MotoNews.pl

Silnik kręci do 5000 obr/min i koniec!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Samochód to Opel Omega A z silnikiem 2,6i Dual ram.

Zainstalowano w nim Instalację gazową sekwencyjną OMVL DREAM XXI.

NA benzynie podczas przyspieszania silnik ładnie ciągnie aż do 6500 obr/min.

NA gazie przy 5000 obr/min nagle przestaje przyspieszać. To tak jakbym przy 5000 zdjął nogę z gazu. Auto przyspiesza ale tak wolno że prawie tego nie czuć.
Silnik się wkręci do max obrotów ale bardzo powoli.

NIe wiem w czym problem. Instalacja na gwarancji. Przejechane 4 tys km od założenia.

Gazownicy twierdzą że samochód przerobiony na gaz to nie to samo co benzyna i nawet nie chcą ruszyć palcem.

Zwiększyli skład mieszanki na mocy max o 25 i to nic nie pomogło.

Chcę pojechac na hamownię i zmierzyć na benzynie i gazie i pokazać wykresy.

Czy wie może ktoś czemu tak się zachowuje silnik na tej instalacji?

[ wiadomość edytowana przez: djchucky dnia 2005-02-21 18:12:28 ]

no własnie wie ktoś czym to jest spowodowane ???????

Ja miałem podobnie w Colcie 1,8 16V, też mam sekwencję z tym że LandiRenzo Omegas. Na benzynie kręci się do 8500 obr, a na gazie przy 6500 go muliło i nie nie maił mocy. Na regulacji zwiekszyli mi jeszcze dawkę przy wysokich obrotach ale to nie pomogło. Gość miał obawy że przy wysokich obrotach instalacja już nie wyrabia ale nie daliśmy za wygraną i po godzinie jazdy z laptopem, okazało się że ma za dużo przy wysokich obrotach i go zalewa. Teraz śmiga aż miło.

[ wiadomość edytowana przez: pudel dnia 2005-02-28 14:33:46 ]

Cytat:
2005-02-28 14:33:08, pudel pisze:
Ja miałem podobnie w Colcie 1,8 16V, też mam sekwencję z tym że LandiRenzo Omegas. Na benzynie kręci się do 8500 obr, a na gazie przy 6500 go muliło i nie nie maił mocy. Na regulacji zwiekszyli mi jeszcze dawkę przy wysokich obrotach ale to nie pomogło. Gość miał obawy że przy wysokich obrotach instalacja już nie wyrabia ale nie daliśmy za wygraną i po godzinie jazdy z laptopem, okazało się że ma za dużo przy wysokich obrotach i go zalewa. Teraz śmiga aż miło. [ wiadomość edytowana przez: pudel dnia 2005-02-28 14:33:46 ]

no i masz dobra odpowiedz

Ja mam to samo (instaslka SGI BIGAS) ppowyżej 5000obr zaczyna szarpać, dojdzie do 6000 ale juz na szarpaniu
gościu zwiększył na laptopie dawkę o 25% , troche pomogło ale dalej szarpie

ja podejrzewam, że parownik nie wyrabia i za mało gazu dochodzi do kolektora

Cytat:
2005-03-01 18:41:55, mss pisze:
Ja mam to samo (instaslka SGI BIGAS) ppowyżej 5000obr zaczyna szarpać, dojdzie do 6000 ale juz na szarpaniu gościu zwiększył na laptopie dawkę o 25% , troche pomogło ale dalej szarpie ja podejrzewam, że parownik nie wyrabia i za mało gazu dochodzi do kolektora

U mnie pomogło zmniejszenie dawki na wysokich obrotach!!!!

Może to będzie to.

Zwiększył mi miesznkę o 25 .

Pojadę i każę zmniejszyć i zobaczymy co się stanie.