Proste pytanie z zakresu przliczania wartości

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy da się przeliczyć ciężar właściwy z 9810 N/m3 na kg/m3 a jeżeli tak to ile to wynosi bo ja już jak nie mam do tego siły i ciągle dostaje zwrot ze niby że niby mam żle przeliczone.
Dzięki za pomoc i sorki za trywialne pytanie.

Nie da sie. Wg ukladu SI niuton to kg-m/s2. Metr i sekunda to jednostki podstawowe.

A dopiero zalapalem. Podziel przez srednie przyspieszenie sily ciezkosci.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-01-31 20:50:56 ]

No własnie ale tak mam na wydruku tzn ja mam przeliczyć wartość 9.81 . 10 do 3 N*m do -3 na kg /m3 tak dokładnie no chyba będę musiał uznać ze to jakiś ZONK

http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/ciezar_wlasciwy.htm

Ja mam taki smieszny program co przelicza rozne takie rzeczy moze ci sie przyda? wyslac ci na maila?
A dokladnei 9810N to jest 1000.341605 kg

[ wiadomość edytowana przez: Pablox dnia 2005-01-31 20:56:46 ]

Być może się myle ale 1kg jest przyciągany przez ziemię z siłą 9,81 N.
Aby otrzymać wynik w kg/m3 dzielimy podany przez ciebie ciężar 9810 N/m3 na 9,81 i otrzymujemy 1000 kg/m3.
Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

Oki już wiem w skrypcie są zle wpisane jednostki, błąd w druku, chyba hahah a ja tyle nad tym myślalem.
Proszę moderatora o usuniecie tego wątku abym nie miał wstydu

P.S Chodzi o wynik w sprawozdaniu a ona nie patrzy co napisałem tylko podkreśla, że mam niby źle policzone albo ze źle przeprowadziłem doświadczenie, ale ja to tak podkoloryzuje ze będzie się zgadzać bo już wiem jaki ma być mniej wynik. Dzięki za pomoc.

Cytat:
2005-01-31 20:54:13, SylwekTbg2 pisze:
Być może się myle ale 1kg jest przyciągany przez ziemię z siłą 9,81 N. Aby otrzymać wynik w kg/m3 dzielimy podany przez ciebie ciężar 9810 N/m3 na 9,81 i otrzymujemy 1000 kg/m3. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.

W zasadzie sie zgadza, za wyjatkiem pierwszego zdania - nie mozemy tak powiedziec, gdyz pole grawitacyjne jest polem potencjalnym.
Marcinowi chodzilo pewnie o wyciagniecie z ciezaru wlasciwego gestosci.

Ps. Przy okazji pozdrawiam pania Z. z I LO. Tej 2 z fizy w trzeciej klasie to ja pani nigdy nie daruje.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-01-31 22:15:30 ]