Ubezpieczenie od mandatów ??!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czego to ludzie nie wymyślą

http://www.klubkierowcy.pl

Za 39 zł można kupić bezkarność na drodze ...
Ale ta firma mi się nie podoba

nie czytałem dokładnie regulaminu, ale fakt - to trochę podejrzane...

Na początku chyba 2004 roku dość szeroko opisywał i analizował to bodajże Auto-Świat. Posumowanie było absolutnie jednoznaczne: TO JEST BEZPRAWNE i KARALNE!

Mi sie wydaje ze na sz Tomuś to pelen pakiet by wzial a moze juz wzial heheheh

Oglądałem Teleexpres, w którym była mowa na ten temat
Oto link do artykułu na ten temat
Czy to aby nie ta firma, co pozywała użytkowników aut, którzy zdecydowali się na oznakowamie swoich samochodów za to, że zrezygnowali z opłacania składki z tytułu przetrzymywania ich danych w bazie tej firmy? Klienci nie wpłacali pieniędzy, bo nie zależało im na tym, a tu po pewnym czasie przychodziło wezwanie do sądu...

ja osobiscie nie jestem sklonny korzystac z uslug takiej firmy bo zwyczajnie nie jest dla mnie godna zaufania..ale..wlasciwie moglby wejsc w polemike z przeciwnikami takiej dzialalnosci...oczywiscie kodeks mowi jasno ze jest to zabronione wiec w sensie prawnym sprawa jest bezdyskusyjna jednak..

sankcja ktora powinna odstraszac kierowcow od popelniania wykroczen drogowych jest system punktow karnych a jesli chodzi o system mandatowy to widze jego dwie podstawowe wady w naszym kraju:
1. wysokosc mandatow powoduje ze sa one dotkliwe ale nie dla wszystkich jednakowo..jesli ktos ma odpowiednie konto w banku to wlasciwie taka kara jest dla niego niczym..wiec argument ze mandat ma odstraszyc kierowcow od popelaniania wykroczen nie do konca ma racje bytu (powinnien byc system jak w skandynawii ustalania wysokosci mandatu jako % miesiecznego wynagrodzenia )
2. policja bardzo czesto szczegolnie jesli chodzi o przekroczenie predkosci nie lapie w miejscach gdzie przekroczenie predkosci jest wyjatkowo niebezpieczne a przeciwnie robi to tam gdzie warunki pozwalaja na bezpieczne poruszanie sie z wieksza niz dozwolona predkoscia bo w tych miejscach przekroczen jest najwiecej i najlatwiej mozna w krotkim czasie wypelnic dzienne normy tak wiec oczywiste sa watpliwosci czy mandat jest forma prewencji czy dodatkowym zrodlem dochodow panstwa

skoro np lekarz moze ubezpieczyc sie od ewentualnych konsekwencji swoich potencjalnych bledow..to dlaczego np kurier ktory czesto musi jechac szybciej zeby zarobic swoje pieniadze nie mialby miec podobnej mozliwosci??

oczywiscie moje argumenty sa przewrotne i nieco demagogiczne..ale sklania mnie do tego postawa naszego panstwa ktore robi wszystko zeby wydoic z kierowcow jak najwiecej pieniedzy nie dajac w zamian prawie nic..ostatnio czytalem bodaj we WPROST artykul z ktorego wynika ze 25% dochodow budzetu panstwa stanowia w tej czy w innej formie oplaty wnoszone przez kierowcow (akcyzy podatki itp) a co mamy w zamian?? dziurawe drogi wieczne korki i mnostwo wypadkow..pradoksalnie panstwu nie oplaca sie poszezyc drogi bo nie dosc ze nie wyda na nia pieniedzy to jeszcze kierowcy wiecej spala paliwa i beda wieksze wplywy budzetowe...w chorym kraju zyjemy naprawde..

tak wiec moje utopijne postulaty sa takie:

ubezpieczeniom od mandatow NIE

policjanci w miejscach gdzie sa naprawde potrzebni

mandaty zalezne od mozliwosci finansowych kierowcy

przynajmniej polowa oplat kierowcow na drogi i infrastrukture

system kamer w miastach (nieuchronnosc kary) i zniesienie ograniczen predkosci na autostradach

moge jeszcze dodac : restrykcyjne badania techniczne pojazdow zalezne od wieku..im starszy samochod tym dokladniejsze i czestsze badania..oraz obowiazkowe opony zimowe w zimie

to tyle..tak sobie napisalem hehe

Cytat:
2005-02-09 23:09:16, Piotr_W pisze:
Czy to aby nie ta firma, co pozywała użytkowników aut, którzy zdecydowali się na oznakowamie swoich samochodów za to, że zrezygnowali z opłacania składki z tytułu przetrzymywania ich danych w bazie tej firmy? Klienci nie wpłacali pieniędzy, bo nie zależało im na tym, a tu po pewnym czasie przychodziło wezwanie do sądu...

Dokładnie ta sama firma ...

Dlatego napisałem, że mi się nie podoba.
Pewnie pod przykrywką ubezpieczeń od mandatów, znów budują nową bazę klientów, żeby potem ich podawać do sądu

"cfaniaki" (info dla purystów - błąd zrobiłem celowo )

Cytat:
2005-02-10 01:31:41, qbaj pisze:
(...) tak wiec moje utopijne postulaty sa takie: ubezpieczeniom od mandatow NIE policjanci w miejscach gdzie sa naprawde potrzebni mandaty zalezne od mozliwosci finansowych kierowcy przynajmniej polowa oplat kierowcow na drogi i infrastrukture system kamer w miastach (nieuchronnosc kary) i zniesienie ograniczen predkosci na autostradach moge jeszcze dodac : restrykcyjne badania techniczne pojazdow zalezne od wieku..im starszy samochod tym dokladniejsze i czestsze badania..oraz obowiazkowe opony zimowe w zimie to tyle..tak sobie napisalem hehe

Kolejka dla tego Pana!!!

a apropos "przynajmniej polowa oplat kierowcow na drogi i infrastrukture ", to rząd wprowadzają cakcyze w paliwie zamiast dawnej oplaty drogowej (czy cos takiego), argumentowal to tym, że WSZYSTKIE środki z akcyzy od paliw będą przeznaczone na rozwój infrastruktury...

popieram zdanie qbaja w całej rozciągłości