MotoNews.pl

Olej w skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Prawda to, że w skrzyni BMW manualnej nie wymienia się oleju? mam e36 320i 92r. Tak powiedział mi koleś w serwisie BMW M-Car

na kazdej skrzyni bmw jest tabliczka z typem oleju jaki trzeba lac, w sumie nie wiem czy to znaczy ze sie wymienia (w instrukcji tez nic nie ma na ten temat) czy tylko na wszelki wypadek pisza jak komus wycieknie

Wymienia się co 80 000 km lub 2 lata tak samo w moscie.olej po jakimś czasie traci swoje parametry nawet jak stoi nie używany.

Cytat:
Wymienia się co 80 000 km lub 2 lata tak samo w moscie.olej po jakimś czasie traci swoje parametry nawet jak stoi nie używany.

jak ktos chce to może i co tydzień zmieniac olej w skrzyni.

Cytat:
Prawda to, że w skrzyni BMW manualnej nie wymienia się oleju? mam e36 320i 92r. Tak powiedział mi koleś w serwisie BMW M-Car

prawde ci powiedział. jeśli nie ma wycieków i nie ubywa oleju to nie ma potrzeby dolewać, czy wymieniać. oleje w skrzyniach i w mostach są zalewane na całe zycie auta. w niektórych markach i modelach, nawet nie ma korków wlewowych.
pozdrawiam

W E34 olej w ręcznej skrzyni biegów wymienia się przy inspekcji II, czyli co drugą inspekcję. Średnio wychodzi to co 50-60 tys. km.
Przy inspekcji II wymienia się również:
- olej w silniku i filtr oleju
- filtr powietrza
- płyn hamulcowy
- olej w dyfrze
- filtr paliwa
W E36 z 92 r. jest tak samo.

jak wyzucam na luz to slysze delikatne wycie z tylu moze to byc

wina oleju?mam zamiar dopiero wymienic czy to co innego?pozdro.

Cytat:
2005-02-08 21:18:57, MARCIN_RADOM pisze:
prawde ci powiedział. jeśli nie ma wycieków i nie ubywa oleju to nie ma potrzeby dolewać, czy wymieniać. oleje w skrzyniach i w mostach są zalewane na całe zycie auta. w niektórych markach i modelach, nawet nie ma korków wlewowych. pozdrawiam

Ok. Jedni pisza tak, druzdy inaczej.
Marcin, skąd wiesz tak odważną odpowiedź na to pytanie?? Czy masz jakieś informacje na ten temat - chętnie bym się z nimi zapoznał.

A jak sprawdzimy to np. kiedy nam ubywa oleju w skrzyni nie lokalizując wycieku???

Jakoś wierzyć mi się nie chce, ale w końcu to marka BMW.

Cytat:
Jakoś wierzyć mi się nie chce, ale w końcu to marka BMW.

nie tylko jest tak w bmw ale np w fodzie i oplu też