Pytanie dla tde-siaków lub innych wiedzących

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Po uruchonuieniu silnika-wszystko zdaje sie byc oki,
po przejechaniu paru kilometrów kiedy zatrzymuje się na luzie przed światłami silnik zaczyna mi przebierać (odczuwalne drgania w kabinie)temp. na wskaźniku w przybliżeniu 45 stopni,
po dalszej jeździe kiedy się lepiej rozgrzeje wszystko wraca do normy
czasami na postoju pomagało przytrzymanie go na obrotach ale może to złudne poprostu zbliżył sie do swojej temperatury(ale nie wiem)
Co to może być-czy to normalne??
Proszę o szybką podpowiedź- bo nie wiem czy coś nie siada?
Z Podziękowaniem
Pisałem juz o tym ale postanowiłem założyć nowy post-byc może słabo widoczne.

Cieszę się, że nikt nie ma takiego problemu. Przykro mi jedynie, że nikt nie potrafił mi nic powiedzieć. Może to normalne i nie ma sie czym przejmować? Powiedzcie proszę-poprostu nierówna praca silnika ,przebieranie zwłaszcza na niedogrzanym silniku-czy to normalny objaw? czy może coś steruje tam powietrzem albo paliwem. Poprostu po odpaleniu jest oki a po przejechaniu dosłownie km zaczyna przebierać a póżniej wszystko mija jak sie dogrzeje.

myślę że jeśli to jakiś czujnik to na komputerze to wykarze tak więc cena twojego spokoju to 50 zł.
A czujników jest wiele.

a może przez świece nierówno pracuje . wymieniałeś świece?

Udało mi się nawiązać kontakt z poprzednim właścicielem. Zadałem pytanie czy wymieniał filtr paliwa-powiedział, że nie.
Czy może filtr paliwa mieć wpływ na takie objawy?

Moja 525 tds ma podobny syndrom. Zapala pieknie,nie puszcza kopciuchów,trzyma obrociki a kiedy ma na wskazniku temp. ok-75-80stopni-tj. tuz przed osiagnieciem temp.. roboczej .trzepie silnikiem aż czuć wibracje wewnątrz dopóki wskażnik nie wstania "na pion".Co ciekawe -po postoju np. ok. 20 min(oczywiscie to też zależy od temp. zewnętrz.)i kiedy nieco wystygnie po ponownym zapaleniu w "krytycznym " zakresie temp. to już nie występuje.Myślałem ,że to jakaś poduszka pod motorem,ale wygodniej -a pewnie i taniej jest założć ,że tak powinno być w tym typie. Poza tym dziwnym- zjwiskiem motor jest super i jak na swoje 143 koniki ma kopa jak trzeba.

jankees,chyba pomyliłeś silniki

drpgi przedmówco-skoro masz podobnie to uznajmy to za ich cechę charakterystyczną-i będzie nam weselej i przujemniej sie jeździło
po wymianie filtrów troszeczke sie poprawiło

Powiem tak: u mnie takie były objawy jak wlałem opał o czym już pisałem-wnioskuję że pompa jest b. wrażliwa lub jakiś czujnik.Teraz jak tankuję na BP-litr za 3.47zł.już tego niema!Pozdrawiam tde-siaków.

Straciłem to 50 zł. Komputer niczego nie wykazał. Nadal nierówno czasami pracuje, wszystko jakby uzależnione było od temperatury.
Może to faktycznie paliwo? Tankuje na stacjach okrzykniętych w naszym rejonie jako dobre-jesli chodzi o jakość ON.
Nie wiem-troszke to denerwuje.

Pewnie to zasmuci moich niektórych przedmówców ale moje autko niezależnie od temperatury pracuje równiusieńko.

Nie należy więc chyba uznawać tych objawów za ich cechę charakterystyczną.
Pozdrowionka.

Mnie to nie smuci bo odkąd leję sprawdzone paliwo tdesik pracuje jak zegarek!

No to super, bo Becie tak powinny chodzić.

Skoro na kompie nie wykryło uszkodzenia czujników to albo pompa albo wtryski jedź do dobrego pompiarza może on cos poradzi najlepiej specjalista od boscha

Zauważyłem jeszcze coś ciekawego. Jeśli na postoju podczas gdy motor nierówno przebiera wyłącze go i ponownie odpale wszystko mija.Ciekawe co? Teraz nawet jadąc nauczyłem sie.że wyłącze stacyjkę i ponownie przekręce i jest dobrze.a jeszcze jedno.Czasami pomorze ale na chwilke -poprostu jaja-obym nie stracił do reszty ZAUFANIA do tej poniekąd dobrej marki.

trzymaj sie stary.........

Witam,
Mam prawie identyczny problem z tymi obrotami. I sklanial bym sie jednak do tego ze to wina zlego paliwa. W sumie o tym nie pomyslalem dopoki o tym nie napisaliscie. U mnie sie to pojawilo po zatankowaniu Ukrainskiej ropy, tak sobie przypominam, wiec Broks moze miec faktycznie racje. Bede musial to sprwdzic u siebie. Tez tak mam ze zaraz po odpaleniu chodzi rowno, ale jak sie nagrzeje to roznie to bywa, raz przebiera na biegu jalowym raze nie. Ale faktycznie po ponownym zapaleniu przechodzi mu na chwile.