MotoNews.pl

Światła cofania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od niedawna jestem szcześliwym posiadaczem Espero 1.8
mam jednak problem ze światłami cofania żarówki i bezpieczniki są dobre , a światła nie działają albo działają ale bardzo rzadko podejrzewam jakiś przekaźnik ale nie wiem gdzie go szukać....
z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich ESPERAKÓW

Witam !
Też to miałem. Wyłącznik świateł cofania znajduje się w przedniej części skrzyni biegów. Otwierasz maskę i już go widać, jest wykonany z aluminium i wychodzi z niego przewód elektryczny. Koszt nowego ok. 20 zł.

GRATULUJĘ WYBORU /ESPERO!/ Co do świateł: nie jestem na 100% pewien ale jak w większości aut tak i w Espero pewnie najczęściej "pada" wyłącznik świateł cofania w skrzyni biegów-myślę, że to duże prawdopodobieństwo, wystarczy otworzyć maskę silnika-wypiąć z czujnika kabelki i połączyć je drucikiem-jak zaświeci tył to wiadomo, że do czujnik.Koledzy pewnie się odezwą i precyzyjnie określą gdzie łapki wsadzić bo osobiście takiej problemy nie doświadczyłem.POZDROWIONKA!

Również gratuluję...

Pisaliście w tym samym momencie, i radzicie to samo...

Na 99,9% jest to wina wyłącznika w skrzyni biegów. Miałem to samo 2 lata temu i po wymianie ustąpiło.
Pozdrawiam.

Nie polecam jego naprawy, próby jego rozruszania jeśli ma usterkę mechaniczną. Po pewnym czasie i tak się zablokuje ponownie.
W grę wchodzi tylko nowy, zresztą nie jest drogi.

Piotr

dokładnie - mi padł potencjiometr regulacji wskaźników , przelutowałem, rozruszałem...i działał...tydzień
potem podjechałem do Zomisu , kupiłem uszkodzony ze sprawnym potencjometrem ...abrakadabra .....lutownica.....czary mary ...i 10h roboty i już działa

PS! teraz to ja jush moge procesory lutować ta płytka drukowana jest tak cholernie mała....i wchodzi w nią tyle drucików, przewodów że łojoj

Dzieki za tak szybka raekcje (przyznam sie ze odpowiedzi spodziewalem sie najwczesniej za jakies 2 dni) napewno zaraz skorzystam z waszych porad i pogrzebie w moim Esperaku, z lutownica jestem zaprzyjaźniony wiec moze uda mi sie cos poradzic

Dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc !!!!!!!!!
Malcolm