Car audio accent

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem zainteresowany instalacja car audio w Accencie II, jednak jakos nie mam o tym zielonego pojecia a jezeli juz cos sie wie to starsznie duzy jest wybor Potrzebuje wsadzic wszystko na nowo... z tylu z tego co wiem wchodza 13 i zbaradzo chyba sie nie da nic wiekszego wsadzic a z przodu 17... jezeli dobrze pamietam. Potrzebuje wsadzic wszystkie glosniki w miejsca na nie przeznaczone... czyli chlastanie tylniej pokli odpada . A wiec zostaje dylemat jakiej firmy i jakie dokaldnie modele oczywiscie zeby wszystko bylo w rozsadnej cenie... No i pozostaje watek radia na ktorem mam przeznaczone okolo 500 zl mysle ze ta cenne mozna juz dostac cos przedwszystkim szukam radia z CD i MP3 no i ladnie grajacego mam juz pare rzeczy na oku ale nie bede sugerowac za odpis z gory dzieki Aha milo widziane linki z przykladami ( patrz allegro)

przy małym budżecie polecam odpuścic sobie tył i skupić się na lepszym systemie z przodu. W przypadku jak sie pojawi gotówka dołozysz sobie coś z tyłu IMHO lepiej sobie stopniowo kompletować lepsze graty

Co do radia ja jestem osobiście fanem Blaupunkta po starym SF i nowym nie mogę sobie znaleźć nic ciekawego za rosądne pieniądze - akurat tak się składa ze Blaupunktów jest sporo na Allegro czesto w bardzo atracyjnej cenie. Jak patrzysz na to rozwojowo, to zadbaj o wyjscia po niskiej i wyjście sterowane na subwoofer.

Kiedys bylo pisane o car audio do accenta I i miedzy innymi byly fotki mojego car audio(jesli mozna to tak nazwac), mianowicie ja zalozylem u siebie z przodu 2-droznego 17cm pionieera a z tylu 16,5 cm 2-droznego sony xploda w polce tylnej bo mam sedana i takie tam wchodza bez klopotu. Moje odczucia sa takie ze przod nawet gra niezle, ale tyl to porazka bo myslalem ze bedzie to duzo lepiej gralo. Z tego co teraz widze to zeby otrzymac dobry bas tzreba wrzucic do bagaznika tube albo skrzynke, bo w pzreciwnym razie nawet najlepszy glosnik nie bedzie gral dobzre chyba ze sie go w jakis sposob zabuduje. Mozna by sprobowac zamontowac w tylnej polce glosniki typowo basowe, ale tego juz nie sparwdzalem i szczerze mowiac to niewiem jakby to gralo, ja slucham dosc mocnej muzy i bas typu techno mi nie jest potzrebny, ale w tym ukladnie co mam teraz to tego basu praktycznie nie ma z tylu. Tak ze jak juz robic sobie taki system to tzreba wziasc to pod uwage. To tyle z moich spostrzezen, jak sie to komus przyda to dobrze, ale nie jestem specjalista w tej dziedzinie.
Pozdrawiam

Pionek i Sony to nie są firmy do głośników. Pionek robi porządne caraudio, sony tak naprawdę tylko kilka wysokich modeli za $$$$. Przepraszam ale to nie są głośnikowe firmy. Poniżej jest propozycja średniego zestawu który polecam, poprawnie zamontowany (solidne mocowanie w drzwiach , najlepiej choć odrobine wytłumionych, gwizdek ustawiony kierunkowo na odpowiednim poziomie) pyle
zestaw na zwrotnicach 12db co po polsku daje dobrą separację i pozwala uniknąć sztucznego podbijania nakładających się częstotliwości.

Bas żeby grać potrzebuje energii - której radio nie ma. Nawet jak masz 55W muzycznej to dla niskich to jest po prostu mało. Jednokanałowy wzmacniacz, z filtrem albo 2 kanałowy z opcją mostkowania to podstawa do napędzenia sub'a.... niskie tony poczujesz wątrobą .

nie tzreba się od razu rujnować na poczatek polecam jakis zestaw na przód ...

Arturo_soda jak najbardziej sie z toba zgadzam we wszystkim , ale faktycznie chcac zrobic konkretna instalacje to tzreba troszke wydac. Wiadomo jak accent I jest zrobiony i ile by tzrebabylo kombinacji zeby doprowadzic to wszsytko do takiego stanu jakby sobie kazdy z nas zyczyl, a ja uzywam auto do codziennej jazdy, potzrebuje bagaznik wiec nie wrzuce tam ani tuby ani tym bardziej jakiejsc skrzynki, az takim audiofilem nie jestem, choc lubie jak ladnie gra car audio. Myslalem kiedys nad jakims wzmacniaczem, bo moje radio to pionieer DEH-1400RB z wyjsciem przedwzmacniacza i byc moze ze kiedys cos bede kombinowal ale narazie wystarcza mi to co jest i bardziej skupiam sie na raczej optycznej zmianie autka. Chetnie poczytam co mozna zrobic przy niewielkim nakladzie i jak najmniejszym kosztem np:miejsca w bagazniku.

