| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-20 15:15:11 Witam wszystkich KLubowiczów.
Szukam kontaktu/ namiaru na jakiegos mechanika "z sercem". Kupilem dwa dni temu fiata 127 i potrzeba przy nim trochę głębiej pogrzebać, a ja sie na tym nie znam prawie wcale. W kazdym razie znam sie na tyle, zeby wiedziec, ze sam nie dam rady. Szukam warsztatu w Tychach lub w Katowicach, moge tez dojecha w okolice. Dzieki wszystkim i pozdrawiam raz jeszcze qsecofr@o2.pl |
Wujek-Kajtek FKP MEMBER FSO KRAKÓW | 2005-02-20 17:44:42 Ale napisz co w nim 3eba pogrzebać
|
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-20 19:21:04 Generalnie autko jest jezdzace i w niezlym stanie.
Mam do niego drugi silnik, tyle ze od 128. Podobno wiekszosc czesci bedzie pasowac. Silnika nie chce przekladac, bo ten co jest aktualnie zamontowany jest OK. Chcialbym natomiast przelozyc aparat zaplonowy, bo w tym zapasowym silniku jest juz elektroniczny, a ja mam jeszcze ten starego typu z palcem rozdzielacza. Jest pare drobiazgow innych do zrobienia, z ktorymi sam sobie poradze i nie ma oczym pisac. Natomiast sam juz nie zrobie nastepnej rzeczy, tzn zalozenie nowych tarczy i klockow hamulcowych z przodu. Potrzebuje jeszcze jakis zamek do tylniej klapy, ale z tym to sie bede martwil jak juz mi sie uda kupic taki. Jako dodatki tuningowe myslalem oczywiscie o stozkowym filtrze paliwa (moze cos polecicie?) i o swiecach (moze brisk?). Zaloze tez chyba magnetyzery. Oprocz tego trzeba przedluzyc rure od tlumika, bo w tej chwili jest zalozone cos nieorginalnego i wylot konczy sie jeszcze przed zderzakiem i mam wrazenie, ze przy pewnych predkosciach robi sie zawirowanie i spaliny pętają się pod samochodem, od czego zaczyna boleć głowa po dłuższym czasie. Czyli generalnie trzeba zrobic: 1. Przelozyc aparat zaplonowy, wymiana swiec 2. Filtr stozkowy 3. Magnetyzery paliwa 4. Po tym wszystkim regulacja zapłonu 5. Hamulce z przodu, To by było mniej-więcej na tyle. Pozdr |
Wujek-Kajtek FKP MEMBER FSO KRAKÓW | 2005-02-21 00:13:27 Ajj.....
Niedobrze....młody "TJUNINKOWIEC" z bożej łaski nam rośnie... Więc tak.... Po pierwsze primo....stożkowy filtr powietrza, a nie paliwa, ale to pewnie przejęzyczenie....jeśli chcesz się w to bawić, to wiedz, że oprócz miłego brzmienia nic Ci nie da, a zapewne pogorszy osiągi i na pewno podwyższy zużycie paliwa...nawet jak się dobrze wszystko obliczy, przyrost mocy nie będize odczuwalny, za to stracisz troche pieniążków.... Co do magnetyzerów, to mam nadzieję, że żartujesz, a jeśli nie, to daruj to sobie...nic a nic to nie daje!!! A w skrajnych przypadkach może się przyczynić do przykrych awarii... Świece brisk...hmm....a nie lepiej zaoszczędzić i zamontować bardzo dobre świece trójelektrodowe Iskry??? Briski tak jak magnetyzery poprawiają jedynie samopoczucie... Jak już snujesz takie plany tjuninkowe to proszę Cię.....nawet nie myśl o spojlerach, dokładkach, siatexach i innych tego typu badziewiach... Jeśli chodzi o klocki hamulcowe, to byle mechanik zmieni...koszt około 30 pln... Aparat zapłonowy nie wiem czy będzie działał prawidłowo, bo to są całkiem inne silniki... Świece to raczej samemu możesz wymenić, bo to żadna filozofia... Przy okazji zmień kable...też żadna filozofia...zdejmujesz kabel i w jego miejsce zakładasz nowy...nie zdejmuj wszystkich na raz, bo możesz się potem zamotać....po jednym zmieniaj... Zapodaj jakieś fotki autka... Pozdrawiam |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 07:25:19 Jeśli chodzi o to pierwsze zdanie, to nie wiem czy mam się obrazić...he he, ale zachowam pokorę, skoro piszę na tym forum, żeby uzyskać jakieś rady jako niewiedzący, więc spoko.
