POMOCY !!!! --- WIATRAK W KABINIE ---- SAMARA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich Klubowiczow i prosze o pomoc...
1. Czy ktos kiedys wymieniał wiatrak nawiewu do kabiny w samarce i czy da się to zrobic od góry ?? czy tez trzeba wywalic całe bebechy w kabinie co własnie zaczynam robic.
2. Jak zdjąć kierownice a mnianowicie jak pozbyc sie nakładki od klaksona ??

Z góry dziękuje za pomoc....(ah Ci Rosjanie !! )

No dlaczego nikt nie pomoze koledze
Chetnie bym to zrobil, ale ja tez nie umiem

Dzięki za duchowe wsparcie ale juz po bólu !!! Da się wyciągnąć wiatrak od goryjest tylko potrzebne troche inwencji własnej i udało się w sumie jakieś 20 min.. He He najlepsze jest to że wpadłem jak to zrobić dopiero kiedy miałem juz zdjętą deske rozdzielczą. na szczęście nie zdązyłem rozwalić panelu od nagrzewnicy !! a przy okazji zdjęcia deski naprawie kilka wad które teraz zauważyłem.

Pozdrwiam.....

...hmmmm....przeciez wentylator w samarze jest "na zewnatrz" auta. pod maską?? a dokladnie pomiedzy grodzią a podszybiem....
4 srubki i elegancko wychodzi...

Jeżeli chodzi o klakson chwytasz za niego i ciągniesz do góry nie do siebie a do góry trzymaja go 4 łapki metalowe, wiatraka nie wyciągniesz bez rozbierania dechy pod maska jest tylko tunel przeciwdeszczowy.W celu wymiany szczotek w silniku da sie je zminic bez wyciagania silnika.

Wiatrak wychodzi od góry ale trzeba go rozebrac przed wyjęciem na pół ! i nie szczotki sie kończą lecz bieżnia na stojanie..

Pozatym rozebrałem cały tunel od nawiewu ( o Boże co tam było !!) nie polecam tego robic bo plastiki są stare i wszystko pęka. ale przynajmniej jest czysto !!

Pozdrwiam

Fakt zaparłem sie i wyciągnąłem silnik przez góre ale sie trzeba troszke nameczyc a ile dobra znalazłem przy okazji,szkoda ze bezwartościowego

Mnie też czeka wymiana wentylatora od nawiewu, buczy, mogę prosić o precyzyjniejsze wskazówki dotyczące jego wyciągniećia "od góry"? Nie załapałem, a nie chce mi się rozbierać całej deski.

... ja naprawde dam sobie reke uciac ze mam samare i u mnie wentylator od nawiewu jest montowany normalnie od gory na 4 srudki tak jak pislaem kilka postow nizej... 5 minut roboty

a w starej 2106 da rade wyciągnąć wiatrak bedz rozbierania deski??

jak ja wlanczam nawiew to drze sie nie milosiernie czy to znaczy ze tez musze wymienic wentylator czy to narmalka w ladach?? pozdrawiam

Cytat:
2004-07-20 00:16:00, Qba_Szklarska pisze:
... ja naprawde dam sobie reke uciac ze mam samare i u mnie wentylator od nawiewu jest montowany normalnie od gory na 4 srudki tak jak pislaem kilka postow nizej... 5 minut roboty

U mnie jest tak samo nie trzeba rozbierać deski, pełny dostęp od grodzi.

Cytat:
2005-02-02 19:23:22, Weider pisze:
jak ja wlanczam nawiew to drze sie nie milosiernie czy to znaczy ze tez musze wymienic wentylator czy to narmalka w ladach?? pozdrawiam

To raczej nie jest normalka. Co do wymiany to bym się wstrzymał, poprostu zobacz czy coś tam nie wpadło, najczęściej są to liście.

Racja, zacznij od wyjęcia liści. Potrafią się nawbijać w wirnik, a wtedy wszystko dostaje wibracji i rzeczywiście hałasuje jak diabli. Jeżeli to nie pomoże, pewnie trzeba będzie popracować nad obudową dmuchawy. Składa się ona z dwóch części i one rzadko pasują dobrze do siebie. Niestety trzeba duuużo cierpliwości, żeby je złożyć razem tak, żeby nie hałasowały. U mnie rozbierałem to juz dwa razy i ciągle warczy jak cholera, ale ojciec w swojej samarce sobie z tym jakoś poradził a robił tak jak pisałem. Więc po prostu dużo pracy i cierpliwości.

[ wiadomość edytowana przez: karol_ch dnia 2005-02-02 23:12:43 ]

[ wiadomość edytowana przez: karol_ch dnia 2005-02-02 23:22:21 ]

ja bym jeszcze dodal rozebrac wentylator i przesmarowac....

Cytat:
2005-02-03 00:36:50, 1Bobo pisze:
ja bym jeszcze dodal rozebrac wentylator i przesmarowac....

Można to zrobić. Weider, jak wyjmiesz całą dmuchawę i wybierzesz z niej liście, to obejrzyj sobie to całe śmigło (czy raczej bęben ) , czy nie jest gdzieś pęknięte. Jeśli nie jest, to uruchom dmuchawę i zobacz jak to chodzi, czy nie dostaje jakichś wibracji itp. Jeśli tu wszystko będzie OK i wiatrak będzie się kręcił lekko, bez oporów i bez telepania na boki, to możesz składać. I tak jak pisałem wcześniej najwięcej hałasu może robić źle spasowana obudowa. Ale na początek zacznij od dokładnego wybrania wszystkich śmieci ze środka wiatraka.

a mi wogole nie działa dmuchawa sama przestała i nieweim co moze być nie tak może silnik sie zjarał;/ bezpieczniki sprawdziłem