Zawór hydrauliczny omega A 2.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na jesień pojawił się jakiś luz na zaworze i słychać było delikatne tykanie - trzeba się wsłuchać żeby to wychwycić ale nie ma się co oszukiwać - jest! Teraz w zimie przy porannym odpalaniu pierwsze kilka sekund słychać to dość głośno i wyraźnie - później znowu cichnie. Jak się domyślam chodzi o to że po nocnym czuwaniu olej ścieka do miski. Kontrolka oleju nie świeci - nawet na kilka sekund! Czy jest to groźne dla silnika i czy ciężko jest samemu to naprawić...

Pozdrowienia

Aż takie groźne to to nie jest.Stuka dlatego że olej jest gęsty a popychacz nie napełnia się dobrze,zaczął się przycierać.Jak silnik się nagrzeje to olej też,i wtedy udaje się mu dostać do popychacza i cichnie.
A czy ciężko wymienić? Jeżeli nie jesteś za bardzo kumaty w silnikach to się do roboty nie zabieraj.Głowice trza ściągać itp.itd

nie zawór hydrauliczny tylko popychacz hydrauliczny...

Stetoskopem można ustalić z dużym prawdopodobieństwem, która parka popychaczy tyka mocniej. Wtedy zakup 2 popychaczy i wymiana. Do wymiany nie trzeba zdejmować głowicy jedynie pokrywę zaworów.

Jest też sposób na ustawienie "luzu" przy działającym silniku.
Czasami udaje się w ten sposób usunąć cykanie popychacza.
Trzeba tylko uważać by nie dociągnąć za mocno bo zawory nie będą się zamykały.

Wymień te co stukaja ,a za 2miesiące zaczną nastepne.Jak juz robić to wszystkie zmieniać.To nie klocki hamulcowe ze zabawa na 10 min.Stetoskop jest dobry ale żeby ustalić w której części silnika stuka.Kumplowi tak jakiś ziutek zrobił silnik,taki niby częściowy remont,a za 4 miechy jeszcze raz musiałem mu rozbierać wszystko.Taaa faktycznie tylko pokrywe,powaliło mie się z c20ne.

A ja myslałem i tak wynikało z poprzednich postów ze popychacz stuka bo olej za zadki a nie za gęsty.Podpowiadano wręcz aby prze chodzić na gestrze oleje w tym mineralne.

Po za tym mam taki efekt którys z popychaczy ma alergie na wilgoc w powietrzu mgła,mrzawka nic mu nie jest natomiast w gorace lub w bardzo zimne dni.

Jak podchodze do auta po nocy i mam zroszoną szybe jestem pewien ze bedzie stukał i tak jest.

Witam.
Z reguły jest u mnie tak, że jeśli przypadkiem po odpaleniu któryś popychacz postukuje, to wyłączam silnik na kilka sekund, uruchamiam ponownie i ... na 100% jest cisza.
Identyczne zachowanie jest w Omedze, jak i w Cinkolu 900 żony.

PZDR