Silnik gaśnie po wcisnięciu sprzęgła podczas jazdy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, w moim DF podczas jazdy po wcisnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz gasnie silnik, przeważnie dzieje się to gdy silnik trochę popracuje i nagrzeje sie do normalnej temperatury. Utrudnia mi to jazdę bo muszę kombinować z nogami by jednocześnie hamować i trzmac gaz. Co moze być przyczyna takiego stanu rzeczy. Silnik jest zwykły gaznikowy, nie mam LPG.

Powinieneś sprawdzić ustawienie obrotów jałowych, ewentualnie przeczyścić dysze.

Byt mało danych Paulo aby Ci można było pomóc:

Wymień filtry paliwa - może zapchane

Sprawdź pompę paliwową, może poszły membrany, może wytarta krzywka na wałku rozrządu, może przytarty bolec albo co

Sprawdź stalowe przewody paliwowe, może niedrożne lub dziurawe - czyli do wymiany

Sprawdź elastyczne przewody paliwe, wymień - tanie są

Sprawdź gaźnik, może dziurawy pływak (na LPG idą), albo podgięty i nie trzyma poziomu paliwa,
może niewyregulowany gaźnik, przeczyść dysze, sprawdź przepustnice, umyj gaźnik na wiosnę, wymień filtr paliwa, sprawdź wyprzedzenie zapłonu. Ot tak na wiosnę

A jak nie pomoże to pomyślimy co dalej

Na benie to mógłby być zhs. Nie wiem jak z gazem, podkręć wolne obroty i zobacz co się będzie działo.

Paulo - w miarę normalna sprawa, jest o tym peeeeeelno wątków, nawet jakiś był w zeszłym tygodniu o podobnym tytule więc zobacz sobie. U mnie to samo jak u większości Gazowiczów Po prostu winny jest raczej pęd powietrza, możesz sprawdzić inne ustawienie rury dolotowej !

Ja się nauczyłem tak jeździć - po prostu więcej hamuję silnikiem co oszczędza moje klocki

Instalacja gazowa w naszych pojazdach jest tak oczywista, że nikt już nie zechciał doczytać:
Cytat:
2005-04-04 00:19:19, paulo3 pisze:
nie mam LPG.

A jaki masz gaźnik. Zwykły czy jest już ZHS. Na początek sprawdz wolne obroty i skład mieszanki biegu jałowego. Sprawdz też zapłon. Jak jest ZHS to może być przyczyna.