Rozpórka mojej produkcji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak więc daję zdjęcia mojej rozpórki (jak się uda)
wykonanie ściągnięte z extra rozpórki kolesia z klubu, bodajże LEGO, takie jebitne srebrne espero.
jest to czwarta z kolei która zrobiłem i jest w moim samochodzie.
pierwsza leży w garażu, drugą miał pyrek a 3cią ma bartek.
wykonana jest z:
blacha stalowa gr 4-5mm - pierścienie i mostki
rura 1 cal ze szwem, ścianka 2,5mm
oczywiście stal weglowa ogólnie dostępna na składzie, nie jakaś klasowa konstrukcyjna (stąd tak duże grubości)
"lakier" - podkład antykorozyjny + spraj za 10-20 zł
Pasuje do 1,5 i 1,8 więc do 2,0 raczej też.
Bartka i ta są zrobione na szablonie bo wk.. mnie pasowanie na samochodzie. Każda następna będzie miała inny lewy mostek bo na tym delikatnie podpiera się maska.
wygląda mniej więcej tak (na żywo znacznie lepiej) i przedewszystkim (u mnie) naprawdę zdaje egzamin

koszt wykonania jeśli ktoś sobie życzy muszę aktualnie przekalkulować ale nie przekracza 200zł

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2004-12-11 23:39:16 ]
[ powód edycji: Fotki, linki itd. ]

HA jestem wielik - zdjęcia są

sory ale nie mogłem się powstrzymać
to mój pierwszy raz (bez skojażeń ma 2 dzieci)

Malyzk.

Skorzystaj z serwera, który "reklamuje" na głównej stronie

O tu !

Bo fotki się praktycznie nie ładują

dobra nie jestem taki wielki
prubuję jeszcze raz

nooo..i zeby nie bylo watpliwosci..taki tuning to ja popieram

po nowym roku jak bede mial kase (swieta kosztuja ) chetnie zglosze sie do ciebie malzyk

pozdrawiam i gratuluje

Klawa

Jakies wrazenia z jazdy?

Cytat:
2004-12-12 00:15:40, qbaj pisze:
nooo..i zeby nie bylo watpliwosci..taki tuning to ja popieram po nowym roku jak bede mial kase (swieta kosztuja ) chetnie zglosze sie do ciebie malzyk pozdrawiam i gratuluje

Nie piszę nic - qbaj napisał za mnie!! ...SUPER!

To ja poprosze szblon i dane techniczne. I na wiosne zaczynam klepac.

Chyba, że robisz hurtowo.

Wrazenia + patrz qbaj i bogdan1.

Cytat:
2004-12-12 12:55:01, maltoron pisze:
...."Chyba, że robisz hurtowo. "....

/ bleeee.... ..Musiałem z_edytować posta bo coś się powaliło i wyszło na to że ja kcem szablon .../

A jak nie kcem szablona tylko kcem coby ruszyła "hurtowa" (rozumiem, że nieco tańsza) seria w/w rozpurkuf (koniecznie z poprawionym mocowaniem-takim NIE dotykającym maski!!).
Tak trzymać!!.../ Kraków odpadł.....stawiamy na malyzk-a!!/

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2004-12-12 18:05:55 ]

Malyzk zdolny z Ciebie gość

TAKI TUNING TO I JA POPIERAM
Z resztą jest to tuning mechaniczny

Fajnie to wygląda , ale nie jestem przekonany, czy jest to niezbędne, jakie są zalety i funkcje takiej rozpórki ?

rozpórka mnie sie podoba dobra robota ! Też nad czymś takim sobie pomyśle

Cytat:
2004-12-12 18:34:58, jaro33 pisze:
Fajnie to wygląda , ale nie jestem przekonany, czy jest to niezbędne, jakie są zalety i funkcje takiej rozpórki ?

Sztywiejsze auto - Nadwozie.

Lepsze prowadzenie.

Nie trzeszczy (lub słabiej)

Prezentuje sie super!
Teraz tylko czekamy jeszcze na kilka slow Autora dot. sameych odczuc podczas jazdy.

A moze i jak bym sie kiedys tam na cos takiego zdecydowal..... ? ...

