| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-05-24 22:11:05 Czy ktos posiada jakies schematy budowy zespolu przepustnicy w silniku roverka ? W morawskim nie znalazlem. U siebie zauwazylem ze na dole przepustnica oraz czesc przewodu gumowego od filtra powietrza jest wilgotna. Nie wiem jednak od czego (po zapachu nie rozroznilem). Od dolu do przepustnicy dochodza jakies dwa wezyki, od czego one sa ? Czy przepustnica jest smarowana/chlodzona ? Gdzies czytalem ze do przepustnicy wlasnie podlaczane sa odmy , czy tutaj tak wlasnie jest ? Jesli tak to czy one maja taka mala srednice ? Ogolnie czy nalezy sie przejmowac takim zjawiskiem ? Jutro postaram sie wytrzec i zobaczyc czy dalej bedzie sie pocilo. Oleju nie ubywa. Prosze o jakies wyjasnienia, bo jesli to faktycznie jest odma i wali tam olejem , to ja sie boje. |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-05-25 20:28:51 Obadalem sprawe dokladniej i sie przerazilem. Leje olejem , makra jest cala prepustnica , przewod gumowy do filtra oraz sam filtr, wszedzie jest olej. Jestem mocno przestraszony , bo pachnie mi to :
a) uszczelniacze zaworowe (az 16 , koszty straszne) b) uszczelka pod glowiaca , wymieniana jakies 15 tys temu , (tez koszty dla mnie za duze) c) pierscionki , ktore raczej wykluczam , bo silnik ma dopiero 60 tys km (o kosztach nawet nie mowie) d) wlasnie co jeszcze ? Czy moze to byc wina pompy oleju ? Czy moze to jest normalne , ze przez odme idzie tyle oleju ? Prosilbym o jakas pomoc. |
paweldobra POLONEZ Dobra | 2007-06-03 17:35:57 czy ktos moze wie od czego jest ten ''kanal przelotowy'' na przepustnicy?tam jest srubka na maly imbus.czyscilem niedawno przepustnice i ten kanalik pod srubka i teraz nie wiem jak ustawic.bo w obojetnie jakim poloneniu ta srubka bedzie,czy wkrecona czy wykrecona to nic sie nie zmienia.obroty sa takie same i moc ta sama. |
paweldobra POLONEZ Dobra | 2007-06-04 10:43:28 to teraz jak ustawic przepustnice? trzeba zrobic tak zeby byla calkiem zamknieta i wolne obroty ustawic tym kanalikiem? czy to jest tylko taki dodatek ten kanal? |
marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-07-13 21:58:38 Zabralem sie dzisiaj za czyszczenie przepustnicy , w tym gumowym wezu bylo duzo jakiegos plynnego syfu , co mnie jednak bardzo zdziwilo po rozmontowaniu tego i pozostawieniu na okolo pol godziny , jak wystyglo konsystencja tego czegos przypominala bardzo gesta maz , ktora wogole nie chciala splywac. Jak polezalo chwile na sloncu znowu zrobilo sie plynne. Nie jestem w stanie okreslic co to bylo , wygladalo jak olej , ale bylo calkowicie bezwonne i zastygalo po ochlodzeniu. Przy najblizszej okazji pokaze to jakiemus porzadnemu mechanikowi , niech sie wypowie co to jest. Wyczyscilem i teraz zobacze czy znow bedzie sie zbieralo. Jak myslicie , co to moze byc ? |