Wymiana płynu chładzącego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniam jak w tytule bo pod korkiem to juz zupa plywa a nie chłodziwo. Przy okazji kupilem plyn czyszczacy, ktory wlewa sie do chłodnicy, zostawia auto na 10-15 min. przy włączonej nagrzewnicy na max., potem spuszcza wszystko (czy konieczne jest do tego procesu odkrecenie chlodnicy????), nastepnie plukanie woda - znow 10 minut jalowej pracy silnika znow przy włączonej nagrzewnicy na max., nastepnie znow wypuszczenie wody, montaz chlodnicy, wlanie plynu np. Dynagel...slyszalem, ze jest calkiem dobry..polecacie inne...>>>. Zastanawiam sie ile policzylby za to mechanik w warsztacie...?
Pozdrawiam

Widze ze temat nikogo nie zainteresowal. Usluga ta kosztuje od 50 do 65 zl w Krakowie, opisana jak w powyzszym poscie. U mnie zmiany plynu dokonano przez odpięcie przewodu nagrzewnicy. Z 6,1l jak stoi w instrukcji do chlodnicy weszly 4 litry, reszta to woda z plukania. Dynagel ma temp zamarz okolo -37, wiec nawet rozcienczony powinien nie zamarzac w naszych (od czasu do czasu spotykanych) temperaturach rzedu -20.
Pozdrawiam
rjsunset

Twój post bynajmniej ja obebrałem jako informacyjny, ale nie poruszajmy tego dalej bo nie o to chodzi.

Dzieki za info co do ceny usługi. Natomiast czemu płukałeś cały układ chłodzenia. Jeśli silnik przy sprawnym termostacie się nie przegrzewał nie było to konieczne. Mam nadzieję, że mechanicy użyli właściwego preparatu nieagresywnego dla aluminium. Obecne na rynku płyny w większości przypadków mają właściwości konserwujące dla układu chłodzenia.
Co do płynów to nie trzeba szaleć z markowymi producentami. Nic przez to nie zyskasz, a lepiej płyn zawsze wymienić na nowy max. co 2 lata. Temperatura - 37*C płynu zasadniczego w zupełności wystarcza. Temperatura np.-20*C wg. termometru w domu jest raczej orientacyjna. Zawsze temperatura przy gruncie bedzie niższa więc bliższa chłodnicy.

Chlodziwo mialo konsystencje zawiesiny....prawdopodobnie nie wymieniany bylo od nowosci - to glowny powod, a preparatow do czyszczenia nie szkodzacych aluminium jest od liku... Ja kupilem taki za 12 zl produkcji niemieckiej.
rjsunset