Opony-spalenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, jaka by była różnica w spaleniu ON/100km w 2,5tdsautomat, jeżeli z opon 225 55 16, przeszedłbym na 205 65 15

nie mam konkretnego przykladu,ale wydaje mi sie ze znikome wartosci,a poza tym na takim kapciu lepiej autko wyglada

Cytat:
witam, jaka by była różnica w spaleniu ON/100km w 2,5tdsautomat, jeżeli z opon 225 55 16, przeszedłbym na 205 65 15

jeżeli obwód jest taki sam to różnica będzie niezauważalna

nie będę ukrywał,że w zime na tych laczkach pali mi 15-17 ON/100km, myśle, że jeżeli zmienię na 205-tki to trochę zaoszczędze, ....ale cholera wie czy warto??????????? trzeba kupic drugie alu

skoro ci tyle pali przy normalnej ekspluatacji to nie wina opon jezdzilem z kumplem 525tds to tyle nawet w miescie nie palila czasem przycisnol ale spalanie wachalo sie w granicach 9-11L opony 16"215 50

Nic to nie zmienia, tzn podobno im szersza opona tym mniejsze spalanie, ale moim zdaniem są to znikome wartości, których pewnie nie zauważysz a jedyne co się zmieni to przyczepność szczególnie na zakrętach ale na gorsze!

Cytat:
2005-03-06 23:27:25, Aldik pisze:
Nic to nie zmienia, tzn podobno im szersza opona tym mniejsze spalanie

napewno mniejsze ??

hehe sorry, miało być "większe"!

Cytat:
przycisnol ale spalanie wachalo sie w granicach 9-11L

no to lubie a mnie pali 5l

Cytat:
2005-03-06 22:44:35, hz10 pisze:
jeżeli obwód jest taki sam to różnica będzie niezauważalna

A co ma obwód opony do spalania? Przy większym obwodzie opony można jedynie odnieść wrażenie, że spalanie jest większe, ponieważ licznik przebiegu będzie pokazywał mniejsze wartości. Sądzę, że ten fakt miałeś na myśli. Przy szerszej oponie różnice w spalaniu (rzeczywistym) mogą wynikać z powodu zmiany przyczepności, a co za tym idzie również oporów toczenia oraz masy samej opony i felgi.

chodziło mi o wskazanie licznika