Co do filtra to oczywiscie przejęzyczenie, chodziło o filtr powietrza oczywiście, az takim lamerem nie jestem. Ogólnie to mnie zasmuciłeś z tym filtrem. Czytałem gdzieś, że rzeczywiście w pewnych przypadkach filtr może obniżyć moc. Zastanowie się jeszcze nad tym, może kupię jakiś tani na próbę, żeby nie umoczyć za dużo. Co do świec to moja wiedza raczej też się opiera na publikacjach producentów, a nie na doświadczeniu. Też rozważe Twoją radę. Natomiast o kablach wysokiego napięcia sam pomyślałem, już zamowione, czekam na dostawę. Jeśli chodzi o spojlery, to już mam jeden mały z tyłu, poprzedni właściciel to założył. Po zdjęciu tego są dwie dziury w klapie, więc póki co to spojler będzie. No i odziedziczyłem też nadszarpnięty zębem czasu napis nomen-omen "Tuning" na przedniej szybie
Obiecuję zedrzeć.... Co do aparatu zapłonowego też nowina mnie nie cieszy, miałem informację od kogoś, że akurat cały aparat da się przełożyć bez przeróbek. Gdyby nie to to bym pewnie tego silnika nie wiózł z Łodzi na Śląsk za tylną kanapą. Jeśli chodzi o inne dodatki, to chce przyciemnić szyby z tyłu, a tak to nie będe kombinować. No i moze dla poprawienia troche wizualnie jakies felgi lepiej wyglądające, do tyłu trochę szersze, bo mam błotniki lekko wystające na boki. Dzięki za rady i pozdrawiam serdecznie. |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 07:26:59 Aha, no i dodalem dwie fotki do mojego profilu.... |
Wujek-Kajtek FKP MEMBER FSO KRAKÓW | 2005-02-21 07:55:52 Witam z rana
Za pierwsze zdanie nie ma się co obrażać
Całkiem ładniutkie to autko
Z tego co widać nieźle utrzymane
Jako, że to mk3 to spojlerek nawet tak nie przeszkasza (choć na fotkach nie ma). Na ładne felunie to my zawsze "zezwalamy" a nawet zalecane są takie bajerki
Mówisz, że sugerujesz się opisami producentów...tym się nigdy nie sugeruj, chyba że są to części oryginalne, a nie tjuninkowe dodatki... Takie choćby magnetyzery...według producenta podnoszą moc o 10%, zmniejszają spalanie o 15%, a toksyczność spalin o 90%... W takim razie po co byłaby walka koncernów o obniżenie spalania nawet o marne 3% i katalizatory... Co do silnika, to wyślij priv do Barta128, bo on ma ogromną wiedzę, więc powie Ci wszystko co i jak. W każdym razie wg mojej wiedzy, zdobytej m.in. dzięki Bartowi, są to całkiem różne silniki... Co do naklejki, to nawet nie wygląda to tragicznie....tylko ten napis troszke dramatyczny
Ogólnie jak nie strzeliłeś focha po mojej wcześniejszej wypowiedzi, to będą z Ciebie porządne ludzie i porządnym autkiem będziesz jeździł
Witamy w gronie Siudemkowiczów
Mam nadzieję, że spodoba Ci się u nas
Pozdrawiam |
Wujek-Kajtek FKP MEMBER FSO KRAKÓW | 2005-02-21 07:58:19 Aha....to nie jest przypadkiem wersja sport??? |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 08:51:48 Wcale sie przeciez nie obrażam, małokonfliktowy człowiek jestem.
Dzięki wielkie za cenne informację, na pewno skorzystam. Na tym forum już mi się podoba
Dzięki za przywitanie i pozdrawiam Ciebie Wujku i wszystkich klubowiczów. |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 09:00:41 Z tego co wiem to jest to wersja sport |
florek127 Fiat 127 Top w trakc ... Krotoszyn | 2005-02-21 15:50:46 Silniki są różne i to bardzo jak sprawdzić czy tro wersja sport poprostu zaglądnij w dokumenty ewentualnie na silnik i sprawdź od jakich numerów zaczyna sie jeśłi 127A3.000 to jest wersja sport 1.3 75hp porób wiecej fotek z bokuz tyłu deczko obniż ładne felez "parapetem" jeśli to silnik 1.3 75hp to spokojnie można dać 175/50/13
P.S jeśli potrebowałbyć coś z mk3 to wal mam wszystko z rozbiórki Pozdrawiam ![]() |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 16:11:25 Silniki sa różne - to wiem, tylko mówili mi, że być może da się przełożyć aparat zapłonowy bez przeróbek.
Co do papierów to za bardzo nie ma co im ufać, bo w papierach mam, że silnik niby 900, a wiem że 1050. Nr silnika to 127A000948400. Co do części to być może się zgłoszę po coś w niedalekiej przyszłości jak już autko wyląduje u jakiegoś fachowca i trzeba będzie coś wymienić. Dzięki za propozycje, będę pamiętać. Pozdrwowienia qsecofr |
Wujek-Kajtek FKP MEMBER FSO KRAKÓW | 2005-02-21 16:14:37 hmm.....wygląda jak sport....ale 1050 mi tu nie pasuje skoro to sport...
A na pewno nie 1300 silnik??? |
florek127 Fiat 127 Top w trakc ... Krotoszyn | 2005-02-21 16:17:20 niestety zwykły 1050 50hp
masz grill od wersji sport |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 16:22:48 Poprzedni właściciel (zresztą dobry kolega a nie handlarz z giełdy) twierdzi, że 1050. Może buda była przekładana, albo co, sam nie wiem muszę się dopytać. Samochodzik ma po bokach na tych listwach napis 75hp, czyli tylko 1300 wchodzi w gre. ale czy jest to oryginalne, czy jakiś poprzedni gość sobie tego tam nie przyłożył to już nie wiem. Faktem jest, że silnik dosyć mocny, chociaż na razie autem jeżdżę z duzym obciążeniem (ten drugi silnik z tyłu) więc trudno powiedzieć. A przedtem jeździłem nim parę razy jako pasażer, ale też w trzy osoby i trochę bagażu więc nie mam porównania.
Więcej fotek postaram się jeszcze dziś zrobić. Pozdr qsecofr |
qsecofr FKP MEMBER Fiat 127 mk3 Katowice | 2005-02-21 16:27:40 Czyli kolega mój dobrze mówił, ale dzięki za potwierdzenie.
|