Jak poprawić HAMULCE w MkIV -BEZPIECZEŃSTWO !!!!!! MKIV !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co można zrobić aby poprawić skuteczność HAMULCÓW w Essim IV

Proszę o jakieś pomysły i rozwiązania.

Moje hamulce działają jak chcą, a jednak to bezpieczeństwo.

Z góry dzięki
CezaryR

Hmm ja tam w sumie nie narzekam.Tylko ten ABS musze zrobic i trcze wymienic.

A zeby poprawic hmmm kup sobie nacinane tarcze Mily-swiety cos tam sie w tym orientuje.Nacinane tarcze i jakies dobre klocki zawsze jakies kilka metrow krocej hamujesz.
Masz ABS??a kombi ma z tylu tarcze czy bebny??

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

albo załaduj cały komplet od RST plus tarcze brembo max plus ferodo performance alo podobny zestaw z EBC

Moje Kombi ma z przodu tarcze, a z tyłu bembny (brak też ABS)

Nie dawno wymieniałem tarcze (na standardowe) jakieś rok temu przez jakiś czas było ok, puźniej wymieniłem płyn hamulcowy i poprawiło się na jakiś tydzień (klacki też są w niezłym stanie), ale teraz jest już nie tak.

Wydłużyła się droga hamowania.
Hamulce czasami płatają mi niespodzianki przy hamowaniu np: przy skrzyżowaniu potrafią zatrzymać samochód na środku skrzyżowania i to nie dla tego że jechałem za szybko.

Muszę jeździś ze zdwojoną uwagą

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam
CezaryR

no ten watek powinien nazywac sie jak naprawic hamulce. Ja tam nie narzekam, w sumie sa nawet przywoite. Powinienes je przejrzec.

moze sa zapowietrzone?? niewiem kulde

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

Hamulce były przeglądane z "każdej strony" i każda czynność poprawiała ich działanie, a mój mechanik twierdzi, iż ten typ tak ma (wiek samochodu).

Tak, więc jaknie da ich się naprawić to chcę poprawić ich działanie.

Reasumując zostanę przy swoim i nie zmieniał bym tytułu, czyli pozostawiam "poprawić"

Dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam
CezaryR

Były też odpowietrzane

Hmm, no to skoro tak sie dzieje, to moze pompa Ci szwankuje, lub masz nieszczelnosc np. na przewodzie wychodzacym od serwa? Pedal nie staje sie twardy przypadkiem?

swego czasu też wymieniałem POMPE chyba że przewody są nieszczelne (ale wtedy tracił bym płyn hamulcowy)

Sluchaj, a jak wyglada sprawa ze szczekami z tylu? Jesli masz samor3egulatory zapieczone, to (chyba) hamulce beda slabsze... Moze zaciagnij reczny pare razy i zobacz czy jest lepiej? Ja zawsze jak grzebie cos na tyle naciskam na hamulec i zaciagam reczny. Podobno dobrze sie wtedy ukladaja szczeki. No chyba ze recznego wogole nie masz. Wtedy hamulce na pewno beda slabe

cos musi byc nietak bo u mnie sa naprawde spoko hamulce a awto z 88roku......

zmień mechanika - przynajmniej w obszarze hamulców. Tam nie ma wielkiej filozofii. Przejżyj dokładnie wszystkie przewody w szczególności te gumowe (czy nie mają pękniętego oplotu), przewody podciśnieniowe do serwa czy nie są pozatykane, może pompa się przytkała jakimś brudem, czy tłoczki odpuszczają, czy nie ciekną cylinderki z tyłu?? No i dobrze by było sprawdzić jakość płynu hamulcowego - na każdej stacji kontroli, Norauto czy coś takiego to zrobią za parę groszy. Hamulce to nie zabawa - muszą być sprawne!!

faktycznie zmień mechanika
ja mam jeszcze starsze kombi i jest ok co prawda szczęki mi się kończą ale i tak staje prawie deba to napewno nie jest wina wieku,
sprawdzałeś serwo?
jeśli tarcze sa Ok
a jaki masz stan bebnów i szczęk?

ciekawa teoria ogolnie ze im auto starsze tym hamulce slabsze, moga byc ale wskutek zuzycia jakichs czesci ale po to jest mechanik zeby to naprawil/wymienil zeby bylo tak jak w ksiazce napisali, popieram rady kolegow - zmien mechanika