MotoNews.pl

BMW E-36 w koleinach.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie!

Posiadam od niedawna miłe autko z seri E-36 a konkretnie 316i z 93r. Zwracam się do posiadaczy podobnych pojazdów z pytaniem:
-jak wasze autko zachowuje się przy zmianie pasa / wyprzedzaniu na drodze z koleinami?

Moje ma tendencję do "zanoszenia" tylem przy wjerzdzaniu w tor wyznaczony przez koleiny. To wada tylko mojego autka czy może ktoś z was spotkał się z czymś podobnym?

tompress@wp.pl

A czy czasem nie chodzi o problem każdej tylnonapędówki, czyli przednie koła wpadają w głebokie koleiny a tylne nie i zakładając że koleiny powstają z lodu to przód siedzi w tym torze a tył zaczyna się źlizgać i samochód stawia bokiem bo przednie nie mają jak wyskoczyć z tych torów bo jest za śliko.

Nie za bardzo zrozumiałęm co chciał powiedzieć DAZ - przód był w koleinach a tył nie - TO GDZIE BYŁ TYŁ ??

Ja sądze że to jest normalne, chyba że nawet przy małych prędkościach stawia cię bokiem. Wtedy proponowałbym zrobić geometrie autka - bo albo jest krzywe, albo tylko masz silentblocki tylnej belki do wymiany.

Wydaje mi sie jednak że podczas przejazdu z jednej koleiny do drugiej przy znacznej prędkości to jest normalne. Bo jedno koło jedzie po asfalcie a np. drugie po zamarznietej wodezie w kolejinie i wtedy koła napędowe mają różne prędkości i dlatego stawia cię bokiem - ale moze nie mam racji.

Tompress,jakie masz koła??? szerokość opon i rozmiar felg???
bo mogą być za szerokie,w koleinach będzie rzucało.

jak rzuca tyłem to tuleje met.gum na wachaczach do wymiany

Tak jest! Jezeli rzuca tyłem(a na śliskiej nawierzchni najbardziej)-nie chdzi mi o to ze jak depniesz to rzuca tylko przy normalnej jeżdzie-to na bank masz do wymiany tuleje met.gumowe na wachaczu wzdłużnym,jak nie obydwa to cjociaz jeden. Ostatnio miałem przyjemność wymieniać. Zrobiłem jedną strone,ale narazie nie biore się za drugą. Nie wiem cze ja mam tyle pary w łapach czy te śruby takie słabe

Dzięki wszystkim za odpowiedz. Co do pytania o koła to jest to całkowita seria czyli fele 15", więc chyba nie powinno mieć to wpływu...

Co do tulei to sprawdze, ale fura była na "szarpakach" i niby żadnych luzów nie było.... ale chetnie sprawdze..

Dzięki ludziska...

Tez tak mam. To normalne zjawisko. Przednionapedowki tez potrafia majtnac tylem. Tak wiec w koleinach-noga z gazu

Cytat:
Tez tak mam. To normalne zjawisko. Przednionapedowki tez potrafia majtnac tylem. Tak wiec w koleinach-noga z gazu

ale pierdoły piszesz jak ci rzuca tyłem w koleinach i nic sie nie da zrobić to zmień auto