| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-01-31 09:53:06 Witam
Sorki za banalny temat ale nie chcę błądzić. Proszę podpowiedzcie mi gdzie znajduje się silnik krokowy w Omesi B X20XEV? Myślę, że zaczyna padać bo ostatnio obroty biegu jałowego zatrzymują się na 1400 czy nawet 2000 obr. W automacie jest to szczególnie denerwujące - przy puszczeniu gazu zamiast leciutko hamować auto mi przyspiesza. Ile to ustrojstwo kosztuje? Dzięki za odpowiedź. Pozdr. |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-01-31 09:59:29 Pod rurą dopr. powietrze - dwa (chyba) imbusowe torx'y.
550 - 600 PLN Pzdr. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-01-31 10:35:32 Silniczek krokowy nie psuje się często. Najprawdopodobniej w Towim przypadku (JEŚLI TO OCZYWIŚCIE WINA SILNICZKA) jest on zabrudzony i zacina się np. elektromagnes. Zdejmij ustrojstwo, przy okazji zamów w salonie uszczelkę pod silniczek, bo ta która tam była przestanie istnieć po zdjęciu - może być przyklejony, więc delikatnie popukać... (DELIKATNIE!) Po zdjęciu silniczka rozbierz go, zamocz w benzynie ekstrakcyjnej (nie zamaczać części elektrycznej), wyczyść go pędzelkiem, przedmuchaj elementy itd... po prostu WYPUCUJ diabelstwo. Załóż nową uszczelkę, przykręć silniczek, podłącz IAC przewód i zapal maszynę. Zgaś, zresetuj ECU, bo po odłączeniu silniczka, wystąpi błąd w komputerze. Następnie odpal autko i zabierz się za ustawienie idlle speed (obroty biegu jałowego). W przypadku automatu, rób wszystko na "N". Po ustawieniu obrotów nominalnych auto MUSI "chodzić" na "N" przez 10 minut - nie gaś auta - potem przez 20 mintu musisz jeździć z różnymi prędkościami, wykorzustyjąc wszystkie biegi. Wszystko to po to, by ECU "nauczyło" się nowych odczytów z silniczka krokowego... to tyle co pamiętam. Miłej zabawy. Pozdrawiam. |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-01-31 12:08:41 Dzięki bardzo, niezły wykład.
Pozdr |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-01-31 12:20:21 >>>>.Dzięki bardzo, niezły wykład.
No problemos Jeśli jesteś przekonany że to s.krokowy to zrób mały teścik... odpal maszynę i niech się rozgrzeje do temp. nominalnej i chdozi na jałowym na "N". W tym momencie odpal np. na całą rurę wentylator i patrz co się dzieje... jeśli obroty spadną i auto zatrzęsię się to silniczek krokowy podaje złe parametry od ECU i układ wtryskowy dostaje np. za mało powietrza... Spróbuj to samo przy zamykaniu okna elektrycznego - otwórz, następnie zamykaj aż się zamknie i trzymaj jeszcze przycisk... jak znów opadną obroty i auto się zatrzęsie oznacza to, że coś z krokowym jest nie tak... Pozdrówka. |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-01-31 13:46:14 Nie ma to jak miła i fachowa pomoc Pozdr |
Tabaluga opel omega A kombi Przemyśl | 2003-02-01 23:13:44 u mnie podobne efekty dawala uszkodzona sonda lamda ale tylko na cieplym silniku.
tabaluga |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-02-03 13:47:20 >>>>Wydaje mi się, że silnik krokowy nie podaje żadnych parametrów
Oczywiście bardzo dobrze Ci się wydaje. Zapędziłem się i napisałem odwrotnie. To ECU podaje impuls. Otwarcie przelotu dodatkowego (by-pass) jest realizowane cofnięciem grzybka zaworu przez obrót wywołany impulsem elektrycznym z komputera. |