Jak doprowadziś +12V z akumulatora do kostki od radia?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem - nie mam na kostce +12V do podtrzymania pamieci radia. Nie wiem czy przepalil sie bezpiecznik ukryty gdzies w desce rozdzielczej czy moze kabel jest przerwany.
Chcialbym zatem doprowadzic te 12V z akumulatora bezposrednio na kostke tylko nie wiem ktoredy (mam 316 od 2 tyg.)
Prosze o porade jak to zrobic, a moze podczepic sie gdzies w srodku? Jesli tak to jak dostac sie do przewodow i czy trzeba rozkrecac deske rozdzielcza?

Pozdrawiam

ja u siebie miałem z bezpiecznikami małą "zmyłke" ja mam radio podłączone razem z podswietleniem schowka i czyms jeszcze ale nie pamietam

pozdrawiam

dzieki za odpowiedz tylko napisz jeszcze ktoredy dostac sie do tego podswietlenia albo co rozebrac (i jak) zeby sie podpiac pod te 12V

Cytat:
2005-02-19 19:07:00, hellsoft pisze:
dzieki za odpowiedz tylko napisz jeszcze ktoredy dostac sie do tego podswietlenia albo co rozebrac (i jak) zeby sie podpiac pod te 12V

I tu pojawia się problem bo nie ja to podłączałem, mogło juz tak być od początku. Jeżeli masz jakieś "wolne" przewody to sprawdź czy mają napięcie, Ja brałem próbnik i znalazłem jeden w kieszeni na radio który miał napięcie ale nie wiem po co on tam był

Sprawdź bezpieczniki 12 i 21 oba są 7,5A i oba mogą być do radia u mnie jest to 21 Cociaż nie ty chyba leży problem tak teraz myśle

[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-02-19 19:19:14 ]

dzieki za porady - jutro bede kominowal

co tu kombinować? do radia musisz podłączyć plus z akumulatora, plus po stacyjce, masę. jeśłi tak zrobisz to po pierwsze radio bedzie ci grać jedynie po przekręceniu kluczyka, po drugie jeśłi nie masz bateryjki w radiu to cała pamięc będzie ci się kasować po wyłączeniu stacyjki. pamięć, czyli ustawienia audio i zaprogramowane stacje. ja zawsze podłączam radia w ten sposób, że oba plusy (bezposredni z akum i ten po zapłonie) podłączam do akumulatora przez bezpiecznik dobrany odpowiednio do mocy radia. oczywiscie należy wtedy pamiętać by wyłączać radio przy wychodzeniu z auta.
pozdrawiam