Wymiana reduktora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,

Pisalem dawno temu o moich klopotach z instalacja. Kupilem samochod z instalacja Elpigaz ktora okazala sie byc instalka Voltran. "Gazownik" zalozyl tragicznie maly reduktor, ktory budzi usmiech na twarzach wszystkich osob zagladajacych pod maske mojego autka. Mimo ze auto ma przejechane na gazie tylko 20 tys juz kilka osob postawilo diagnoze ze reduktor jest do wymiany. Jego rozmiar sprawia ze nie jest on w stanie obsluzyc silnika. Nie trzyma parametrow. Byl juz kilka razy regulowany. Kiedy po pracy na wolnych obrotach dodaje sie gazu i wraca do wolnych to sklad mieszanki a konkretnie zawartosc tlenku wegla jest inna. Bylem juz u roznych gazownikow i wszyscy sugeruja wymiane reduktora. Zastanawiam sie czy oprocz regulacji nie zrobic wymiany samemu. Czy ktos moglby napisac na co trzeba uwazac, jakich preparatow uzyc do uszczelnienia przewodow ( laczen ) ? Bede bardzo wdzieczny za kazda wskazowke. Rozwazam tez czy kupic nowy reduktor czy zregenerowac reduktor BRC ktory dostalem w prezencie. Co radzicie?

Pozdrawiam
Matys

BRC to bardzo dobre reduktory, polecam ten 140 KW a membranki do niego kosztuja 100 zł. Ja jednak wymieniłem na nowy też BRC i lezy mi w zapasie stary do wymiany membranek. Nowy to koszt około 300 zł, ale masz gwarancje ze wszytsko jest jaknależy. A co wogóle się dzieje ze chcesz go wymienić, tylko to ze nie trzyma parametrów??? czy moze gaśnie, albo strzela. Bo to ze nie trzyma parametrów to w instalkach II generacji to prawie normalne w zalezności od parownika. A moze sonda uszkodzona i nie rególuje silnikiem krokowym, a moze mikser nie taki i wiele innych. także przemyśl ta wymiane bo jezeli samochod jeździ i nie ma problemu a tylko nie trzyma parametrów wydechowych to nie problem.

Dzieki za odpowiedz. Reduktor byl wyregulowany. Po 2 dniach zaczal gasnac przy wciskaniu sprzegla. Wlot powietrza jest ok. Okazalo sie ze sklad mieszanki zmienil sie bardzo i trzeba bylo przekrecic srubke od regulacji. Barto, czy sam wymieniales reduktor?

Pzdr
Matys