MotoNews.pl

[126] kontrolka oleju świeci się na wolnych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa wygląda tak:

wymieniłem olej (Shell mineralny 15w40) wyjezdzam autem i czasami na wolnych swieci mi się kontrolka oleju, ale wtsraczy delikatnie dodać gazu i już przestaje, macie jakieś pomysły co to może być??

Jeśli przedtem jeździłeś na innym oleju, to lepiej do niego wróć.

Cytat:
2005-01-30 22:48:47, widynek pisze:
Jeśli przedtem jeździłeś na innym oleju, to lepiej do niego wróć.

przedtem jeździłem na półsyntetyku ale wylatywał przez wszystkie możliwe uszczelki

To przejdź na innego minerala. Z tego co pamiętam mountez na starym silniku też miał problemy z ciśnieniem po zastosowaniu oleju shella...

Cytat:
2005-01-30 22:55:02, widynek pisze:
To przejdź na innego minerala. Z tego co pamiętam mountez na starym silniku też miał problemy z ciśnieniem po zastosowaniu oleju shella...

kurde co za stolec, trudno podwyzsze narazie wolne bo nie ma siana na olej nowy najgorsze to to ze ojciec kupil tego 4 litry ech bede kombinowal jak sie wkurze to selektolem zaleje :[

są takie chwile że mam ochotę wsadzić szmatę do baku i go spalić

Zamiast selektola wolałbym wlać Castrola 15W-40 w cenie ok 50zł za butlę 5 litrową - w zależnośći od promocji w supermarkecie...Co prawda normy jakościowe niezbyt wysokie, ale jeżdżę na nim ja, jeździ mountez i nie narzekamy . Aha - ten olej jest idealny do zalania przed rozbiórką silnika - świetnie właściwości myjące !!! - można sobie oszczędzić trochę roboty

Ja z minerała Mobila przeszedłem odrazu na Castrola RS i nic takowego nie zauważyłem, wątpię ze to wina oleju, a już napewno nie polecam zalewania selektolem no chyba że ktoś sobie chce sprawić ochronną warstwę mazutu w bloku

a możliwe że to czujnik zwariował??

wgm. albo pompa olejowa odmawia juz współpracy , albo masz za gesty olej i poprostu pompa nie umie sobie z nim poradzic... przy niskich obratach a masz to terz przy zagrzanym silniku ??

ja polecam elf competition tez mineral jak go zalalem wycieki znikly a silniczek w srodku b czysty. teraz wlewam zielonego lotosa i zobaczymy jak to bedzie bo wyrwalem dwa litry za friko.

Cytat:
2005-01-30 23:53:36, Sir_Mirras pisze:
wgm. albo pompa olejowa odmawia juz współpracy , albo masz za gesty olej i poprostu pompa nie umie sobie z nim poradzic... przy niskich obratach a masz to terz przy zagrzanym silniku ??

no olej raczej nie jest za gesty a pojawia sie wlasnie przy zagrzanym silniku ten problem

moja diagnoza jast nastepujaca przy niskich obrotach pompa wytwaza słabe cisnienie i podcisnienie olej jest zadkii nie podaje a jak by był za gesty tez by nie podawało jak dla mine pompa do regeneracji albo całkowita jej wymiana na 99.5%

Cytat:
2005-01-31 00:13:15, Sir_Mirras pisze:
moja diagnoza jast nastepujaca przy niskich obrotach pompa wytwaza słabe cisnienie i podcisnienie olej jest zadkii nie podaje a jak by był za gesty tez by nie podawało jak dla mine pompa do regeneracji albo całkowita jej wymiana na 99.5%

dzienki.....to się pocieszyłem pytanko czy zeby to wymienic to musze rozbierac wszystko? glowica etc czy dojde od przodu silnika??

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-01-31 00:15:31 ]

Cytat:
2005-01-31 00:14:59, owz pisze:
dzienki.....to się pocieszyłem pytanko czy zeby to wymienic to musze rozbierac wszystko? glowica etc czy dojde od przodu silnika?? [ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-01-31 00:15:31 ]

to Cie pociesz ze przy tym nie ma az tak dórzo roboty, bo odkrecasz miske i juz jestes przy pompie ona bodajrze jest przykrecona na dwie srubeczki ... wyjmujesz sprawdzasz luzy i wiesz co sie dzieje jesli bys mia kanta to owszem trzba wycigac silnik bo inaczej sie nie da (prubowałem zdemontowałem całe zawieszenie i wyjałem pompe ale i tak musiałem potem wyjac silnik bo nie szło załozyc uszczelki a w maluchach bez problemowo ...

Pompa oleju w maluchu jest w tym dekielku przy rozrzadzie wystarczy ze zdejmiesz belke odkrecisz kolo pasowe i zdejmiesz ten dekil koszt pompy to cos kolo 30zl. na dwie srubkli to masz smok przykrecony a nie pompe miski sciagac nie musisz

Cytat:
2005-01-31 00:23:18, maskekk pisze:
Pompa oleju w maluchu jest w tym dekielku przy rozrzadzie wystarczy ze zdejmiesz belke odkrecisz kolo pasowe i zdejmiesz ten dekil koszt pompy to cos kolo 30zl. na dwie srubkli to masz smok przykrecony a nie pompe miski sciagac nie musisz

a to przepraszam dobrze ze mnie poprawiłes bo chyba sie starzeje i głupoty pisze przepraszam, jakos tak leciałem po kolei od dołu i sie zamotałem...

dzienki jutro to posprawdzam

ja mialem ten sam problem w malczanie.jak sie zagrzal to sie palila kontrolka na wolnych.okazalo sie ze to kwestia zlego dopasowania wałka rozrządu.jak olej sie robil zadrzy to na lozyskowaniu nie trzymalo cisnienia.

dobra jutro wymieniam pompe bo dzisiaj nie chcialo mi sie, sluchajcie kolejne pytanie...mam wymienione wszystkie uszczelki w silniku i nowe panewki i wycieka mi skads olej. myslalem ze to olez za zadki i zalalem minerala zamiast polsyntetyka i dalej leci. cholera denerwuje mnie to a nie mam pomyslu skad to cieknie, powiem tylko ze mokra jest prawa czesc silnika i obudowa termostau od zewnatrz i srodka...

albo nie wymieniłeś, albo moze źle załozyłes uszczelki osłon popychaczy....LIPE MASZ ZIOMEK NIESTETY ...kupa roboty... (