Jaka benzyna?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeśli ktokolwiek z was jeżdzi od czasu do czasu na benzynie to na jakiej? Jak silniki DOHC mają się do benzyny bezołowiowej? Można, nie można lać? A może kotś próbował Shell V-Power?
U mnie na bloku niestety numery były przebijane i poprzedni właściciel nie wie (lub nie chce powiedzieć) co było wcześniej a nie mając dokładnego numeru nie wiem czy mogę sobie bezkarnie lać taką bezołowiową i na niej jeździć? (1600 DOHC, auto z 1979 roku, silnik niby tez ale nie dam głowy)

podpinam sie pod pytanie
robię remont 2.0 dohc w poldku i chcialbym wiedziec na jakiej benzynie mozna jezdzic bez szkody dla silnika.

slyszalem ze jezdza argentami na bezolowiowej i nic sie nie dzieje ale glowy uciac sobie nie dam

Cytat:
2005-02-03 13:03:48, nie wiem czy mogę sobie bezkarnie lać taką bezołowiową i na niej jeździć? (1600 DOHC, auto z 1979 roku, silnik niby tez ale nie dam głowy)

wtedy PB-less nie była przewidywana jako paliwo do sam.osobowych podczas konstruowania i produkcji silnika ,
gdybyś miał z lat 83-85 to raczej tak !

czyli trzeba ja zaolowic tym badziewiem co na stacjach sprzedaja, taki Pb w plynie

Już wiem że silniki 1,6 z poldka od numeru 26 730 były przystosowane do benzyny bez ołowiowej moje pytanie to jak czytać numer silnika, bo tu jest podane tylko 5 znaków a mój ma ich aż 9 pozycji zaczyna się CB0152682. Czy CB01 to określenie typu silnika a reszta 52682 to numer kolejny?
Ja bym chciał że by tak było bo wtedy to mu mogę lać wszystko co się czasem pali i dumnie nazywają benzyną.

Cytat:
2005-02-03 14:20:12, automatic pisze:
wtedy PB-less nie była przewidywana jako paliwo do sam.osobowych podczas konstruowania i produkcji silnika , gdybyś miał z lat 83-85 to raczej tak !

jak byś napisał ze produkty FSO wyposarzone w dwuwałkowce od roku 76 były juz przystodowane do no Pb to bym sie ucieszył pozatym wszyscy i tak je mecza na LPG wiec i tak jest im obojetne na czym jeżdza

Cytat:
2005-03-12 21:08:12, krzychk1 pisze:
Już wiem że silniki 1,6 z poldka od numeru 26 730 były przystosowane do benzyny bez ołowiowej moje pytanie to jak czytać numer silnika, bo tu jest podane tylko 5 znaków a mój ma ich aż 9 pozycji zaczyna się CB0152682. Czy CB01 to określenie typu silnika a reszta 52682 to numer kolejny? Ja bym chciał że by tak było bo wtedy to mu mogę lać wszystko co się czasem pali i dumnie nazywają benzyną.

A ja liczę na czyjąś pomoc i wyjaśnienie problemu.

Cytat:
2005-03-12 22:02:06, krzychk1 pisze:
A ja liczę na czyjąś pomoc i wyjaśnienie problemu.

CB to oznaczenie, reszta to nr silnika...

Kurna! chciałem sprawdzić swój nr, ale w tych pieprzonych nowych dowodach nie ma! FOCH!

Cytat:
2005-03-12 22:07:36, Makaveli pisze:
CB to oznaczenie, reszta to nr silnika... Kurna! chciałem sprawdzić swój nr, ale w tych pieprzonych nowych dowodach nie ma! FOCH!

To znaczy że mam typ CB i numer 0152682, a więc to więcej niż 26730 tak więc mogę mieć w dowodzie że wersja bezołowiowa ( niewiadomo jaki podatek wymyślą)
A puki co to bez dodatków się obejdzie.

Cytat:
2005-03-12 22:07:36, Makaveli pisze:
CB to oznaczenie, reszta to nr silnika... Kurna! chciałem sprawdzić swój nr, ale w tych pieprzonych nowych dowodach nie ma! FOCH!

trzeba będzie wyjść z domu i zaglądnąć pod maskę

krzychk1:
Mozesz lac bezolowiawo bez obaw.

Pozdrawiam
Adamus