Może i Wy pomożecie? 450 km na 45l Dieslem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiecie, co może być przyczyną tak duzego spalania Diesla? zatankowałem 45 l i przejechałem na tym 467km. Wszyscy mowia ze te polonezy w dieslu palą 5-7l a mi wyszło 10l Gdzie szukać przyczyny?

Cos z pompa, moze niska kompresja. Hepos - ten silnik w poldku jest raczej gorszy niz fordowski diesel.

Kompresja OK, 30 barów. Zresztą ma przejechane 100 000. A to silnik Citroena, francuskie diesle te stare są najlepsze. A co ja się umeczyłem z fordowskimi dieslami to moje. Pozatym naprawdę ten poldek jest żwawy.

To znaczy, ze masz zle ustawiona pompe, jedz do mechanika, moze kat wtrysku jest przestwiony.

Jaki koszt takiej imprezy? 50 czy 500?

TORADKU... PRZYCHYLAM SIE DO OPINI HEPOSA... NALEPSZE DIESLE MAJA FRANCUZI NO A ON MA SILNIK CITROENA W SWOIM POLTKU WIEC TAK JAK CI NAPISANO WCZESNIEJ HEPOS, USTAW POMPE.

JAKO CIEKAWOSTKE JESZCZE DODAM, ZE FRANZUZKIE SILNIKI Z PEUGEOTA, BYLY MONTOWANE TAKZE W FORDZIE I VOLVO

Silnik 1.9D citroenowski montowany w Poldolocie jest bardzo dobry spalanie zimą nie powinno przekroczyć 8l/100km w miescie a poza tym jest trwały i bezawaryjny. Pewnie jak piszą koledzy niżej coś z regulacją pompy.Mojemu szefowi ten silniczek w Cytrynie ZX pali teraz 6l w miescie ale ZX jest mniejszy i lżejszy.Na trasie przy potrafi zadowolic się 5l