VIN - dylemat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dotąd od kilku ładnych lat żyłam w przekonaniu że Opel w numerze VIN ma pierwsze litery WOL, a teraz zgłupiałam. Otóż w moim dowodzie rejestracyjnym widnieje W(zero)L, zresztą nie tylko w moim ale i kolegi też. Zadzwoniłam do salonu Opla i tam mi powiedzieli że to powinno być (zero) a nie O.
Z ciekawości sprawdziłam inne dokumenty i na jednych jest O a na innych (zero).
Jak to w końcu jest???

Dodam na marginesie że to dotyczy mnie (a raczej mojej omci). Trochę głupia sprawa, bo O to nie to samo co 0.

Przypuszczam, że to dotyczy znacznie większej ilości posiadaczy Opla, ale nie chodzi o to, tylko żeby jednoznacznie ustalić jak to ma być

To jest "0" na 100000% ,tylko że nasi urzędnicy państwowi,są tacy bezmyślni ( nie wszyscy żeby nie obrażać ),że jak widzą na początku i na końcu literę to i w środku musi być litera ich zdaniem Jak ciotka rejestrowała Poloneza,to wbili jej w dowód WRO 8764, zamiast WR 08764.Ale tak to jest jak po znajomości do roboty poszli,i pojęcia zielonego nie mają o tym co robią.Zresztą wystarczy spojzeć w tabliczke czy nr na progu,od razu widać ze to zero

[ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2005-02-16 23:31:11 ]

Dzięki, tylko jeśli chodzi o debilizm urzędników to nie nasi a Niemcy są widocznie głupi, bo to w niemieckich papierach przeważa "O". Polacy wbili "zero".

ps. to dlaczego we wszytkich opisach VIN dostepnych w interku jet "O" (litera)?????

W poprzednim dowodzie rejestracyjnym (tym od poprzedniego właściciela) było o, a nie zero. Czyżby 300 km od Białegostoku inaczej interpretowali te sprawy?

Ja tam w papierach z niemiec mam wszędzie 0.Wbijaja jak chcą.Dziwne rzeczy z tymi numerami

To jest "0" (zero). Wystarczy np. w EPC wklepać "O" i głupieje.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Czyli wątpliwosci zostały wyjaśnione. Dzięki.

u mnie w niemieckich papierach "O" zamienilo sie w polsce samoczynnie w "0" (zero)...