MotoNews.pl

E30 skrzynia do E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie a raczej moj znajomy wie moze ktos czy skrzynia z jakiegos e30 (pewnie jak juz cos to 325) podejdzie do 325 vanos e36 z 1991 roku

Raczej nie będzie pasować Dla tego że 325i E30 ma silnik typu M20(mała szóstka), a 325i vanos E36 ma silnik typu M50. Ale moge się mylić.

Racja, trzeba silnikami skrzynki dobierać. Mi też z 1.8 m10 nie podeszła skrzynka ale z pierwszych E36 (do 94r. bodajże) będą pasowały.

co do łaczenia z silnikiem to bedzie pasowac mi chodzi bardziej o to czy nie jest np. za długa i jak sie z wałe,

Biem probowales zalozyc do silnika 1,8 m10 skrzynie od e36? i co pasowala ? nie miales problemow? zastanawiam sie bo kod bloku inny a zastanawiam sie nad kupnem mam mozliwosc od e36 1,8...

Janek, napisałem właśnie że skrzynia nie pasuje z m40 do m10. Ja mam auto z 88r. czyli już silnik m40 i znalazłem kompletną skrzynię w super stanie włąśnie od e36 z 93 r. (też m40) więc podeszła bez problemów (to to samo, dopiero bodajże po 96 zaczęli robić inne).
A Paweł, co do długości biegów to chyba też róznice będą (różne silniki mają różne przełożenia). Do E36 325 możesz szukać skrzynie od e36 320 i 328 chyba.
Pozdrawiam

a ja kiedyś kupiłem skrzynkę od E30 325 i próbowałem ją do siebie założyć (też do E30 325) i nie pasowała... różnica w latach produkcji

przecież teraz jest taki wybór na rynku, że można znaleźć skrzynkę do odpowiedniego modelu i z konkretnych lat produkcji!!!

Cytat:
Janek, napisałem właśnie że skrzynia nie pasuje z m40 do m10. Ja mam auto z 88r. czyli już silnik m40 i znalazłem kompletną skrzynię w super stanie włąśnie od e36 z 93 r. (też m40) więc podeszła bez problemów (to to samo, dopiero bodajże po 96 zaczęli robić inne)...

a tak, sorry nie doczytalem

Cytat:
2005-05-11 17:05:03, biem pisze:
Janek, napisałem właśnie że skrzynia nie pasuje z m40 do m10. Ja mam auto z 88r. czyli już silnik m40 i znalazłem kompletną skrzynię w super stanie włąśnie od e36 z 93 r. (też m40) więc podeszła bez problemów (to to samo, dopiero bodajże po 96 zaczęli robić inne). A Paweł, co do długości biegów to chyba też róznice będą (różne silniki mają różne przełożenia). Do E36 325 możesz szukać skrzynie od e36 320 i 328 chyba. Pozdrawiam

nie chodziło mi o długosc biegów tylko o długośc skrzyni (w cm)

A, ok No to się nie skumaliśmy. Aż takich detali to nie znam. Gabarytowo powinny przypasić z 2.0, 2.3 (choć przy tej to bym się wachał), 2.5 i 2.8. Wybór, tak jak Łukasz_xyz jest obecnie ogromny.
Powodzenia
PS: ja swoją odbieram od mechanika wkrótce, zobaczymy jak będzie się skrzynka sprawować z nowymi bebechami. Dam znać.

No i odebrałem autko. Sprawuje się światenie! Oprócz wymiany pierścieni synchronizatorów mechanik wymienił mi olej, usunął okropny luz jaki miałem na drążku zmiany biegów i skrzynka chodzi teraz jakby spod igły wyszła! Zero luzów, biegi wchodzą z takim leciutkim oporem jak przy nowych autach z salonu Miodzio. No ale za tą przyjemność (plus docisk sprzęgła i wysprzęglik) musiałem wyłożyć 600 zł
Wszystko ok tylko nie długo sie nacieszyłem bo jak już pisałem TUTAJ coś się stało, że mi auto zgasło samo z siebie. Póżniej oczywiście odpalił i jeździ ale pewności nie mam czy gdzieś na skrzyżowaniu znowu sie nie przydaży
Takie to już uroki z 17 letnią beemką...