MotoNews.pl

Czujnik Halla-co to jest

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zainteresowanym polecam - www.sciagawa.pl/a/3103.html

Jeśli półprzewodnik, w którym płynie prąd umieścić w polu magnetycznym o indukcji B skierowanym prostopadle do tego prąciu, to pojawia się w nim silą elektromotoryczna prostopadła zarówno do prądu, jak i do pola magnetycznego. Zjawisko to znane jest jako efekt Halla.

czujnik Halla i prącie - coś mi tu nie pasuje!

a tak na poważnie to przypomniał mi się horror lekcji fizyki...

Załuj że przyspałeś na tej lekcji-jako samochodziarzowi mogłoby ci sie teraz przydać bo ten przyrzą d półprzeodnikowy często znajduje zastosowanie w samochodach np.jako czjnik położenia wałka rozrządu a zatem do sterowania punktem zapłonu w samochodzie-w Espero nie.

nie wiem czy czasem czujniki abs przy kołach to nie są czujniki halla

Nie są to czujnk Halla.To zwykłe cewki (tak jak w aparacie zapłonowym)przez które płynie prąd. W wyniku przerywania przez wieniec zębaty (sprzężony z kołem)strumienia magnetycznego wytwarzanego w cewce następuja zmiany w przeływie prądu.Zmiany te porównywane z poszczególnych kól przez układ elektroniczny korygują ciśnienie w poszczególnych cylinderkach.

dzięki za wyjaśnienia. Widze że masz dużą wiedzę na temat espero - takich ludzi nam potrzeba!

I widze że mój ziomal HEH>>>

Czym się zajmójesz ??? mechaniką ... ??? dobrze by było znać kogoś w pobliżu Piławy Gr. kto zna się na rzeczy .... i komu można powierzyć Esperaka !?!?

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-02-20 15:19:26 ]

Niestety samochodem zajmuję się na zasadzie ciekawostki.Każdy samochód od n-lat jest zbudowany tak samo ,różni się bajerami.A bajery nalepiej obsługuje elektryka +elektronika.Podstawą do wiadomości o swym samochodzie jest dobra książka serwisowa i TO FORUM.TRZEBA JE TYLKO UWAŻNIE CZYTAĆ I ZADAWAĆ PYTANIA A POTEM REALIZOWAĆ W PRAKTYCE.