z audio to jest tak fajnie ze kazdy ma troszkę inne wyobrażenie co jest dobre a co średnie a co super kiedy bawiłem się w ciąganie kabli, zwrotnice, kondensatory itd... zawsze spotykałem kogos kto uśmiechając się mówił amatorszczyzna. Ogólnie polecam nie brać do bani i zaczynać od definiowania co chcemy a co ważniejsze ile wydajemy. Ja osobiście jestem zwolennikiem - wybierania wysokich modeli które sa mało popularne przez co mają atrakcyjna cene - Na allegro mozna wyjąć SF Blaupunkta za 500 zeta które wymiata i mozna kupić soniaka nufke za 500 zeta który "gra". Każdemu wg potrzeb.

Zestaw na przód daje 90% efektu w aucie, kazdy warsztat caraudio dla małego budżetu powie to samo i gorąco polecam zaczynać od tego. Jak masz typowe rozwiązanie to możesz to zabrać do nowego auta i nie inwestujesz znów. Jak kupujesz coś tam zeby grało to zwykle nie chce ci sie tego wydłubywać potem z auta

kilka prostych tanich i oczywistych rzeczy to - zasilanie - pociągnięcie kabla mozna zrobić samodzielnie i daje to naprawdę efekt. Kable głosnikowe to juz więcej grzebania ale warto. Wygłuszanie drzwi podobnie ...ogólnie zabiegi nieporażające nakładami ale dające dobre podstawy.

Widac ze mamy maniaka od audio . Ja osobiscie mam dosc duze wymagania jezeli cos bedzie mi trzeszczec choc dam za to duze pieniadze to wywale to... Oczywiscie poslucham rady i kupie najpierw na przod naglosnienie... A wiec jak mozecie podajce pare modeli godnych uwagi ja osobisce sie nad JVC zastanawialem. Aha i allegro podalem tylko jako przyklad ze by moc wizualnie zobaczyc jakis model ktory ktos polecil i poczytac o nim jezeli sie zdecyduje to kupie od znajomego ktory ma po cenie hurtowej. Tak samo z glosnikami. Poprostu ja szukam juz sparwdzonych rozwiazan a nie zeby sie bawic z glosnikami itd. Mam jeszcze jedno pytanko co z kablami ktore sa juz wyprowadzone ? klasc wlasne ?

Dosc ciekawie brzmiace glosniki i w dodatku przecenione
uDimension

Instalacja fabrzcyna niezbyt nadaje sie do rozybudowy, wskazane jest przeciagniecie nowych kabli.

patrzac na to co masz bolls u siebie zamontowane to wirze ze sie na tym znasz

PS. cenny na tej stronie z kosmosu...

[ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-01-27 18:43:38 ]

Cytat:
2005-01-27 18:37:47, eqs pisze:
cenny na tej stronie z kosmosu...

Ceny niektórych komponentów faktycznie są wysokie, ale sprzęt tej marki też jest wysokich lotów . Ten zestaw za 600zł naprawdę wart jest tych pieniędzy.

Na temat tego zestawu nie bede sie wypowiadal ale jezeli polecasz to ufam ale co niektore jradia to przesada... te pionki mozna mniec za 550 zl a nie 750 zl a to juz jest przebitka a wiec szukam dalej

Odgrzebuje ten post bo chodzi mi po glowie pomyls "zrobienia" sobie basu w accencie i tutaj chodzi mi po glowie podobny patent jaki ma zastoswany Bolls_no1, tzn. taki basowy glosniczek w miejscu kola zapasowego, aby pzrestrzen bagazowa pozostala bez zmian, chodzi mi o to jak to zgrac zeby to gralo, czy wystarczy zmostkowac to z tylnymi glosnikami czy konieczny jest juz wzmacniacz, a jak tak to jaki najlepiej?, taki zeby wszsytkie glosniki do niego podlaczyc?, czyli pewnie jakis 5-cio kanalowy? Kwestia montazu to juz bajka tylko rozchodzi mi sie o to czy jest sens cos takiego wogole robic, nie slucham techno ani nic z tych rzeczy, lubie muze rockowa i metal, ale jednak sluchajc glupiego radia tylko glosniki z przodu graja jako tako, a bas to mialem lepszy w polonezie kiedys Prosze o pare podstawowych porad, jak to zrobic, czy robic nowe zasilanie do radia prosto z akumulatora, czy wymieniac kable fabryczne glosnikowe na te beztlenowe i czy do takiej instalacji jednak bedzie potzrebny wzmacniacz?
Pozdrawiam

Nie możesz zmostkować głośnika basowego z głośnikami zasilanymi z radia. Końcówki radiowe nie mają odpowiedniej mocy i nie są przystosowane do pracy w trybie trimode. Będzie wymagany oddzielny wzmacniacz. Możesz na początek dokupić jakąś tanią dwukanałówkę, która napędzi subwoofer. Zasilanie wzmacniacza najlepiej pociągnąć bezpośrednio z akumulatora (wystarczy sam plus). Wzmacniacza nie przykręcaj bezpośrednio do karoserii, najlepiej do jakiejś podstawy (sklejka, MDF) i dopiero podstawę do karoserii. Kable zasilające na wzmacniacz przynajmniej 6mmkw a na bas 2-2,5mmkw.

