MotoNews.pl

Ile oleju wchodzi do skrzyni 525 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Zamierzam zmienic olej w skrzyni biegow. Czy powie mi ktos ile mam go kupic zeby mi wystarczylo. BMW 525 TDS rok 92
Sugestie jaki olej tez sa mile widziane
Pozdrawiam
Dzumski

Czy masz skrzynię automatyczną?

Nie, manualna 5 biegowa.

oleju w skrzyni sie nie wymienia

Wydaje mi sie ze piszesz straszne bzdury!!!

Cytat:
2005-03-01 09:48:00, ROMANEK pisze:
oleju w skrzyni sie nie wymienia

według serwisówki olej w skrzyni wymienia sie co 80 tkm a w przekładni głównej co 40 tkm

W E34 olej w skrzyni biegów i w przekładni głównej wymienia się przy inspekcji II,
czyli co drugą inspekcję. Średnio wychodzi to co 40-60 tys. km.

Skrzynia biegów ręczna 5-biegowa
E34 może być wyposażone w jedną z trzech typów skrzyni ręcznych 5-biegowych

1) Getrag 260/5
pojemność: 1.25 l

2) ZF S5D 310Z
pojemność: 1,2 l

3) ZF S5D 250G
pojemność: 1,0 l

Przekładnia główna
pojemność: 1,7 l

Typ oleju skrzyni biegów jest podany na naklejce przy korku wlewu oleju.
Zazwyczaj jest to pomarańczowa naklejka z napisem "ATF Oil". Wtedy należy użyć oleju o specyfikacji ATF, np. Castrol TQ DEXRON III lub Castrol Transmax Z.

Olej do przekładni głównej to np. Castrol SAF-XO.

Polecam narzędzie do doboru oleju na stronie www.castrol.pl. Po podaniu danych samochodu wyświetla się lista wszystkich typów olejów odpowiednich do konkretnego samochodu.

[ wiadomość edytowana przez: zyggy dnia 2005-03-02 08:31:32 ]

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi
zajzyj na ta stronke i wpisz ostatnie 7 znakow z numeru nadwozia otrzymasz wszystkie informacje na temat samochodu.pozdro.

Było o skrzyni więc dorzucam się do postu z kosmicznym pytaniem:
Czy jest technicznie możliwe, żeby wyrżnięty synchronizator np. jedynki zamienić z tym ze wstecznego albo piątki? Czy wszystkie są takie same czy każdy jest inny i nie da rady tak pozamieniać?
Bo jeśli by się dało, to nie trzeba by kupować nowego synchronizatorka (za bagatela 200-300 zł), nie trzeba by nawet kupować nowej skrzyni z używki! To by mi pasiło tylko pytanie do mechaników i znawców skrzyni z E30 czy to jest fizycznie możliwe?!
Pytanie bardziej z działu "ciekawostek"

na każdy bieg jest jedyny niepowtażalny niezamienny z innymi biegami moim zdaniem remont starej skrzyni=głupota

Dzięki za odpowiedź mimo, że mnie nie pocieszyłeś
Cóż, pozostało szukanie dobrej z używki...