Uwaga audiofile, ocencie projekt systemiku do mojej essiny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Postanowiłem zabrac sie wreszcie za essiowe audio bo poki co jest mizerniutki orginał. Pogadałem sobie z panem z mediamarktu na gorczewskiej i oto jego propozycja:

- Radyjko takie zeby mialo sterowanie wyjscia na wzmacniacz (polecal alpine, pioneer, albo jakies lapsze jvc)
- Wzmacniacz JBL GTO-200 rms 1x220w (699)
- Tuba JBL GTO-1200T 30cm, rms 250, poprostu gigantyczna (849)
- Głośniki JBL GTO 526E 45 wat 13cm - na przod zamiast fabrycznych, polecal te konkretnie bo maja sliczny sopran z czym sie zgadzam (parka za 377)

Poniewaz mam fundusze troche skromniejsze wolalbym wyrobic sie jakos taniej bo jeszcze przeciez jakies radio no i tu tez prosze o porade (chcialbym z obsluga mp3 )
czy wedlug was zestaw godny uwagi?
czy moze ktos podszepnie cos innego?

ja tam nie polecam żadnych marketów chyba że masz za dużko kasy i sie nie znasz a nawet jak sie nie znasz to pogadaj z kumplami.
dobry zestawik można złożyć już za 1000zł - 1200zł łacznie z dobrym, czoć używanym radiem a on Ci za samą tube zaśpiewał 849zł

[ wiadomość edytowana przez: saintadamus dnia 2005-02-08 20:02:41 ]

Konstruktywna krytyka oczywiscie mile widziana, a tej do takowej brakuje jedynie informacji gdzie mozna za tyle cos zalozyc i co to bedzie...
Na car audio sie nie znam to fakt, dlatego wlaśnie pytam was koledzy.
Do media markt wpadlem po drodze ale oczywiscie zamierzam jeszcze popytac tu i tam. Boje sie jedynie ze firmy robiace car audio beda jeszcze drozsze. A to glownie cena w tej calej propozycji mnie boli...

CZekam na kolejne oceny + propozycje. Moze ktos sprzedaje caly zestawik niedrogo??

nom sprzecik marzenie,tylko kasa.................ja wybieralem tanszym kosztem ale rownierz dobrym.radyjko sony cdx-s1000(600zl)ale nie mp3 rok temu byly jeszcze w wysokich cenach,wzmacniacz blaupunkt gta2100(250+50przesylka z allegro),tweetery w slupki pyle(przezylem szok co do jakosci, naprawde czysciutko sycza70zl)w drzwi sony Xplod13mm (160zl)w tylniej pulce magnaty6x9kupione w media(169zl)subwoofer ProAudio,wlasna konstrukcja skrzyni(150zl)+okablowanie ok.100zltakze wychodzi prawie 1500zl a gra naprawde b.dobrze planuje tylko wymienic subwoofer na jakis firmowy. przedstawilem swoja sytulacje audio w swoim essim, uwazam ze powinienes szukac czegos tanszego teraz jest tego naprawde wiele i za rozsadna cene jest strasznie duzo promocji w media i innych.....np. moje radyjko(uzywane)chdzi juz po 300zl kupuj wszystko po kolei a nie odczujesz tego tak bardzo na portfelu, zacznij od radyjka i glosniczkow na przod lub tyl, potem tweetery, wzmacniacz i tuba bedzie cacy

[ wiadomość edytowana przez: DAVOR2 dnia 2005-02-09 17:44:21 ]

niom ja uważam że wystarczy radyjko, głośniki z przodu (mogą być trójdrożne) nie koniecznie z gwizdkami, subwoofer w bagażniku i wzmakol do woofera
- wiec jak poszukasz to dobre radyjko kupisz za maks 500zł - ja za swoje rockford fosgate z mp3 dałem 390zł a nówka kosztuje 900zł
- głosniki na przód juz lepsze np. magnat to koszt maks 200zł
- subwoofer w miare konkretny to też 200zł i również jak kolega polecam własnoręczne wykonanie skrzyni
- a wzmakol wystarczy najprostrzy jednokanałowy (do subwoofera), żeby miał moc muzyczną min. 200W to koszt około 300zł

Zestaw dość konkretny, w oznaczeniu wzmacniacza chyba zpomniałeś jednego "zera" Pewnie że 699 to kupa kasy ale sugerowana cena tego modelu to 999 Według mnie również całkowicie wystarczy zakupienie prostszego modelu bo jak nie jesteś audiofilem to nie usłyszysz różnicy Wystarczy wzmak który będzie miał wystarczającą moc do woofera i będzie markowego producenta.
Na przód dużo lepiej zrobisz jak kupisz zestaw z odseparowaną wysokotonówką. Zawsze Ci to lepiej zagra od wspólosiowca.

