Szwankuje mi licznik czy co jest grane?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam od jakiegos czasu obserwuje dziwne rzeczy w swoim autku:

predkosciomierz nie trzyma rowno ladnie predkosci tylko tak skacze w gore i w dol (w miare rowna jazda po prostym a on 60-80km/h pokazuje co chwile inaczej).
Licznik km nawet jesli pokazuje zle (a takie mam obawy po pokazuje 133km od tankowania pod korek a ja nie mam ponad 1/2 baku!!!!!!)
to chodzi na tyle plynnie, ze umyka to mojej uwadze.
Obrotomioerz dziala ok.

Co jest?
Ja sobie pomyslalem, ze cos z linka od predkosciomierza (moze zamarza? nie wiem jak to wyglada)?
Jak to sprawdzic?
Kurde pilne to bo nie wiem czy to smierc silnika (takie spalanie?????)
czy tylko strachu sie najem...

Pomyslalbym, ze to linka spadla z zegarow, ale one ciagle dzialaja (tylko sie tach chwieje wskazowka o okolo 10-20km/h ciagle niezaleznie od predkosci).

gdyby skakal ci obrotomierz to wina bylabby regulatora napiecia w alternatorze ale tu - wyjmij linke wymyj ja w srodku nasmaroj i zaloz spowrotem

No skakanie predkosciomierza..to raczej linka..u mnie tez leciutenko zaczyna falowac..pewnie niedlugo bedzie trzeba wymienic...Co do spalania nie wiem...oby to bylo przeklamanie jakies

Cytat:
2005-02-09 20:42:53, andri pisze:
No skakanie predkosciomierza..to raczej linka..u mnie tez leciutenko zaczyna falowac..pewnie niedlugo bedzie trzeba wymienic...Co do spalania nie wiem...oby to bylo przeklamanie jakies

ile kosztuje nowa i czy dam rade wymienic pod blokiem? (rozrusznik dalem rade
A co do smarowania to czym ja smarowac by przy -20 dzialala ok?
praktycznie jezdze teraz autkiem 2x5km dziennie z czego pierwsze 5km w niezlym mrozie (-15/-20) a drugie bez rozgrzewania silnika (po pracy do domu szybciorkiem a szyb odmrazac nei trzeba
ma to jakis zwiazek?
A jesli ta sama linka napedza predkosciomierz i licznik km (nie wiem czy oba czy tylko jeden) to moze stad toi przeklamanie co do ilosci przejechanych km? i moze przejchalem wiecej niz 130km?
Kurde sam nei wiem - jak sprawdzic linke w warunkach bojowych?

nowa linka to 30zl.....ja bym ją poprostu kupił i wymienił.....to nie jest trudne ani czasochłonne.....odkręcasz ją od skrzyni biegów i wypinasz z zegarów

Jeszcze moze byc przekladnia od napedu linki w skrzyni biegow .

Radzę wymienić jak najszybciej linkę bo najwyraźnie się ona przyciera w kołnierzu. Jeśli się zablokuje to może nawet uszkodzić czujnik prędkościomierza (u mnie tak było). A nowy czujniej kosztuje ok 450zł.