MotoNews.pl

[132] Dziwne coupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Natknąlem się w sieci na coupe z lat '70 oparte na podzespołach Fiata 132 (ponoć)... Zaciekawił mnie fak, iż jest ono bardzo podobne do Citroenów z tamtych lat. Czy ktoś wie coś więcej na temat tego bolidu??? Czy to jest oficjalny projekt z Turynu czy może tylko jakaś przeróbka??? Na stronce z tym zdjęciem (i na rejestracji tego wozu) widnieje nazwa firmy Moretti.

we wloszech istnieje{istnialo} kilkanascie roznych firm budujacych nadwozia dla producentow z calego swiata najwieksze koncerny wloskie czesto robily "przetarg" na nowe nadwozie dla wprowadzanego modelu, niekiedy zrywajac z tradycja typu "ferrari zawsze pininfarina", na plycie jednego modelu fiata powstawalo zawsze kilka kilkanascie wariantow nadwoziowych, fiat wprowadzal jeden{kilka} do produkcji seryjnej , ale co ciekawe reszta w malych ilosciach rowniez byla produkowana przez pomniejsze firmy, typowy przyklad wloskiej mafii

poczytaj sobie o tym na carsfromitaly poza znanymi bertone pininfarina zagato i ghia byla cala masa innych czesto doslownie rodzinnych firm gdzie produkowano kilka kilkanascie egzeplary ciekawych aut na podwoziu seryjnych fiatow alf lancii bmw fordow itp...

moral z tego plynacy jest taki ze 95% wszystkich ladnych samochodow na swiecie swoja linie zawdziecza wlasnie wlochom

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-02-25 10:13:10 ]

Całkowicie wyczerpująca i profesjonalna odpowiedź Co do włoskich stylistów zgadzam się, ale trzeba przyznać, że fracuscy tesh mają duże "osiągnięcia" w stylistyce nadwoziowej.

podajmy przyklady: renault Thalia, kangoo i niezliczona lista pieknych francuzkich aut...

ekhm... każdy ma wpadki, Francuzi tesh... zresztą tak jak Włosi (np. Ritmo, Marea, Multipla)... nie chodziło mi o umniejszenie zasług włoskich stylistów, ale mysle że nie można pomijać też Francuzów
(którzy często wyznaczali standarty - często awangardowe w swoich czasach - w stylistyce samochodów)

no powiedzmy ze z marea sie nie zgodze ... jak dla mnie to sliczne autko

do tematu to w zasadzie nie mam co dorzucac bo Bart powiedzial wszystko....

z ciekawosci dopowiem ze projekt 132 Michelotti o maly wlos nie wszedl do produkcji...

no powiedzmy, że Marea ujdzie, tak na szybko to ciężko wymyślić przykłady (bo nie ma ich za wiele ), ale można ją z całą pewnością zastąpić duetem Palio/Siena (choć to chyba nie są dzieła włoskich stylistów???)

brazylijskich

No coz, tego ze auta francuskie sa awangardowe podwazyc raczej nie mozna, ale czy sa ladne...hmm...o gustach sie ponoc nie dyskutuje ale jak patrze na tylna szybe w megane, na talie/dacie logan, czy chociazby na wnetrze citroena visa odczuwam dziwne nudnosci....

zostawmy nowe auta w spokoju, bo to są produkty międzynarodowe... chodzi mi o starsze autka... tak do lat '80

to ja nic o maluchu nie powiem

nie zadzieraj z nami... maluchowcami !!!