| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-25 23:13:08 Jestem zainteresowany instalacja car audio w Accencie II, jednak jakos nie mam o tym zielonego pojecia a jezeli juz cos sie wie to starsznie duzy jest wybor Potrzebuje wsadzic wszystko na nowo... z tylu z tego co wiem wchodza 13 i zbaradzo chyba sie nie da nic wiekszego wsadzic a z przodu 17... jezeli dobrze pamietam. Potrzebuje wsadzic wszystkie glosniki w miejsca na nie przeznaczone... czyli chlastanie tylniej pokli odpada . A wiec zostaje dylemat jakiej firmy i jakie dokaldnie modele oczywiscie zeby wszystko bylo w rozsadnej cenie... No i pozostaje watek radia na ktorem mam przeznaczone okolo 500 zl mysle ze ta cenne mozna juz dostac cos przedwszystkim szukam radia z CD i MP3 no i ladnie grajacego mam juz pare rzeczy na oku ale nie bede sugerowac za odpis z gory dzieki Aha milo widziane linki z przykladami ( patrz allegro) |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-26 11:59:13 przy małym budżecie polecam odpuścic sobie tył i skupić się na lepszym systemie z przodu. W przypadku jak sie pojawi gotówka dołozysz sobie coś z tyłu IMHO lepiej sobie stopniowo kompletować lepsze graty
Co do radia ja jestem osobiście fanem Blaupunkta po starym SF i nowym nie mogę sobie znaleźć nic ciekawego za rosądne pieniądze - akurat tak się składa ze Blaupunktów jest sporo na Allegro czesto w bardzo atracyjnej cenie. Jak patrzysz na to rozwojowo, to zadbaj o wyjscia po niskiej i wyjście sterowane na subwoofer. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-26 13:23:38 Pionek i Sony to nie są firmy do głośników. Pionek robi porządne caraudio, sony tak naprawdę tylko kilka wysokich modeli za $$$$. Przepraszam ale to nie są głośnikowe firmy. Poniżej jest propozycja średniego zestawu który polecam, poprawnie zamontowany (solidne mocowanie w drzwiach , najlepiej choć odrobine wytłumionych, gwizdek ustawiony kierunkowo na odpowiednim poziomie) pyle
zestaw na zwrotnicach 12db co po polsku daje dobrą separację i pozwala uniknąć sztucznego podbijania nakładających się częstotliwości. Bas żeby grać potrzebuje energii - której radio nie ma. Nawet jak masz 55W muzycznej to dla niskich to jest po prostu mało. Jednokanałowy wzmacniacz, z filtrem albo 2 kanałowy z opcją mostkowania to podstawa do napędzenia sub'a.... niskie tony poczujesz wątrobą .
nie tzreba się od razu rujnować na poczatek polecam jakis zestaw na przód ...
|
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-01-26 16:12:29 z audio to jest tak fajnie ze kazdy ma troszkę inne wyobrażenie co jest dobre a co średnie a co super kiedy bawiłem się w ciąganie kabli, zwrotnice, kondensatory itd... zawsze spotykałem kogos kto uśmiechając się mówił amatorszczyzna. Ogólnie polecam nie brać do bani i zaczynać od definiowania co chcemy a co ważniejsze ile wydajemy. Ja osobiście jestem zwolennikiem - wybierania wysokich modeli które sa mało popularne przez co mają atrakcyjna cene - Na allegro mozna wyjąć SF Blaupunkta za 500 zeta które wymiata i mozna kupić soniaka nufke za 500 zeta który "gra". Każdemu wg potrzeb.
