Co gdy klima nie chodzila przez roczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesz mam pytanie co gdy klimy ktos nie wlaczal przez conajmniej rok lub iwecej a jezeli to malutko

zalaczalem i niby grzeje ale slabawo chyba nie wiem jak ma grzac

Grzeje??? hmm klima powinna chłodzić

pewnie duża lipa, producent zaleca minimu raz na miesiąc przez 20min, może się zatrzeć pompa która nie ma smarowania, w zime najlepiej sprawdzić czy działa(jeśli wogule w układzie jest czynnik)po obrotach silnika jak się załacza(obroty spadają) albo przy zaparowanych szybach jak działa to w mig para znika

[ wiadomość edytowana przez: GNN7770 dnia 2005-02-16 23:03:42 ]

Czy do zwalczania pary w aucie przy pomocy klimy musisz miec zamkniety obieg, czy zasysac powietrze z zewnatrz?

Cytat:
2005-02-16 23:25:37, darmcdoman pisze:
Czy do zwalczania pary w aucie przy pomocy klimy musisz miec zamkniety obieg, czy zasysac powietrze z zewnatrz?

Przyłączam się do pytania, czy ktoś może wytłumaczyć po krótce kiedy włączać obieg zamknięty

To może ja... Zimą bez obiegu zamkniętego i włączonego ogrzewania (przynajmniej lekko) klima się nie włączy przy temperaturze poniżej 4-ech stopni w plusie. Latem obieg wewnętrzny stosować kiedy jest duży upał, aby klima chłodziła powietrza z kabiny (schłodzone), a nie nagrzane zewnętrzne; ten prosty zabieg pozwala po prostu obniżyć jeszcze temperaturę schłodzonego powietrza (u mnie minimalnie było 5.9 stopnia zmierzone termometrem wewnątrz kratki nawiewu). Ważne, aby przy upale, gdy auto stało nagrzane na słońcu, nie włączać początkowo obiegu wewnętrznego, bo logiczne jest, że powietrze z kabiny jest dużo bardziej rozgrzane od tego z zewnątrz. W takim przypadku włączyć obieg zewnętrzny, otworzyć okna/drzwi aby gorące powietrza z kabiny szybciej uleciało na zewnątrz. Jak zacznie dmuchać już wyczuwalnie chłodno, można przełączyć na obieg zamknięty. No i na koniec, obieg zamknięty jest też nie do zastąpienia w korkach, wystarczy się przełączyć na obieg wewnętrzny, włączyć klimę i już... Parę z szyb łatwiej jest usunąć stosując obieg zewnętrzny, ale zimą się nie da, bo klima się nie włączy. Latem w czasie deszczu natomiast bez problemu...

to po co sa dwa zakresy klimy w lewo zimne a w prawo cieple wiec i do grznia chyba czy jak sie jej uzywa
piszecie ze sie nie wlaczy ponizej jakiejs temp tzn lampa swieci wtedy czy nie od klimy

Obiegu wewnętrznego nie powinno się zbyt długo używać z powodu szybkiego zużycia tlenu w kabinie......szczególnie w długich trasach.....można przysnąć
No i osuszanie pary z szyb nawiewem z zewnątrz podczas dużej wilgotności powietrza (deszcz, mgła) nie za bardzo zdaje egzamin z prostego powodu - wtłaczamy do środka kolejną partię wilgoci