MotoNews.pl

Dopasowania sie mieszanki do jakosc gazu, temp powietrza..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.

mam instalke 2 generacji brc just z mikserem o zmiennej geometrii

silniczek krokowy odlaczylem bo auto tylko zamulal, a nie mam dostepu do oprogramowania

mam pytanko nastepujace. czy jakbym wstawil jednak ten krokowiec i jakos wysterowal nim zeby mieszanka byla ok w calym zakresie...

to czy np jak zaleje gorszy gaz i bedzie zauboga mieszanka to on sam pida wiecej gazu??

albo np jak dostanie wiecej powietrza podczas szybkiej jazdy to czy automatycznie bedzie wiecje podawal??

czy moze az tak zaawansowanych funkcji te sterowniki do gazu nie maja:]

sonda lambda steruje mieszanką.............i silniczek krokowy steruje ilością gazu..

chyba dobrze kombinuje

peace

tak sonda steruje miesznaka (czyli silniczkiem posrednio) co do zmian w przypadku "nadmuchu" powietrza bedzie regulacja, natomiast jakosc gazu prawdopodobnie nie ma wplywu (albo ma zly wplyw, hehe). sonda mierzy proporcje tlenkow itp. jak gaz jest zmieszany z jakims scierwem to moze zaburzac prace sondy a co za tym idzie calego ukladu.

Tak na prawde to sonda niczym nie steruje a jedynie sluzy jako zrodlo informacji dla sterownika ktory zbiera sygnaly z kilku zrodel i dopiero na ich podstawie w oparciu o mape bitowa jest w stanie dozowac paliwo.

Cytat:
2005-02-03 20:21:35, carinus pisze:
Tak na prawde to sonda niczym nie steruje a jedynie sluzy jako zrodlo informacji dla sterownika ktory zbiera sygnaly z kilku zrodel i dopiero na ich podstawie w oparciu o mape bitowa jest w stanie dozowac paliwo.

witam.
na benie owszem sonda lambda jest jednmym z czujników sterujących pracą silnika ale na gazie jest najważniejszym elementem sterujacyma pracą silnika.