Jak pomalowac lade w 2 kolorach?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce sam pomalowac moja Lade w 2 kolorach. Mam juz w tym pewne doswiadczenie bo wczesniej malowalem juz 2 fury i 4 motocykle. Mam takze odowiedni sprzet i miejsce. Nie wiem natomiast jak pogodzic ze soba 2 kolory. Tzn. chce miec przod czarny a tyl tak po skosie niebieski. Zamierzam wpierw pomalowac ja na czarno a potem nalozyc warstwe niebieska. Wiadome ze okleje ta czarna farbe tam gdzie ma zostac. No ale mam taki problem. Jesli na czarny naloze 3 warstwy niebieskiej to w miejscu polaczenia bedzei grubiej niebieskiej, gdyz ona bedzie na czarnej. Bedzie wyczuwalne przejscie lakieru z czarnego na niebieski. Nie chce tego jak to zrobic? jak to przejescie lakierow przypolerowac aby nei zetrzec czarnej? Czy macie jakis pomysl. Jesli nie jasno sie wyrazilem to pisac na maila: Pozdrawiam i z gory dzieki.

proponuję położyć podkład,okleić taśmą lińję podziału,pomalować na czarno,poczekać aż wyschnie,zakleić taśmą lakier czarny dokładnie po lińji podziału,pomakować część niebieską,na koniec wszystko bezbarwnym akrylem

Jeśli mogę zasugerować,to zamiast po skosie może lepiej dół do przetłoczenia pod klamkami na niebiesko (koniecznie lakierem motocyklowym),a górę na czarno.Ostatnio w światku tuningowym panuje właśnie taka moda.Natomiast, aby ukryć różnice między grubościami może na granicy dwóch kolorów puścić np. jakiś modny,srebrny szlaczek,typu splątane tribale.I na koniec całość autka bezbarwnym akrylem.

A nie lepiej by wygladalem pomalowana od dołu do przetłoczenia poniżej klamek jednym kolorem i w górę drugim (vide Lotus Lada).

Z tym pomyslem do kalmek to tez myslalem. No jesli mowicie ze tak bedzie lepiej to moze i wlasnie tak zrobie. Dokladnie to nei chcaielm zrobic konkretnie po skosie tylko tak to ujalem. Chce to zrobic tak...-foto zamieszczam juz w moim profilu. Napiszcie co sadzicie o tym. Acha i prosze o dalsze sugestie jak zniwelowac ta grubosc lakieru?

Jescze jedno ja chce ja malowac akrylami, to chaby juz nie mozna dawac na zewnatrz bezbarwnego akrylu, jesli jest inaczej i warto tak zrobic to piszcie!!!

FOTO JAK CHCE POMALOWAC JEST W MOIM PROFILU!!!
FOTO NR. 4

[ wiadomość edytowana przez: PiotrWinkowski dnia 2005-02-18 13:08:33 ]

moim zdaniem lepiej wyglądałoby tak jak napisałem.A odnośnie granic lakierów:właśnie przetłoczenie może pomóc.Jeśli skończysz na granicy przetłoczenia,to ten milimetr,czy 2 lakieru nie będzie,aż tak widoczne.Albo jak już pisałem,możesz dodatkowo walnąć srebrny szlaczek.Będzie się ładnie komponował ze srernymi aluskami

Widziałem jak to robili profesjonaliści i wyglądało to dokladnie tak jak pisze Koliber. Żadnego nakładania kolorów, a potem polerka ewentualnych drobnych nierówności i lakier bezbarwny na całość.
Poza tym jest zasada , kiedy maluje się dwoma lakierami , że najpierw jaśniejszy...
A najprościej dach na biało ...

No ale piszecie tutaj ze lakier bezbarwny na koniec. To mam pytanko czy na akryle kladzie sie jescze lakier bezbarwny??

Cytat:
2005-02-18 14:45:22, PiotrWinkowski pisze:
No ale piszecie tutaj ze lakier bezbarwny na koniec. To mam pytanko czy na akryle kladzie sie jescze lakier bezbarwny??

Na metaliczne zawsze, a na resztę można ....

dokładnie tak,nie popsuje,a wyrówna łączenie i nada większy połysk.

Cytat:
2005-02-21 07:42:27, Koliber_111 pisze:
dokładnie tak,nie popsuje,a wyrówna łączenie i nada większy połysk.

Ok dzieki.
Pozdrawiam wszystkich Ladziarzy i sympatykow!!!

Cytat:
2005-02-18 13:22:21, simon2107 pisze:
moim zdaniem lepiej wyglądałoby tak jak napisałem.A odnośnie granic lakierów:właśnie przetłoczenie może pomóc.Jeśli skończysz na granicy przetłoczenia,to ten milimetr,czy 2 lakieru nie będzie,aż tak widoczne.Albo jak już pisałem,możesz dodatkowo walnąć srebrny szlaczek.Będzie się ładnie komponował ze srernymi aluskami ::

o takie coś ci chodzi??

[ wiadomość edytowana przez: Mariuusz dnia 2005-02-22 08:25:08 ]

Mniej więcej o to,tylko góra miałaby być czarna Mam nadzieję,że Piotr jak już polakieruje autko to wrzuci fotki do profilu