| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
leeyo1976 Omega A racibórz | 2005-02-02 22:45:36 Na jesień pojawił się jakiś luz na zaworze i słychać było delikatne tykanie - trzeba się wsłuchać żeby to wychwycić ale nie ma się co oszukiwać - jest! Teraz w zimie przy porannym odpalaniu pierwsze kilka sekund słychać to dość głośno i wyraźnie - później znowu cichnie. Jak się domyślam chodzi o to że po nocnym czuwaniu olej ścieka do miski. Kontrolka oleju nie świeci - nawet na kilka sekund! Czy jest to groźne dla silnika i czy ciężko jest samemu to naprawić...
Pozdrowienia |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-02-02 23:35:33 Aż takie groźne to to nie jest.Stuka dlatego że olej jest gęsty a popychacz nie napełnia się dobrze,zaczął się przycierać.Jak silnik się nagrzeje to olej też,i wtedy udaje się mu dostać do popychacza i cichnie.
A czy ciężko wymienić? Jeżeli nie jesteś za bardzo kumaty w silnikach to się do roboty nie zabieraj.Głowice trza ściągać itp.itd |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-02-03 09:23:37 nie zawór hydrauliczny tylko popychacz hydrauliczny...
Stetoskopem można ustalić z dużym prawdopodobieństwem, która parka popychaczy tyka mocniej. Wtedy zakup 2 popychaczy i wymiana. Do wymiany nie trzeba zdejmować głowicy jedynie pokrywę zaworów. Jest też sposób na ustawienie "luzu" przy działającym silniku. Czasami udaje się w ten sposób usunąć cykanie popychacza. Trzeba tylko uważać by nie dociągnąć za mocno bo zawory nie będą się zamykały. |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-02-03 09:57:24 Wymień te co stukaja ,a za 2miesiące zaczną nastepne.Jak juz robić to wszystkie zmieniać.To nie klocki hamulcowe ze zabawa na 10 min.Stetoskop jest dobry ale żeby ustalić w której części silnika stuka.Kumplowi tak jakiś ziutek zrobił silnik,taki niby częściowy remont,a za 4 miechy jeszcze raz musiałem mu rozbierać wszystko.Taaa faktycznie tylko pokrywe,powaliło mie się z c20ne. |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2005-02-05 15:23:28 A ja myslałem i tak wynikało z poprzednich postów ze popychacz stuka bo olej za zadki a nie za gęsty.Podpowiadano wręcz aby prze chodzić na gestrze oleje w tym mineralne.
Po za tym mam taki efekt którys z popychaczy ma alergie na wilgoc w powietrzu mgła,mrzawka nic mu nie jest natomiast w gorace lub w bardzo zimne dni. Jak podchodze do auta po nocy i mam zroszoną szybe jestem pewien ze bedzie stukał i tak jest. |