| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-21 11:19:54 Czesc, mam dylemat .Podczas ostatniej regulacji zaworow ,moj mechanik zerwal mi 3 gwinty na nakretkach kontrujacych,zastanawiam sie teraz czy wymienic te nakretki ze srubami, czy wymienic calosc na uzywana hydraulike od accenta,bylem wczoraj w lipniku i widzialem to na oczy powinno bez problemu pasowac,skonczyl by sie problem z regulacja zaworow.Zastanawiam sie tylko jak sie to zachowuje na gazie ,czy nie przypala mi sie zawory.Pytam bo nigdy nie mialem tego u siebie w samochodzie, a wiem ze na gazie powinny byc delikatnie wieksze luzy zaworowe.Co o tym myslicie? Warto to wymieniac? |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-11-21 11:26:40 z wielką chęcią bym to sam zrobił u siebie, bo wkurza mnie ta wysoka częstotliwość kontroli luzu i to na gorącym silniku. a tak w odpowiedzi warto zaryzykować , wydaje mi się że powinno pasować bez problemu. o tym większym luzie przy gazie nie słyszałem. chętnie posłucham |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-21 11:31:04 To moze warto taki temat otworzyc, w kielcach tak mechanicy reguluja zawory w samochodach z gazem,podobno lepiej zeby troszke stukaly miz by sie mialy przypalic |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-11-22 13:26:49 halo halo czy mi się zdaje, czy koledzy uwazają ze do silnika z mech. reg zaworami da sie włozyć popychacze hydrauliczne bez problemu???? |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-22 18:28:38 Wydaje mi sie ze w tym akurat silniku nie ma zadnego problemu, poprostu scoupe mialo recznie regulowane a w accencie zastosowana ten sam silnik , tyle ze zamontowano hydraulike w miejsce tamtych popychaczy widzialem obie glowice na oczy , sadze ze to jest to samo, wystarczy odkrecic jednio, aprzykrecic drugie ,obie wygladaja identycznie
|
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-11-22 23:51:11 a niestety w ponym nie przewidziano takiej wersji rozwojowej zaworów i mogę sobie jedynie pomarzyć. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-11-23 08:48:29 nie wiem jak to dokładnie wygląda ale dźwigienki raczej też trzeba zmienić, razem z całą klawiaturą zresztą. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-11-23 09:53:10 wielce bym był zdziwiony jeśli wsadzenie hydraulicznych popychaczy było by takie łatwe - a co z kanałami doprowadzającymi olej jak pisze Jarek - to nie chodzi o to by było smarowanie jakieś - tam ma być ciśnienie napełniające regulator i to odpowiednio duże ....z ciekawością czekam na ciąg dalszy badania |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-23 10:11:33 W tym tygodniu nie bede mial na to czasu , ale w przyszlym postaram sie tym zajac,ale wydaje mi sie ze powinno smigac.To jest silnik OHV czyli walek jest w glowicy,nie trzeba niczego przerabiac,poprostu po odkreceniu dekla,wykreca sie 4 sruby mocujace mechanizm regulacji. Ze starej glowicy zostanie mi tylko walek i zawory, reszta to juz bedzie accent.Ale szczeze mowiac dlatego dalem temat na forum , zeby uslyszec wasze opinie na ten temat. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2004-11-23 10:45:31
jeśli już to nie OHV tylko OHC, to wielka różnica! zgodzę się że może pasować kompletna głowica do accenta ale: 1. co z napędem rozrządu? koła takie same? taki sam pasek? 2. średnica panewek wałka rozrządu ta sama? 3. co z doprowadzeniem oleju do popychaczy? 4. stopień sprężania?, nie wszystko da się załatwić planowaniem głowicy 5. nie pytam już dalej o takie banały jak kolektory, uszczelkę pod głowicą itp mimo wszystko trzymam kciuki bo hydrauliczne są bajer! |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-11-23 12:10:04 Faktycznie OHC |
BOR Accent X3 5d Rzeszów | 2005-01-27 13:03:53 Wielka szkoda, to by był fantastyczny projekt.
Byłbyś wielki |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-01-28 20:45:43 To nie jest nieosiagalne, poprostu za duzo roboty zeby sprawdzic czy akurat da sie polaczyc czesci z roznych glowic.Pozatym na gazie lepiej sie sprawuja glowice z reczna regulacja zaworow, gdyz mozna ustawic delikatnie wieksze luzy co wydluzy czas wypalnia sie zaworow.Jezdzac na gazie silnik dluzej wytrzyma. |