MotoNews.pl

[prawo] Sytuacja prawna silnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Miałem starego malucha. W 1999 roku został zezłomowany i firma przyjechała po budę z lawetą - wzieli dowód. Mam po nim silnik 600 . Czy jest jakas szansa go wsadzić legalnie w budę ?

[ wiadomość edytowana przez: dooh dnia 2005-02-20 10:40:20 ]

po zezlomowaniu nie ma chyba prawa ponownej reestracji pojazdu, nawet silnika - chyba ze zostanie uznany za klasyka. proponuje tworzyc sobie co 2 tygodnie nowa umowe ks i jezdzic tak, albo zalatwic blok do 600tki z papierem. innego wyjscia nie znam.

A ja proponuje wymienic dowod na nowy ( bez numerow silnika ).
i wsadzic ta 600.

Ja znam jedną nielegalna metode której nei popieram.
A co do dowodu nawet jak nie masz numeru to widnieje w ewidencji wiec lipa.....
Poszukajcie było juz o tym mozna zapomniec o innych numerach niz w ewidencji.....

CZUCZU - wyrazaj sie jasniej, bo nie rozumiem. Jak masz od kogos legalnie kupiony silnik to masz iles czasu zeby go wpisac w urzedzie do rejestru - a skad policmajster ma wiedziec o tym silniku - masz iles czasu na zalatwienie tej sprawy. niektorzy juz pol roku jezdza z innym silnikiem i problema nie ma. wiec nie stwarzaj nie istniejacych problemow.
W tym przypadku jest problem tej natury, ze samochodzik byl wyrejestrowany wiec silnik tez - formalnie juz nie istnieje. Dla mnie wyjscie to zalatwienie bloku albo jakas "podmiana" numerow. mamy takie prawo a nie inne i legalnie nie wszystko da sie zalatwic.

Wyjscia sa dwa przełozyc bebechy lub przebic numery.
Jak cie schaltuja na meiscie z innym silnikiem musisz miec umowe kupna i musi byc na niej data !!!!!
Masz 30 dni na rejestracje.
Wiec albo umowa bez daty i wpisywanie przed kontrolą ??? Albo parking policyjny....
Jezeli numery sie nie zgadzaja to jazda na parking niestety i ustalanie nieprawidłowosci .

juz widze Pana Wladze rzucajacego mnie na maske za brak wlasciwych numerow silnika w maluszku a o to za problem sobie raz powiedzmy na 3 tygodnie druknac umowe nowa ? wg mnie zaden.
Tylko na przegladzie warto miec znajomego albo wrzucac silnik ktory jest w dowodzie. wg mnie.

Jak złomowałem swojego poldka, to zrobiłem to bez silnika i papier na silnik został Można zezłomować samochód bez silnika

Nie ma zadnego problemu ze zrobieniem takiej umowy !!!!!
Mozna nawet miec kilka sztuk na zapas i co 30 dni przedłuzac
Ale trzeba miec tą umowe bo palarz moze sprawdzic - rzadko ( nigdy ) sie to zdarza ......

no toc pisalem juz o tym nizej... ze tak mozna. ale blok jest potrzebny w takim razie, bo przecie ten jest zezlomowany - chyba ze zezlomowal sama bude ?

Czytalem na jakiejs stronie ktorej nei pochwalam bo materiał owy był nielegalny ze w maluchu łatwo sie przebija numery.
Pisze o tym informacyjnie i zaznaczam ze ejst to karalne w polsce panstwie prawa i nie wolno tak robić .
Podobno numeratory mozna miec juz za 50 zł uzywane - nie wiem -bo to jest nielegalne.

czuczu 25pln

Więc tak. Koszty złomowania to u nas koło 100-150 pln. Z uwagi na niechęc ich poniesienie rozmontowałem w garażu malca na częsi i oddałem samą zgniłą budę, której wartość pokryła koszty złomowania i lawety która przyjechała po auto. Koles dał mi 10 pln, spisał umowę i wziął dowód. Silnik się ostał w garażu chciałem go pchnąc ale wyjasniając wczesniej czy jest szansa na powtórne zarejestrowanie legalnymi sposobami. Nie chce tracić nerwów i pienędzy bo przewyższa one wartość silnika do sprzedania.

Dzięki za odpowiedzi.

Cytat:
2005-02-20 23:52:34, dooh pisze:
Więc tak. Koszty złomowania to u nas koło 100-150 pln. Z uwagi na niechęc ich poniesienie rozmontowałem w garażu malca na częsi i oddałem samą zgniłą budę, której wartość pokryła koszty złomowania i lawety która przyjechała po auto. Koles dał mi 10 pln, spisał umowę i wziął dowód. Silnik się ostał w garażu chciałem go pchnąc ale wyjasniając wczesniej czy jest szansa na powtórne zarejestrowanie legalnymi sposobami. Nie chce tracić nerwów i pienędzy bo przewyższa one wartość silnika do sprzedania. Dzięki za odpowiedzi.

wiesz co może jak pójdziesz do swojego WK to oni Ci wystawią jakieś zaświadczenie, że silnik z legalnego źródła czy coś. albo rozmontuj i pchnij wsjo oprócz bloku...

zezlomowales CALEGO malucha czy sama bude ? jak sama bude to dzida do WK i powinni jakis odpis albo cos wystawic...