Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-08-11 00:08:57 Próbowalem to policzyc, ale g... mi wyszlo.
O ile zmienia się stopień sprężania po planowaniu glowicy? Silnik 1.6, standard 9,5. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-11 11:10:59 A o ile chcesz splanować głowice? Bo nawet jak ja zjedziesz o 0.6mm to niewiele poczujesz. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Ali-En Miłośnik FSO Mercedes C36 AMG Opole | 2004-08-11 12:13:35
|
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-08-11 13:24:37 Przy zebraniu 0,6 mm stopien sprezania wyszedl mi, po zgrubnych obliczeniach na kolanie (moglem sie pomylic) dla silnika 1.6 przy (upraszczajacym) zalozeniu, ze ksztalt komory spalania jest walcem na wysokosci, ktora "zbierasz", rowny 10,07.
Oczywiscie w rzeczywistosci przyrost jest mniejszy, gdyz komora spalania bezposrednio nad cylindrem nie jest idealnym walcem. Jeszcze raz zastrzegam ze moglem sie gdzies kopnac w obliczeniach oraz zaokraglic cos za mocno. Pozdrawiam Adamus |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-11 14:02:40 Wlaściwie można potraktować komore spalania jako waleco o średnicy 72mm W końcu to taka sama komora jak w silniku 1300. Ew nawet 70mm ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-08-11 21:13:13 Gdzieś na forum, ale nie wiem gdzie ![]() ![]() |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-11-20 00:12:57 na lince sie silnik szybciej kreci, a ty sobie swiece zarowe zmien i wtryski doprowadz do pozadku to bedzie odpalal. |
![]() Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2005-11-20 00:17:26 ... i DOBRE ![]() |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-11-20 00:20:16
w baku na bank jest tylko czysty ON, bo po kupnie wszystko wyjeżdżone praktycznie do zera... |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-11-20 00:23:11 a pompa daje dobre cisnienie i dobrze jest ustawiona jego dlugosc, moment rozpoczecia itede? ![]() |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2005-11-20 00:26:57 stare diesle to są dobre na lato. w zimie muszą odpocząc. jak mieliśmy merca W115 to dopiero w kwietniu odpalił (od grudnia) |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-11-20 00:27:43
przypuszczam że nie, bo po wyciągnięciu cięgna wyprzedzającego początek wtrysku, silnika już za cholerę nie da się uruchomić.... w ogóle to jest b.dziwna sprawa, bo ona z rana raz pali powiedzmy za 2 razem, a czasem trzeba próbować z 5 razy.... Cholera wie od czego to jest zależne ![]() |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-11-20 00:57:33
Stare diesle mają to do siebie, że w niskich temperaturach wymagają kilkakrotnego podgrzania komory spalania (2-3 cykle podgrzania przed uruchomieniem rozrusznika). I na zimę do baku dobrze dotankowywać do ON benzynę, proporcji nie pamietam (ale nie były to takie sladowe ilosci) - ułatwia to rozruch zimnego silnika. No i trzeba dolewać specyfiki, które zapobiegaja wytrącaniu sie parafiny w ON. Warto tez wiedziec, że w dieslach w mozliwościach "rozruchowych" ogromne znaczenie ma prawidłowa kompresja w cylindrach - niższa niż 20 bar oznacza spore kłopoty z nastaniem mrozów. |
![]() Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2005-11-20 08:40:04
Hehe, widze Mak ze niezle imprezujesz i duuuzo pijesz ![]() ![]()
Kopnij tych kolegow w d... Mam chyba jeszcze artykul, bodajze z czasopisma "AUTO - Technika motoryzacyjna". Tam sa opisane szczegolowo rodzaje swiec zarowych, konstrukcja, materialy, specyfikacje i roznice w trwalosci miedzy podrobkami a markowymi, wszystko udokumentowane zdjeciami. Najlepsze z tego wszystkiego sa fotki zuzywajacych sie swiec - jak powoli traca sprawnosc, pekaja, puchna itd, czesto uniemozliwiajac wyjecie. Nie czekaj az swieca sie ukruszy i silnik pojdzie sie kochac, albo az bedziesz musial zrzucac glowice, zeby ja ulamac i wykrecic.
No to mnie zupelnie nie dziwi. Przyklad - wiekszosc samochodow z mapa wtrysku, miedzy innymi Poldek z tego co pamietam z ksiazki, opoznia zaplon do zera, dopoki obroty nie przekrocza 500 i nie nastapi zaplon, a Ty go chcesz jeszcze przyspieszac. Takie przyspieszenie to jest do ekonomicznej jazdy a nie odpalania ![]() Ogolnie to Ci polecam wymienic swiece, wtryski tez, jak diesel kopci na czarno to juz jest ich agonia, a watpie zeby od nowosci wymieniali. Nawet jak spalanie jest git, to dokladnosc dawki i rownomierne rozproszenie jest juz nie to co powinno byc. Taki remont dla Golfa to mysle ze w 1000 by sie zmiescil i mialbys potem znow 200-300 tys. km bezstresowej i szybkiej jazdy. No i skonczy sie przy okazji odpalanie po kilku razach czy przymusowe zimowanie ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2005-11-20 08:49:29 ] |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-11-20 10:11:12 mozesz zeskanowac ten artykul?
ja tam problemow ze swiecami nie mam :] jak diesel nie odpala ladnie to komplet nowych swieczek i do tej pory pomagalo ![]() w busie na upalajace sie swiece pomoglo naprawienie czujnika temp od przekaznika swiec - grzal zawsze na goracym silniku i upalilo dwie swiece, wiosna dostal komplet nowych i odpala do tej pory, a kompresji wzorowej to on juz nie ma :/ |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-11-20 12:29:11
Kiedy pijemy? ![]() ![]()
Dziękuję Ci za zwrócenie uwagi na ten problem - mnie również wydaje się, że świeca żarowa może się częściowo zużywać, aczkolwiek zastanawia mnie fakt, czemu koledzy mówili, iż w praktyce nie występuje coś takiego, oraz czemu pominięto ten aspekt w fachowej literaturze.
Tym mnie poprostu rozwaliłeś ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
Golf ma się świetnie, bestia jak na razie nie sprawia żadnych problemów ![]() Obecnie auto stoi już w warsztacie. Zostanie zmierzona kompresja. Zobaczymy co powie mechanik... |
![]() Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2005-11-20 15:03:02
Wpadaj do Lomianek kiedy chcesz ![]()
Mak, nie ucz mnie techniki z ksiezyca, tylko wez sie zastanow ![]() ![]()
Z tym sprezaniem to mechanik albo jest glupi albo sobie jaja robi. W jaki niby sposob mialoby sie zmienic cisnienie generowane przez tlok przy odpalaniu "z linki"? ![]()
Otoz to ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2005-11-20 15:13:25 ] |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-11-20 16:05:48
Ambro, my chyba mówimy zupełnie o czymś innym ![]() Akurat w Asconie jest inaczej, ciekaw jestem czym jest to spowodowane.
Dziękuję za zaproszenie, mam nadzieję że kiedyś uda się zrobić taki spot ![]() |