Jeśłi szukasz radyjka z MP3 i z możłiwoscią sterowania wzmacniaczem to niestety wśród nówek nie ma nic taniego
W Alipne 9821 masz sterowanie wmakiem ale z kolei brak MP3

Ja teżproponowałbym na przód założyć system czyli zestaw dwóch głośników 13cm do drzwi i kopółkowe syczki albo na słupki albo na podszybie. Zestaw taki ma zwrotnice które filtrują poszczególne częstotliwości dźwięku.
Co do cen ... to już inna beczka u siebie mam założony następujące rzeczy :
radio sony CDX CA850 w tej chwili można kupić używane w granicach 600-800zł, wzmacniacz (tu polecał bym nie oszczędzać i kupić markowy) Lanzav Vibe 241 za 600zł używany, z przodu system dwódrożny za 250zł używany firmy RTO (kopółki Tonsila bo się spaliły)
z tyłu (żeby pasażerowie też coś słyszeli poza basem) założyłem system dwudrożny MacAudio za 300zł no i jako uzupełnienie dwie tuby JBL CTX-3000 (30cm) za 449zł sztuka. i okablowanie około 150zł (zasilanie wzmacniacza, bezpieczniki, kable sygnałowe).
Dobrze by było, skoro chcesz bas podpiąć pod wzmak kupić radio z wyjściem Sub-Out czyli z sygnałem przefiltrowanym (wychodzą z niego tylko niskie częstotliwości) masz wtedy możliwość osobnej regulacji poziomu basu na wzmacniasz i osobną na pozostałe głośniki.

Cytat:
Ja teżproponowałbym na przód założyć system czyli zestaw dwóch głośników 13cm do drzwi i kopółkowe syczki albo na słupki albo na podszybie. Zestaw taki ma zwrotnice które filtrują poszczególne częstotliwości dźwięku.
Co do cen ... to już inna beczka u siebie mam założony następujące rzeczy :
radio sony CDX CA850 w tej chwili można kupić używane w granicach 600-800zł, wzmacniacz (tu polecał bym nie oszczędzać i kupić markowy) Lanzav Vibe 241 za 600zł używany, z przodu system dwódrożny za 250zł używany firmy RTO (kopółki Tonsila bo się spaliły)
z tyłu (żeby pasażerowie też coś słyszeli poza basem) założyłem system dwudrożny MacAudio za 300zł no i jako uzupełnienie dwie tuby JBL CTX-3000 (30cm) za 449zł sztuka. i okablowanie około 150zł (zasilanie wzmacniacza, bezpieczniki, kable sygnałowe).
Dobrze by było, skoro chcesz bas podpiąć pod wzmak kupić radio z wyjściem Sub-Out czyli z sygnałem przefiltrowanym (wychodzą z niego tylko niskie częstotliwości) masz wtedy możliwość osobnej regulacji poziomu basu na wzmacniasz i osobną na pozostałe głośniki.

DOKLADNIE - sluchalem tego systemu i potwierdzam - wypas jakich malo - chociaz wtedy ten system byl bez dwudroznych z tylu - wiec pasazer tylko podskakiwal he he - a po dodaniu bedzie slyszal caly zakres czestotliwosci i tez podskakiwal
no i radyjko z Sub-Outem to jest to

wszyscy zawodowcy audio teraz mowia ze ma byc system z przodu i glosnik basowy z tylu i tyle. Ja tak planuje przynajmniej. NA razie mam system magnata z przodu za 240pln, wzmachor uzywke 4x150 za 120pln i radio clariona z wyjsciem na zmieniarke, suba i 2 RCA za 280 a no i okablowanie na 80pln. Skrzynkie basowa bedzie mi typek pod wymiar robil na jakims dobrym glosniku i to ma wyjsc do 200pln. Jezeli masz tyle kasy zeby kupic to co wymieniles to nie ma problema. Ja przedstawiam opcje studencka

Po 1. Wygłusz przednie drzwi.
po 2. zamontuj głośniki porządnie czyli na panelach MDF tak jak to jest przedstawione w poradzie
po 3. nie tuba tylko skrzynka !tuba = bardzo zniekształcony dudniacy bas - ze względu na małą sztywność korpusu tuby są najczęściej robione z prasowanej tektury, koszt skrzynki ok 150 PLN do tego głośnik GMS 9250 za 135 PLN.
po 4. wzmaczniacz z filtrem tak żeby wyciąć pasmo niepotrzebne dla suba...
po 5. staranny montaż - porządne kable!!!

Dzieki bardzo za rady, ja tez sie troche popytalem i juz cos mi sie wyłania:
- faktycznie wszyscy mowia o tym ze warto odseparowac tweetery bo to wazne gdzie sa polożone i nie warto zeby mi w fotel lub noge grały

- raczej skrzynka niz tuba bo tak jak kruchacz wspomnial basik z tuby zbyt dudniacy i zniekształca
- postaram sie ze wszystkich sił o Alpine jako baze do całej zabawy, podobno w stanach sa do polowy tansze a mam mozliwosc sciagnac wiec bede kombinowal (zwłaszcza ze dolarek tani )
- aha, drzwi pewnie tez postaram sie wyciszyc, podobno to duzo daje, a jak sie potem ładnie zamykaja

Ale na konkretne propozycje wciaz czekam, podawajcie modele sprzetu godne uwagi.
W sprawie skrzyni recznej roborty nie mam jak gdzie i nawe nie wiem jak sie za to zabrac. Podobno dla dzwieku wazna jest precyzje wiec raczej nie bede probowal...

P.S
mam niedrogi dostep do sprzetu firm:

Lanzar
Ultimate
Pyle
Macrom
Phoenix Gold
US Blaster

Czy zna ktos z was te firmy? Ktoras warta uwagi?

Lanzar spoko...
a jak masz dojście do tańszego to może masz cenę na midbassy 165mm??

głośniki średnio-niskotonowe HR64 - 140W rms - 179zeta za pare
Jezeli to o to chodzilo. Hurtownie prowadzi kolega kolegi wiec moze ciut taniej jeszcze by bylo.