Wnetylacja&nawiew Omega MV6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cze Wszystkim! Gdzie w omedze B znajduja sie "filtry przeciwpylkowe"?Mozliwe ze sa one jakos zapchane i dlatego ciag powietrza jest taki slaby nawet na "4 biegu"?Czy te Omegi tak po prostu maja?Jak to mona sprawdzi?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam

Perlacco MV6

Filtr kabinowy jest w komorze silnika, po prawej stronie, samochodu, pod podszybiem. Po otwarciu maski trzeba odpiąć z zaczepów czarny plastik osłaniającyc filtr. Moja ma też słaby nawiew, nawet po wyjęciu filtra. Niemożliwe żeby tak konstruktoży to zaplanowali. Latem zamierzam sprawdzić czy nie spadła gdzieś jakaś rura przy dmuchawie.

Poza tym nie działa u mnie regulacja kierunku nawiewu (nogi, szyba, twarz). Zdejmowałem panel z pokrętłami, ale od dtyłu dochodzą tam cienkie rurki powietrzne, których nie sposób prześledzić. Jeśli ktoś wie jaki jest układ tych rurek i skąd pobierane jest ciśnienie / podciśnienie sterujące, będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam wszystkich z zaparowanymi szybami i marznącymi nogami przy włączonym pełnym ogrzewaniu i nawiewie.

Dzieki za porady, na razie jestem szczesliwy bo udalo mi sie wymienic zarowki podswietlacjace nawiewy. Co do samych nawiewow to rzeczywiscie one strasznie slabo dmuchaja. w poprzedniej bestii(A '92) to tak wialo gorace powietrze ze sie nie dalo wytrzymac. naprawde nie wiem czemu to tak jest. moze omesie B tak maja?

Perlacco

U mnie nawiewy dzialaja bez zarzutu. Mam klimatronic dwustrefowy. Brakuje mi tylko ustawienia szyba/twarz jednoczenie. Jak pada to dosc irytujace bo musze co jakis czas przelaczac nawiew, bo albo paruje przednia, albo boczne szybki. Na tylnie szybki w drzwiach mam nawiew wlaczany osobnym przyciskiem.

Kartos - masz pokretelka ?? W MV6 ?? Zagapilem sie na Twoj silnik na LOB i do srodka nawet nie zajrzalem. Ale mam nadzieje, ze to nadrobie.

A ... wie ktos, dlaczego przy ustawieniu AUTO nie zalacza sie obieg wewnetrzny ??

Niestety mam pokrętła i ręcznie włączaną klimatyzację. Mój egzemplarz to jedn z pierwszych (1994). Nie we wszystkich wtedy montowano klimatronic. A może nie montowano w kombi...?

Ja też mam oddzielnie włączany nawiew na tylne szybki w drzwiach, ale to NIC nie daje.

Dramar, nieżle wyględa nowe wcielenie Twojej bestii. Szkoda, że na zdjęciach ma taki gruby makijaż na całej skórze Nie mogę się doczekać kiedy to zobaczę na żywo i bez makijażu.

Ja w kwestii niewłączania się obiegu wewnętrzengo przy ustawieniu na AUTO.
U mnie obier wewnętrzny nie działa JEDYNIE przy ustawieniu nadmuchu na przednią szybę; bez znaczenia jest tu AUTO czy manual, ECO czy nie.
Wydaje mi się (może się mylę) że jest to zrobione po to, aby jak naszybciej odparowała przednia szyba przy użyciu świeżego powietrza z zewnątrz (ma teoretycznie mniej wilgoci w sobie niż to, co jest w środku)

Pzdr.
Petereke

Cytat:
A ... wie ktos, dlaczego przy ustawieniu AUTO nie zalacza sie obieg wewnetrzny ??

Obieg powinien się załączyć!, tylko pociąga to za sąbą samoczynne wyłączenie AUTO. Po wyłączeniu obiegu wew, AUTO powinno się ponownie włączyć (str. 92 instrukcji obsługi OMEGA B

pozdro
3

[ wiadomość edytowana przez: 3 dnia 2003-01-27 12:48:12 ]

No wlasnie - a mi sie nie wlacza. Jak pstrykne ECO to dopiero wlacza sie obieg wew.

Sprawdzę jak to działa u mnie, ponieważ ja zawszę jeżdżę na ECO. AUTO używam tylko w gdy jest ciepło i chcę używać klimy.
Odezwę się.

pozdro
3

Cytat:
No wlasnie - a mi sie nie wlacza. Jak pstrykne ECO to dopiero wlacza sie obieg wew

Sprawdziłem u mnie działa jak w instrukcji . Znaczy coś masz zje.ane.