Kupiłem, co teraz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jestem tu nowy. Właśnie kupiłem bmw 316i e 30.
Z ogólnego stanu jestem zadowolony. Nie zajeżdżona. Od nowości jeden właściciel. Zero dzwonów. W życiu nie miałem takiego auta...
Jako świeżutki owner, bede was teraz bombardował pytaniami, a w miare zdobywanych doświadczeń, udzielał też odpowiedzi.
Pewnie sie wam to wyda banalne, ale co powinienem zrobić teraz?
1.Wymienić olej (nie pytam jaki ))
2. wszystkie płyny ustrojowe?
3. a w skrzyni biegów też sie olej wymienia? (jak jest zimny to ciężko wchodzi dwójka - gęstnieje jak w starym fiacie)
4. klocki?
5. Rozrząd? (nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać, w serviceheft'cie stoi, że był pasek wymieniony przy 97523km w 2001roku, teraz ma prawie 115000km) cholera wie, czy sowiet* licznika nie cofnął, ale nic na to nie wskazuje. Auto jak najbardziej na ten przebieg wygląda.
6. co jeszcze?
Rozjaśnijcie mi umysł panowie, bo siakoś nie moge myśli pozbierać. Musze sobie liste zrobić i odhaczać punkt po punkcie.

Pozdrawiam
..i bez nerwów proszę...

PS> Co do tego sowieta, to dla niewtajemniczonych, sowieci jeżdżą z lawetami po całych niemczech i zwożą auta do przygranicznych komisów typu zwikau, chemnitz itp. I niech mi ktoś nie mówi, że jest inaczej, bo znam to od środka

tak jak napisales olej, filtry (oleju, powietrza, paliwa), plyny (chlodniczy, hamulcowy, wspomagania) paski (rozrzadu koniecznie jak nie jestes pewien kiedy byl zmieniany), mozesz swiece. klockow bym nie zmienial jak dobrze hamuja zreszta nie wiem czy w e30 nie ma kontrolki na desce od klockow tak jak w e36. zreszta pojezdzisz kilka miesiecy to i tak wyjdzie na jaw co trzeba wymienic...

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-06 12:07:04 ]

... jest kontrolka i mruga od czasu do czasu. Zresztą jak chamuje, to czasem czuje jakieś dziwne klimaty, wibracje na pedale. Nie podejrzewam obecności ABSu... Ciekawe jak to z tą skrzynią wygląda...

w skrzyni tez mozna wymeinic olej

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-06 12:12:05 ]

spokojnie kolego. zacznij od tego co musisz to znaczy olej w silniku, filtry oleju, powietrza. klocki/tarcze trzeba najpierw sprawdzić, ale jeśli ci podczas hamowania pedał skacze to chyba masz krzywe tarcze. jeśli jesteś pewien co do przebiegu auta miedzy wymiana paska a dniem dzisiejszym to na razie masz spokój z tym, choc ja bym to wymienił dla własnego komfortu psychicznego. jeśli ci dzis w nocy nie zamarzła to i płynu w chłodnicy wymieniac nie musisz. nie wiem jak u ciebie ale u mnie w radomiu, było dzis w nocy -17 stopni. pozostałem płyny zostaw sobie na później, nic im nie bedzie jak poczekaja do wiosny. jeśli masz suchą skrzynie i most to raczej nie ma potrzeby wymiany/dolewki oleju ani do tego ani do tego, co oczywiscie nie oznacza, że wymiany nie możesz przeprowadzić.
pozdrawiam

Zgadzam sie z Marcinem
Po co kase wydawać. Przede wszystki ustal na jakim oleju był jeżdozony zeby potem nie było kłopotu (chodzi o parametry np. 0/40 lub 15/40 etc.) płyn hamulcowy mozesz sprawdzić w byle jakij stacji, tak samo tyczy sie płynu chłodzącego. Wibra na pedale hamulca-PILNIE !!! sprawdź czy tylko tarcza krzywa bo mogła nawet poleciec piasta.
Jak na krzywą piaste założysz nową tarcze to za miesiąc zacznie ci sie dziać to samo i kasa w plecy... co do rozrzadu jeżeli jestes na tyle kumaty to mozesz rozebrac osłonę i zobaczyć czy na pasku widoczne są jeszcze napisy...jeżeli tak to masz problem z głowy. POZDRO

"Kupiłem, co teraz" - TERAZ SIĘ MÓDL ABY SIĘ NIC NIE POPSUŁO! :d:p A tak poważnie to kichaj wszystkie płyny a olej wymień jak kontrolka pokaże że trzeba, ale raczej sie dowiedz jaki tam jest a jeżeli nie wiesz to zawsze można oddać do analizy - gdzie takie coś robią to nie wiem!
Jedyno co musisz zrobić to zmienić pasek rozżądu! - dla świętego spokoju bo to ważne. Nie bądź nadgorliwy, naprawiaj kiedy trzeba, nic na zapas! Olej w skrzyni i w tylnym moście zmień jeżeli chcesz albo sprawdź a jakim jest stanie, to będzie widać!
Płynu w chłodnicy czy też hamulcowego lub we wspomaganiu nie ma potrzeby zmieniać, nigdy w zyciu tego nie robiłem i nie miałem żadnych problemów!