Glosniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
poszukiwania fajnie grajacych glosnikow rozpoczolem od taniochy mianowicie zderzylem sie z "gownem" fimy boshmann to bylo nieudane starcie i omal nie odpadly mi uszy gdy wsluchiwalem sie w szum owego sprzetu naglasniajacego samochod ...

hmmm moze jednak zaczne od poczatku .. jestem szczesliwym posiadaczem forda mondeo mk2 gdzie w jego standartowym wyposazeniu sa glosniki [nie wiem jakiej firmy i czy to sa wogole firmowki] o rozmiarze 5x7 ... po ciezkich probach poszukiwan rozmow ze znajomymi i porad osob postrannych zdecydowalem sie na test boshmann'ow na temat ktorych wyrazilem swoja opinie wyzej ... w dalszej podrozy staralem sie znalesc cos sympatycznego innych . bardziej znanych i renomowanych firm a przynajmniej takich o ktorych slyszalem i ... - eureka ! - krzyknolem z zachwytem gdy okazalo sie ze maja taz zadko spotykanych wymiarow srednie elipsy w uwielbianej przez wszystkich lowcow promocji sieci sklepow MEDIA MARKT.

wybor jest nastepujacy -- > Clarion / Kenwood / JBL = ceny dwuch pierwszych to 200 zl za komplet a JBL rzyczy sobie 300 zl.
(z tego co pamietam to JBL model GTO 8626)

dalej ... najsmieszniejsze jest to ze przemily pan w tym wspanialym sklepie "nie dla idiotow" powiedzial mi ze nie moge sobie posluchac jak graja bo nie ma ich gdzie przymatowac a przeciez nie bedzie wierdzil dziury w szafie z glosnikami specjalnie dla mnie ---> nice ... to jest FIRMA ! :/

jakie glosniki mam kupic .. pomozcie bo mam juz dosc gdy ktos mowi - nie bierz JBL bo zaplacisz za firme - wez philipsy albo sony ;
nie bierz sony bo to firma od wszystkiego wez pyle albo jbl ; nie bierz pyle ani jbl to syf - wez INFINITY !?

poprostu ... pomocy ...

Tak na początek, to te owale mają być ilodrożne? Czy może zestaw odseparowany? A finansowo jaki zakres?

jetem totalnym laikiem i gdybym znal odpowiedzi na pytania ktore zadales ....

moze inaczej ilo drozne powinny byc zeby bylo ok ?

co to jest zestaw odseparowany i czy tak bylo by dobrze ?

narazie o finanse sie nie martwimy chyba ze powiesz po wyzej 1000 zl ale wolalbym cos do 600 zl ... mniej wiecej

Do 600zł dość ciekawie się prezentują głośniki 2-drożne 6x9 PULSE MOREL

Cytat:
2005-01-18 23:37:00, L4nca pisze:
jetem totalnym laikiem i gdybym znal odpowiedzi na pytania ktore zadales .... moze inaczej ilo drozne powinny byc zeby bylo ok ? co to jest zestaw odseparowany i czy tak bylo by dobrze ? narazie o finanse sie nie martwimy chyba ze powiesz po wyzej 1000 zl ale wolalbym cos do 600 zl ... mniej wiecej

Drożne to mogą byc 3,4 (nawet gdzieś 5, widziałem) , ważne aby dobrze zagrały. No właśnie ,jeżeli chodzi Ci o ładny dżwięk czyli taki ,który odzwierciedli idealnie nagraną scieżke
powinienes zamontowac system odseparowany.
Montując głosniki owalne 6x9 czy tam 5x7 w tylna półke bedziesz miał scene drzwiekową z tyłu samochodu(bedziesz słuchał plecami) co np. mnie by drazniło. Bo powiedzmy np. idąc na koncert nie stajemy tyłem do sceny .

Powinieneś sie zastanowić nad zakupem systemu dwudrożnego odseparowanego czyli woferek 16,5 cm w przednie drzwi a tweeter w słupki. np. cos takiego lub takiego (fajnie bo promocja)

Jestem zwolennikiem głośników pyle, sam takowe posiadam. Według mnie grają rewelacyjnie. Mam do tego wzmacniacz tej samej firmy i tube i głośniki w drzwiach 13cm i wysokotonowe. Całoś gra wysmienicie więc mogę polecać... A muszę zaznaczyć że mam kombi więc nagłośnić takie auto to jest mały problem