A mi się wydaje / Pewnie rozpętam wojnę/ że taka rozpórka to jest dla poprawienia humoru niż właściwości jezdnych !!

Bo np. wszystkie rozpórki tuningowe np sparco ?? mająśruby regulacyjne by ustawić naprężenie wstępny !! więc kazdy milimetr i centymetr pewnie jest ważny !! by nie za dużo i nie za mało - tak by można do konca gdybać.

W tym przypadku / bez urazy do autora / rozpórka ma standartową szerokość więc niewiadomo czy jest prawidłowo ustawiona a po drugie jak znaleść tą optymalną granicę !!

Zresztą moge się mylić !!!

Raffsa

P.S. Cytat z forum o rozpórkach
Bez rozpórki to ogólnie kiszka jezd Fura tak się qrczy i rozszerza w zakrętach, że maska albo wpada do komory silnika, albo jest wyciskana na zewnątrz Czym to grozi - wiadomo Jeśli jeszcze dodatkowo wstawisz rozpórkie między słupki centralne, to w końcu przestają szyby piszczeć przy otfieraniu Profesjonalne zestawy rozpórek obejmują też instalowaną centralnie rozpórkie wzdłużną, zapobiegającą qrczeniu się samochodu podczas nagłego hamowania, oraz (ale to tiko się tyczy wózkóf ze zdjętym rezonatorem) wydłużania się budy przy przyspieszaniu
Wyczynofcy instalują na samym qńcu centralne rozpórki pionowe, które pilnują, by auto nie zwiększało wspólczynnika Cx po włączeniu wentylatora na 4-ty bieg
Warto też z czasem pomyśleć o podpórkach zewnętrznych, typu dodatkowe małe qłka doczepiane po bokach

Fakt... Brakuje śruby rzymskiej

Wiesz co ....
Może i tak, ale tylko do momentu tego kawałka o Cx i tych kółkach

Przeciez to ktos sobie jaja robi chyba

moim zdaniem znacznie usztywnia
a na to jak zachowuje się samocód zwracam jebitną uwagę (nawet żadko słucham w nim muzyki bo wtedy nie słysze pracy silnika)

śruba żymska jest moim zdaniem ułatwieniem montażu i nawet obniża sztywność konstrukcji. Moje wykonanie jest zamierzone ponieważ chciałem usztywnić JUŻ istniejącą konstrukcję.
Fabryczne rozpórki (np toyoty skody itp) są jednorodnymi konstrukcjami

Napewno ciężej jest zauważyć różnice na oryginalnym zawieszeniu,
ponieważ plastiki i tak są dość ciche (tak było u mnie po kupnie auta), ja mam jednak gazowe alko.
Więc różnicę w pracy deski i tapicerek miałem naprawdę łatwo zauważyć.
Aktualnie do zestawu dołożyłem VENTURY i deska się ponownie deko ożywiła (nie taj jak po alko ale jednak) więc w planach mam rozpórkę dolną.
Zaznaczam że mam również rozpórkę tyłu

Obiektywne oceny mogą wyrazić pyrek i bartek

Pozdrawiam

Przypomniało mi się wujek w skodzie felicja montował rozpórkę !!! wójek ma jakies 60 lat !! i robił taki tuning ponieważ skoda miała wade fabryczna pękała przednia szyba !! więc przy wymianie szyby założył rozpórkę !!!

Raffsa

Rafał!!....znowu piłeś ??
Przecie ten tekst z "forum rozpórek" to jakiś pojebus napisał!! .....czy Ty nie masz oczu??!!
Rozpórka wzdłużna, pionowa, skośna , wewnątrz, na zewnątrz, na drzwiach, dachu i pod fotelem może jeszcze ??????!!!....pojebało się komuś po Butaprenie złej jakości a Ty go cytujesz?????
Jasne!...lepiej zrobić wersję ze śrubą rzymską ....była o tym rozmowa jak Kraków miał się zająć wykonaniem tychże.To byłoby najlepsze wyjście zapewne
Ale można także przed montażem podjechać na dobry warsztat od geometrii -sprawdzić wszystkie parametry i jeśli będą oki zamontować wersję "stałą"....tak mi się wydawa przynajmniej!