MotoNews.pl
6 Zabezpieczenie przed kradzieżą.... (80815/26) - NT

Zabezpieczenie przed kradzieżą....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Tak sobei pomsyalem..co sie stanie gdy odpale samochod gdy zwarte mam styki AB tak jak przy testowaniu Komputerka.
Bo tak sobei mysle..moze to jest jakies zabezpieczenie. Moje pytanie jest proste..czy da sie odpalic auto gdy te styki sa zwarte?
dzieki)pozdrawiam
Jacek

Da się. Coć 100% pewności nie mam.

jeśli boisz sie że Ci ukradną auto, to może spróbuj zrobić sekretny wyłącznik na innym kabelku komputera np. prowadzącym do cewki zapłonowej.

Allegro = Szukaj = Terminator = Kup = Zamontuj

Moim zdaniem żadne zabezpieczenie kupowane nie daje takiej pewności zabezpieczenia jak wymyślone prze właściciela.Tylko on wie co zrobił-natomiast kupowane najczęściej bazują na akumulatorze lub innym małym akumulatorku który szybko się wyczerpie i przestaje alarmować.A kto dzisiaj przy tylu wyjących samochodach zwraca na nie uwagę????Złodzieje też kupują firmówki i ćwiczą na nich-nawet te ze zmiennym kodem można zeskanować.Espero jak i większość samochodów ma fabryczny immobizailer.Ale warto dodatkowo jeszcze zamontować prosty wyłącznik w znanym sobie miejscu np.w obwodzie pompy paliwa,układu zapłonowego.Dobry efekt zabezpieczenia można osiągnąć włączając w obwód niskiego napięcia cewki zapłonowej rezystor o wartości 1 ohma( drutowy 10wat) i podpiąć do równolegle niego przełącznik -przy pomocy którego można go zewrzeć do normalnej jazdy.Efekt jaki osiągniemy -silnik zapali i będzie chodził na wolnych obrotach -każde przyspieszenie spowoduje gaśnięcie silnika.Złodzieja szlag tafi jak po kilku metrach zgaśnie mu silnik,powtórnie go zapali i gaz a silnik stop.I tak w kółko.Czy nie trafi go ??Ja osobiście chyba ( dawno wymy śliłem to)zastosuję "żelazo" do łapania szczurów-podłożę go pod pedał sprzęgła i umocuje do podłogi na lince ok.50cm.Jak wciśnie sprzgło to się zesra w gacie i sam będzie darł koparę aby go uwolnić z tego ustrojstwa.Mam jeszcze inne pomysły ale już póżno.

Cytat:
2005-01-31 21:49:05, papciak pisze:
Witam. Tak sobei pomsyalem..co sie stanie gdy odpale samochod gdy zwarte mam styki AB tak jak przy testowaniu Komputerka. Bo tak sobei mysle..moze to jest jakies zabezpieczenie. Moje pytanie jest proste..czy da sie odpalic auto gdy te styki sa zwarte? dzieki)pozdrawiam Jacek

Nie wiem czy odpalenie silnika przy zwartych stykach AB nie uszkodzi komputera. Wydaje mi się że coś takiego -jako ostrzeżenie gdzieś czytałem.

Już kiedyś pisałem o tym pomyśłe ale powtórzę to w tym wątku.
Jako jedno z zabezpieczń spróbować uniemozliwic właczenia jakichkolwiek świateł w samochodzie. Samochody najczęściej ulatniają się same w nocy, więc jeśli taki nie będzie mógł zobaczyć drogi i nie będą sie świeciły światła to zwróci przynajmniej uwagę na siebie panów policjantów (jeśli takowi sie napatoczą). No oczywiście złodziej może przywalić naszym autkiem w jakąś przeszkodę. Mam jeszcze kilka pomysłow, ale nie będę o nich mówił z wiadomych względów.

Pomysł ze światłami jest niezły.Migające już sie wszystkim opatrzyły.Tylko POLICJA ?????Zwarcie styków AB w komputerze nie uszkodzi komputera bo tak ustawia się zapłon na lampę stroboskopowa i stałe znaki na kole pasowym i obudowiepaska rozrządu - jest to tzw.ustawienie początkowe zapłonu.Po rozwarciu styków AB sterowanie zapłonem przejmuje komputer zbierając pozostałe informacje z czujników.Złodziej spokojnie odjedzie z parkingu-najwyżej nie będzie miał dynamiki silnika.