Problem z ładowaniem, kontrolka..[126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegos czasu, mam problemy z ladowaniem, na luzie wszystko jest ok, ale pozniej na wyzszych obrotach zaczyna sie żazyc kontrolka. Im wyzsze obroty tym bardziej..puszcze gaz i jest ok..przez to w ciagu ostatnich 2 mc 2 razy mi padl aku..wyszyscilem solidnie klemy i dalej to samo..co to moze byc ?? moze aku juz jest stary..slabo sie na prądzie znam..na pewno sie juz z tym spotkaliscie..thx..

Siema, hehe powiem ci ze u mnie jest akurat identyczny objaw, a wystarczy podciagnąć pasek klinowy, bo na wolnych obrotach jest ok ale przy wyzszych zaczyna sie slizgać i dlatego zapala sie kontrolka ładowania. U siebie mialem naciagnąć ale jakos mi schodzi, sprawdz to powinno pomoc(dodam ze mam nowy pasek i tez sie zdziwilem troszeczke)
Pozdrawiam

to ja ci powiem ze na 80% wiem co jest przeczysc papierem sciernym kabelki na rozruszniku i powino smigac

hmm..pasek to dobry pomysl, ale sprawdzilem i kumpel ma tak samo naciagniety, mierzylem..wiec to chyba nie tak..a co mają kabelki na rozruszniku do ładownia ?? soryy ze tak ptyam, moze glupi jestem ale nie rozumiem co to ma dac ??..

Cytat:
a co mają kabelki na rozruszniku do ładownia ?? soryy ze tak ptyam, moze glupi jestem ale nie rozumiem co to ma dac ??..

kabelek po drodze z alternatora do akumulatora "idzie" przez rozrusznik (kabeloczko)

Ja miałem podobny objaw a winą okazało sie właśnie kabeloczko na rozruszniki (cały kabel sie praktycznie oderwał od kabeloczka)

Odswiezam bo padlo mi dzisaij ladowanie....
w pewnym momencie zaczela mi sie swiecic kontrolka ladowania, z tym ze przy dodaniu gazu lekko przygasala, po jakims czasi swiecila juz na stale... zrobilem tak ok 30 km. i jak juz dojezdzalem do domu to przy wciskaniu hamulca wogole gasly mi swiatla. akumulator umarl.. sluchajcie jest zimno i chetnie poslucham gdzi szukac problemu...
dzieki za pomoc!

ja mialemkiedys tak ze sie jarzyla lekko ale ladowala. pozniej padlo calkowicie i kupilem drugi altek....

regulator moze byc
no i podstawa wszystkie polaczenia musza byc w dobrym stanie

no u mnie wszystko bylo do tejj pory ok.
kurde ale ktore polaczenia mam sprawdzic w pierwszej kolejnosci?
rozrusznik?

prawdopodobnie stary kabel idacy do rozrusznika i na mrozie sie mogl zlamac.mogl pasc tez regulator napiecia.

dzieki chlopaki! musze sie za to w najblizszym czasie zabrac...

a moze diody w altku...

Wiecie co najlepiej pojechać na złom i kupić nowy altek. Bo jak wszystko gra t jest jego wina.

problem zlokalizowany! kabel przy rozruszniku trzyma sie na 1 (slownie jednym) wloknie. przynajmniej sie uspokoilem ze altek jest ok