Nazwa p³ynu ch³odniczego

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam
Jak p³yn jest oryginalnie zalewany do ch³odnicy w Oplu ? Szuka³em w archiwum i nic nie znalaz³em.
Mo¿e kto¶ wie ??

Pz.

Witam odpowiem tak a po co Tobie nazwa orginalnego p³ynu? Z profilu wynika ¿e omesia ma ju¿ ponad 10 latek, tak?Pewnie chcesz zrobiæ dolewke albo wymieniæ na nowy? Kup dobry p³yn np. Shell lub inny i wymieñ ca³o¶æ. a co do orgina³u to fabryka wypuszcza i tak z p³ynem jakiej¶ dobrej marki a nie swoim.

W³a¶nie... po co...?? To tak jak by zapytaæ kto jest producentem oleju tzw. GM, który jest zalewany fabrycznie. GM jak wiele innych du¿ych kncernów ma wielu dostawców a i tak wszystko oznacza swoim symbolem.

Nie macie ASO we wroc³awiu...?? Jedziesz, mówisz dzieñ dobry , poproszê p³yn do ch³odnicy... i po sprawie.

Wcze¶niej Opel zalewa³ niebiesko-zielony p³yn (trudno jednoznacznie okre¶liæ kolor) - rozcieñczalny 1:1

Obecnie p³yn jest ró¿owy w koncentracie, gotowy do u¿ytku, podobno do¿ywotni. Mo¿na go miêszaæ z tym poprzednim..

Niestety mam przykre do¶wiadczenie z p³ynem ch³odniczym a dok³adnie: chcê odpalic auto i co? i klops auto nie pali?
Spogl±dam pod maske a tam lodowisko ca³y p³yn zamarz³ (BORYGO niestety kupione na hurtowni z beczek) wyprowadzi³em auto z gara¿u (niestety nie ogrzewany) na s³oneczko i zabra³em sie do roboty.Rozkreci³em wszystkie wê¿e i ch³odnice, przeczy¶ci³em ca³y uk³ad i od dziwo nic siê nie sta³o, na szczê¶cie bo juz bym móg³ sie po¿egnac z omesi±. Zalewajcie tylko sprawdzone orginalne p³yny bo kupowanie dziadostwa mo¿e drogo kosztowaæ .chyba bym sie zastrzeli³ jak by mi OMESIA pad³a .brrrrrrrrrrrr

to masz szczescie ze chlodnica cala.
dlatego lepiej omijac hurtownie i kolesiow (cfaniaczkow) tam pracujacych. inaczej mowiac - kupiles wode z domieszka borygo.

hehe i tak to jest jak sie chce pare zl zaoszczedzic. Ja raz sie juz o tym przekonalem kiedy wlalem jakies lipne paliwo z domieszka wody. Z lekka pomoca mrozu rozwalilo mi pol silnika (na szczescie nie w Omie). tak ze lepiej dac pare zl wiecej i kupic cos dobrego.
pozdr

oki. macie racjê
Wymieniê na nowy i bêdzie po k³opocie. Ile litrów tam siê zmie¶ci ?

dokladnie nie pamietam ale cos w granicach 5l
pozdr

Co do p³ynu oplowskiego tego ró¿owego to z tego co wiem on nie nadaje sie do mieszania z zadnym innym dlatego lepiej zasiegni opinii fachowca.Nie wlewaj borygo chocby bylo z najlepszego zrodla ,to moja rada

Ilo¶æ p³ynu zale¿y od silnika i mo¿e dochodziæ nawet do 10,2 l w 25 DT.
Tka normalnie w silnikach benzynowych wejdzie do 9,7 l w X30XE lub 8,8 l w X20SE.

Witam!
Ja od dwóch lat je¿d¿ê na koncentracie Shella mieszanym w stosunku 1:1 i wytrzymujacego do - 27stopni poni¿ej zera ( przynajmniej tyle jeszcze nie by³o w centralnej Polsce od dwóch lat )
i nie narzekam
tak wiêc wystarczy sprawdziæ ile mie¶ci sie do Twojego uk³adu i po sprawie

pozdrawiam
Sagittario

Ja mam nalany GlycoShell. (oczywi¶cie rozcieñczony 1:1)
a tutaj mala sci±ga:P³yny eksploatacyjne

Dynagel - gotowy.

Sprawdzone -28 stopni (tydzieñ temu).

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový ¹estiválec

Ja mam Mobila sprzedawanego w ASO, ale jest jeden feler, je¶li siê kupi takiego koloru zbli¿onego do sikow , to s³abo widaæ poziom w zbiorniku wyrownawczym, dlatego kupi³em niebieski.
A na margonesie ca³e te rozwa¿ania to sztuka dla sztuki, obojêtne jaki, byle nowy, przeznaczony do ch³odnic aluminiowych i z pewnego ¼rod³a czyli nie chrzczony.
Nasz polski z ORGANIKI te¿ jest dobry, sprawdzi³em, kiedy mia³em dziuraw± nagrzewnicê i musia³em dolewaæ, wiêc nie ma co przesadzaæ i krzyczeæ, ¿e "polskie dziadostwo" w koñcu u nas te¿ pracuj± ludzie znaj±cy siê na swojej robocie, no chyba, ¿e uwa¿acie siê za nie umiej±cych pracowaæ i godzicie na takie opinie w stosunku do efektow waszej pracy, w co w±tpiê
Ja w miarê mo¿no¶ci zawsze popieram polskie