A jeszce takie pytanie do ciebie Tomek, moje radio to pioneer 1400rb i mam w nim wyjscie na wzmacniacz, nawet na rysunku w paierach radia jest rozrysowane ze mozna do tych wyjsc podlaczyc tylne glosniki i teraz moje pytanie jezeli bym podlaczyltylne glosniki pzrez wzmacniacz to wtedy bede mogl pod to podlaczyc odrazu ten glosnik basowy??? I jeszcze jedno pytanko o glosnik basowy, jaki wybrac?, czy to niema wielkiego znaczenia? bo to i tak tylko basuje, wiec doradzcie mi cos czy kupic cos firmowego czy jakis tanszy i jakiej srednicy?, pewnie cos kolo 20-30 cm.
Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w Twoim radfiu ale jeżeli masz z tyłu radia przewody chinch, to właśnie są wyjścia na wzmacniacze. Z tych wyjść wyprowadzasz przewody na wzmacniacz i ze wzmacniacza na głośniki. Podłączenie głośników pod wzmacniacz i zarazem głośnik basowy uzależnione jest od rodzaju wzmacniacza-musi być przystosowany do takiej konfiguracji (a nie każdy jest przystosowany). Lepiej będzie jak głośniki zasilisz z radia a bas ze wzmacniacza. Rodzaj głośnika basowego ma duże znaczenie. Musisz podać jakąś kwotę to wtedy łatwiej będzie coś zaproponować.

Cytat:
2005-02-02 18:43:55, Bolls_no1 pisze:
Nie wiem jak jest w Twoim radfiu ale jeżeli masz z tyłu radia przewody chinch, to właśnie są wyjścia na wzmacniacze.

Tomus mam cos takiego z tylu radia i wiem ze to sa wyjscia na wzmacniacz, tylko teraz piszesz zebym sobie kupil jakis tani wzmacniacz tylko jaki i co rozumiemy pod pojeciem "tani"? Chce miec bas z tylu bo niemam praktycznie zadnego mimo dwoch glosnikow 16,5 cm x-ploda i chce to zrobic jak najmniejszym kosztem. Jaka kwota na glosnik?, hmm... niewiem za jakimi sie rozgladac, jest tego mnostwo, sa za 50 zl i sa za 600 zl? Moze doradzilibyscie mi w kwestii za jakimi firmami sie rozgladac oczywiscie z niskiej polki i w miare dobrej jakosci a nie jkaies wzmacniacze za ponad 2 tysiace. Cos co ma stosunek cena/jakosc, wiem ze nudze ale Wy sie lepiej znacie jak ja.

Ja pod pojęciem tani wzmacniacz dwukanałowy (do suba koniecznie mostkowalny) rozumiem wzmacniacz typu: MacAudio, Magnat, trafi się czasem też Clarion za 400-500 zł... Ja mam takie niskobudżetowe rozwiązanie: amp MacAudio - około 115W RMS w mostku i do tego 30 cm sub MacAudio - 260W RMS. Sub zdecydowanie za duży do tego wzmacniacza, ale jeśli ktoś miałby taką potrzebę to potrafi zatrząść samochodem całkiem konkretnie (masaż pleców, wibrujące lusterko wsteczne i inne tego typu doznania są gwarantowane).

za jakieś max 200 zeta masz uzywane wzmacniacze na allegro, mc audio, magnat, blaupunkt.....za podobne pieniądze masz głośnik między 25-28cm ja kilka lat temu zapodałem sobie czeski głośnik TVM/tesla 28 cm, 100W nominalnie, gumowe zawieszenie... głośnik stosunkowo tani, dostępne wszytkie parametry potrzebne do projektowania skrzynki (nie bez znaczenia jak chcesz podejść do tego od podstaw) napędzał to zmostowany 2*45 i byłem bardzo zadowolony z nowych częstotliwośći które czułem całym ciałem...

Czyli ze proponujecie wlozyc skrzynke do bagaznika? wydaje mi sie ze to by bylo dosc praktyczne bo zawsze mozna ja wyciagnac w razie czego, prawda?, oczywiscie podlaczona do wzmacniacza ma sie rozumiec.

No ja myślę, że to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Do rodzaju muzyki jakiej słuchasz zdecydowanie lepiej sprawdzi się skrzynia.
Ma bardziej dynamiczny i twardszy bas niż tuba.