narobić bigosu, a przynajmniej nie będzie skrzynia chodziła jak trzeba. Zresztą spece z wrocławskiego serwisu,tak też uważają. a speców-dobrych-się słucha Pozdrawiam Krzysiek vel cybermycha |
cybermycha Lada NIVA Olawa | 2005-01-27 09:53:08 O żesz, Motyla Noga. Tu o drążkach się towarzystwo rozpisuje,a ja ty z historią oleji przekładniowych wyskoczył. Cóż za pomyłka. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-01-27 10:13:39
Stary nie ma się co dziwić
A dawno przestałeś mieścić się w drzwiach? "namiernej siły" tzn. którą ręką przenosisz wersalkę?
Krzyśku vel cybermycha Może byś zeskanował ![]() |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-27 14:14:25 Ehh, napisalem bez nadmiernej, a to z racji tego ze fizyke studiuje.
Sila jest zawsze, wtedy kiedy chcesz zmienic bieg. Robilem to delikatnie, z gracja, a nie w sposob"rajdowy" Zreszta mam swiadkow na to. Moj lewar byl po prostu pekniety i zle odlany. W drzwiach sie mieszcze, kiedys nie moglem w nie trafic, ale to z powodu niedyspozycji jednego oka - zamknij skubancu jedno oko i wez przez drzwi przejdz bez walniecia ramieniem! Tak wiec jak by ktos mial watpliwosci to nie szarpalem nim na sile, ani nie uzylem nadmiernej sily. To prawdziwy VFTS - nawet usterki ma te same - gdzies na filmiku rajdowym ponoc to widac.
|