| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-04-20 19:15:33 Nie tylko tobie chce się płakać nad hultajem- ja juz płacze! A co do problemu to szczerze nie mam pojęcia co to może być! Może koledzy coś poradzą! |
mariogr HF MEMBER Hyundai Lantra Świnoujście | 2005-04-21 20:37:29 jedyna droga prowadzi przez wtryski. I to masz do sprawdzenia. |
bravo33 HF MEMBER zielona góra | 2005-04-22 07:02:01 ciśnienie na cylindrach jest ok wiec pierścienie bedą ok chyba.może to jednak szpryca bo pali mi zbyt dużo |
snoopi HF MEMBER Hyundai Scoupe Sosnowiec | 2005-04-24 12:04:52 Najprawdopodobniej masz coś z wtryskiem. Wtryski w ponym są sterowane masą, tzn. są one przykręcone do listwy zasilającej w paliwko i jest tam takie ciśnienie jakie wychodzi z pompy. Wtryski są wtedy zamknięte i paliwko nie jest dostarczane do cylindra. W momencie kiedy autko odpalasz komputer podaje impuls masy na wtryskiwacze i przez to następuje otwarcie wtrysku i podanie paliwa. Więc albo masz coś z kompem i żle steruje masą na wszystkie albo np. na jeden wtryskiwacz i wtedy podaje paliwo za długo(za dużą dawkę) i silnik nie jest w stanie go przepalić, albo coś z wtryskiwaczami-np. zatnie się w pozycji otwartej iglica w wtrysiwaczu i cały czas leje benzyną do cylindra. W obu przypadkach rezultat jest taki że do cylindra dostaje się za duża dawka paliwa, która nie zostaje do końca spalona. Resztki paliwa mieszaja się z warstewka oleju na powierzchni cylindra i w takim układzie masz w oleju paliwo. To by tłumaczylo zwiększone zużycie paliwa i jego obecność w oleju.
Zrób tak, jeśli rzeczywiście sprawdzonego miałeś kompa pod tym kątem i wszystko jest niby OK, to wyciągnij z cylindrów wtryski ale nie odpinaj ich czasem od listwy zasilającej w paliwo (spowoduj by wtryskiwacze były wyciągnięte z cylindrów bez rozłączania paliwa, napięcia, itp.). Niech ktos pokręci rozrusznikiem i zobacz czy wszystkie wtryski podaja paliwo, ważne jest by żaden z nich nie sikał tym paliwem jak ze strzykawki, --> mają rozpylać mgiełkę. Jak zrobisz to napisz co sie dzieje. |