Zestaw na przód daje 90% efektu w aucie, kazdy warsztat caraudio dla małego budżetu powie to samo i gorąco polecam zaczynać od tego. Jak masz typowe rozwiązanie to możesz to zabrać do nowego auta i nie inwestujesz znów. Jak kupujesz coś tam zeby grało to zwykle nie chce ci sie tego wydłubywać potem z auta
kilka prostych tanich i oczywistych rzeczy to - zasilanie - pociągnięcie kabla mozna zrobić samodzielnie i daje to naprawdę efekt. Kable głosnikowe to juz więcej grzebania ale warto. Wygłuszanie drzwi podobnie ...ogólnie zabiegi nieporażające nakładami ale dające dobre podstawy. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-26 20:09:51 Widac ze mamy maniaka od audio . Ja osobiscie mam dosc duze wymagania jezeli cos bedzie mi trzeszczec choc dam za to duze pieniadze to wywale to... Oczywiscie poslucham rady i kupie najpierw na przod naglosnienie... A wiec jak mozecie podajce pare modeli godnych uwagi ja osobisce sie nad JVC zastanawialem. Aha i allegro podalem tylko jako przyklad ze by moc wizualnie zobaczyc jakis model ktory ktos polecil i poczytac o nim jezeli sie zdecyduje to kupie od znajomego ktory ma po cenie hurtowej. Tak samo z glosnikami. Poprostu ja szukam juz sparwdzonych rozwiazan a nie zeby sie bawic z glosnikami itd. Mam jeszcze jedno pytanko co z kablami ktore sa juz wyprowadzone ? klasc wlasne ? |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-01-26 20:36:16 Dosc ciekawie brzmiace glosniki i w dodatku przecenione
uDimension Instalacja fabrzcyna niezbyt nadaje sie do rozybudowy, wskazane jest przeciagniecie nowych kabli. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-27 18:37:47 patrzac na to co masz bolls u siebie zamontowane to wirze ze sie na tym znasz
PS. cenny na tej stronie z kosmosu... [ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-01-27 18:43:38 ] |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-01-27 22:04:25
Ceny niektórych komponentów faktycznie są wysokie, ale sprzęt tej marki też jest wysokich lotów . Ten zestaw za 600zł naprawdę wart jest tych pieniędzy. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-01-27 22:38:40 Na temat tego zestawu nie bede sie wypowiadal ale jezeli polecasz to ufam ale co niektore jradia to przesada... te pionki mozna mniec za 550 zl a nie 750 zl a to juz jest przebitka a wiec szukam dalej ![]() |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-02-02 07:55:38 Nie możesz zmostkować głośnika basowego z głośnikami zasilanymi z radia. Końcówki radiowe nie mają odpowiedniej mocy i nie są przystosowane do pracy w trybie trimode. Będzie wymagany oddzielny wzmacniacz. Możesz na początek dokupić jakąś tanią dwukanałówkę, która napędzi subwoofer. Zasilanie wzmacniacza najlepiej pociągnąć bezpośrednio z akumulatora (wystarczy sam plus). Wzmacniacza nie przykręcaj bezpośrednio do karoserii, najlepiej do jakiejś podstawy (sklejka, MDF) i dopiero podstawę do karoserii. Kable zasilające na wzmacniacz przynajmniej 6mmkw a na bas 2-2,5mmkw. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-02-02 18:43:55 Nie wiem jak jest w Twoim radfiu ale jeżeli masz z tyłu radia przewody chinch, to właśnie są wyjścia na wzmacniacze. Z tych wyjść wyprowadzasz przewody na wzmacniacz i ze wzmacniacza na głośniki. Podłączenie głośników pod wzmacniacz i zarazem głośnik basowy uzależnione jest od rodzaju wzmacniacza-musi być przystosowany do takiej konfiguracji (a nie każdy jest przystosowany). Lepiej będzie jak głośniki zasilisz z radia a bas ze wzmacniacza. Rodzaj głośnika basowego ma duże znaczenie. Musisz podać jakąś kwotę to wtedy łatwiej będzie coś zaproponować. |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-02-03 00:14:53 Ja pod pojęciem tani wzmacniacz dwukanałowy (do suba koniecznie mostkowalny) rozumiem wzmacniacz typu: MacAudio, Magnat, trafi się czasem też Clarion za 400-500 zł... Ja mam takie niskobudżetowe rozwiązanie: amp MacAudio - około 115W RMS w mostku i do tego 30 cm sub MacAudio - 260W RMS. Sub zdecydowanie za duży do tego wzmacniacza, ale jeśli ktoś miałby taką potrzebę to potrafi zatrząść samochodem całkiem konkretnie (masaż pleców, wibrujące lusterko wsteczne i inne tego typu doznania są gwarantowane). |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-02-09 12:02:40 za jakieś max 200 zeta masz uzywane wzmacniacze na allegro, mc audio, magnat, blaupunkt.....za podobne pieniądze masz głośnik między 25-28cm ja kilka lat temu zapodałem sobie czeski głośnik TVM/tesla 28 cm, 100W nominalnie, gumowe zawieszenie... głośnik stosunkowo tani, dostępne wszytkie parametry potrzebne do projektowania skrzynki (nie bez znaczenia jak chcesz podejść do tego od podstaw) napędzał to zmostowany 2*45 i byłem bardzo zadowolony z nowych częstotliwośći które czułem całym ciałem... |
Mortek HF MEMBER Renault Megane II Tarnów | 2005-02-09 13:53:33 Czyli ze proponujecie wlozyc skrzynke do bagaznika? wydaje mi sie ze to by bylo dosc praktyczne bo zawsze mozna ja wyciagnac w razie czego, prawda?, oczywiscie podlaczona do wzmacniacza ma sie rozumiec. |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-02-10 01:18:55 No ja myślę, że to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Do rodzaju muzyki jakiej słuchasz zdecydowanie lepiej sprawdzi się skrzynia. Ma bardziej dynamiczny i twardszy bas niż tuba. |