Części BMW ale nie do końca:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie

Dowiedzialem się dziś od znajomego mechanika, że niektóre zamienniki do BMW sa identyczne jak te oryginalne... Chodzi o to, że BMW zleca jakiejś firmie wytłoczenie jakichś części a BMW dodaje tylko swoj znaczek...
Czy to prawda?

P.S. Znacie może jakieś przykłady takiej produkcji... np. nazwę firmy która produkuje dla BMW?
POZDRAWIAM

Cytat:
2005-06-15 11:04:07, MohSETH pisze:
Witam ponownie Dowiedzialem się dziś od znajomego mechanika, że niektóre zamienniki do BMW sa identyczne jak te oryginalne... Chodzi o to, że BMW zleca jakiejś firmie wytłoczenie jakichś części a BMW dodaje tylko swoj znaczek... Czy to prawda? P.S. Znacie może jakieś przykłady takiej produkcji... np. nazwę firmy która produkuje dla BMW? POZDRAWIAM

zawsze są podwykonawcy, którzy muszą spełniać okreslone normy przez BMW. Jedni są lepsi drudzy są gorsi. pzdr

a jak na jakiejs czesci jest znaczek bmw to prawdopodobnie tylko bmw wie kto ta czesc wykonal. to dotyczny czesci mechanicznych bo np radia robi blaupunkt dla bmw i na sprzecie jest naklejka

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-06-15 11:15:32 ]

Jak jest z tymi czesciami mechanicznymi kto sie nimi zajmuje dla BMW?

Nio przecież Ci tolo84 odpowiedział ! Czy jak?

Pracuje w koncernie, który produkuje części między innymi dla koncernu BMW. I powiem tak, że gdyby koncern BMW chciał wszystko sam produkować to nie byłby w stanie. Jest tysiące firm, które produkują dla nich wiele rzeczy.

Pozdrawiam.

np. w bolesławcu robia tapicerki

A w metzelerze nad j. bodeńskim uszczelki

Cytat:
bo np radia robi blaupunkt dla bmw i na sprzecie jest naklejka

Blaupunkt robił do 94r potem był Philips a teraz Harmann/Kardon
Wszystkie filtry "BMW" są od MANN, elektryka Bosch, Oświetlenie Bosch/Hella,Gumy do aluminiowych zawieszeń Bilstein i 99% komponentów jest od kogoś...
Pewnie wiele taili rodem z Taiwanu...

żadna firmo motoryzacyjna na świecie nie produkuje wszystkich elementów do aut sama. oczywiście wymagania każda z nich stawia swoje i elementy poddawane są kontroli (wyrywkowo) jakości.
pozdrawiam

Cytat:
Blaupunkt robił do 94r potem był Philips a teraz Harmann/Kardon

zapomniałeś jesze gdzieś po środku o beckerze

Czyli z tego co tu piszecie to gdy kupie filtry MANNA ub alternator Boscha to tak jakbym kupowal w BMW ASO tylko ze bez znaczka... i dwa razy taniej?
POZDRAWIAM

P.S. a Kto zajmuje sie zawieszeniem?

Cytat:
2005-06-16 09:43:36, MohSETH pisze:
Czyli z tego co tu piszecie to gdy kupie filtry MANNA ub alternator Boscha to tak jakbym kupowal w BMW ASO tylko ze bez znaczka... i dwa razy taniej? POZDRAWIAM P.S. a Kto zajmuje sie zawieszeniem?

z filtrem to moze i sie zgadza ale z alternatorem nie bo tez roznych firm byly.

Cytat:
2005-06-16 09:43:36, MohSETH pisze:
P.S. a Kto zajmuje sie zawieszeniem?

jeszcze więcej firm. Czytaj uwaznie co ludzie piszą, skoro np. uszczelki do szyb robi inna firma, szyby robi inna firma, a boczki do drzwi inna firma to jeżeli chodzi o zawieszenie, napewno mógłbyś książkę napisać patrząc na ilość firm... pzdr

Ps: Niektórych rzeczy próbuj się sam domyślać, napewno potrafisz...

Cytat:
2005-06-16 09:36:50, hz10 pisze:
zapomniałeś jesze gdzieś po środku o beckerze

Ja mam 95r i mam Blaupunkta.

Cytat:
Ja mam 95r i mam Blaupunkta.

a ja mam 98 i mam beckera

Cytat:
2005-06-16 15:31:21, hz10 pisze:
a ja mam 98 i mam beckera

a ja mam 92' i miałem Blaupunkta a teraz nie mam nic...

A ja mam 89 i mam JVC

A ja mam Kenwooda, deck z najwyższej półki, nigdy nie oferowany w Polsce, do tego 300 W wzmacniacz (jakiś amerykański ) i zestaw głośników z przodu. Niby takie zestawy nie były oryginalnie montowane w BMW, ale tak już kupiłem
Pozdrawiam

A ja tez coś mam , ale się nie dołączam do tego koncertu życzeń.